Valjakoiden SM käyntiin Ypäjällä

21.8.2020

Hevosten kirkkainta mitalia hakee kahdeksan valjakkoa, ponien kultaa tavoittelee neljä valjakkoa. 

Tiedote ja kuva Hevosopisto, kuvassa Talvikki Järvinen ja Danser T.

Perjantaina kilpailuohjelmassa olivat koulukokeet, joissa mitataan hevosten kuuliaisuutta ja katsotaan niiden liikkeitä. Hevosten ohjelma kilpaillaan vaikealla tasolla, jossa muun muassa ohjastetaan kiemurauraa yhdellä kädellä ravissa. Ohjelmassa on myös askellajien välisiä vaihteluita, sekä laukkaosuus. Lisäksi mukana ovat pysähdykset ja peruuttamista. 

Talvikki Järvinen ja Danser T ovat voittaneet mestaruuden jo kolmena edellisenä vuonna ja ensimmäisen osakokeen jälkeen neljännen tavoittelu on käynnissä. Toisena on Leena Kalalahti ja Judy M ja kolmantena Ben Simonsén -  Ragyogó. Tämä kolmikko oli myös viime vuonna palkintokorokkeella Halikossa.

Ponien luokassa ensimmäisenä päivänä onnistuivat parhaiten Raisa Takkinen ja Kooihuster.  Mia Ventoniemi ja Lizalie Miris ovat sijalla kaksi. Koulukokeen pronssipaikalla ovat Leena Vähä-Erkkilä ja Pin TRock’s Chasing to Sun. 

Viikonloppuna kilpaillaan myös aluemestaruudesta kolmen valjakon voimin, joista yksi on poniparivaljakko. Aloittelijoiden luokassa on ilahduttavasti viisi kilpailijaa sekä ponien helpossa ja vaativassa pari valjakkoa kummassakin. 

Lauantaina kilpaillaan sadekelissä maraton, jossa valjakot pujottelevat erilaisten esteiden ympäri mahdollisimman nopeasti. Tämän lisäksi he suorittavat matka-ajon, eli ennalta määritetyn matkan tietyssä ajassa. 

Sunnuntaina testataan vielä kuskien ja hevosten keskittymistä, tarkkuutta ja palautumista edellisen päivän maraton-osuudelta nurmipohjaisella radalla, jossa tehtävänä on pujotella keilojen ympäri. Tehtävästä haastavamman tekee se, että keilojen päissä on pallot, jotka tipahtavat osumasta. Näistä seuraa virhepisteitä. Keilojen väli on SM-luokissa vain 20 senttiä vaunujen leveyttä suurempi ja radalle on annettu varmastikin tiukka maksimiaika. 

Kilpailut ovat yleisölle avoimet, mutta pääsylippu tulee lunastaa ennakkoon Hevosopiston nettisivuilta. 

Lisää tietoa tapahtumasta: https://www.hevosopisto.fi/tapahtumat/valjakkoajokilpailu/ 

Valjakko.net -sivustolta lisää tietoa lajista