Vammaisratsastuksessa hyvä taso Ypäjällä

1.6.2010

Ypäjä Equestrian Show (YES2009) 11.-14.6.2009, Ypäjä

Vammaisratsastuksessa käytiin Ypäjä Equestrian Show'ssa kansallinen kilpailu, jonka tuomareina olivat norjalainen, kansainvälinen tuomari Kjell Myhre ja Suomen Merja Kuosmanen, joka on parhaillaan kokelaana kansainvälisiin tuomaritehtäviin. Molemmat olivat näkemäänsä tyytyväisiä.

Johanna Höglund ja Mohikan. SH.

- Tämä oli  pienimuotoinen, mutta varsin hyvätasoinen kilpailu. Ratsastajat olivat kauttaaltaan oikeiden tehtävien parissa ja lopputulosten prosentit olivat vakuuttavia. Ratsastajille on merkittävä asia saada palautetta kansainväliseltä, kokeneelta tuomarilta. Olimme norjalaisen kollegani kanssa tuomarityöskentelyssä liikuttavan yksimielisiä, piste-erot arvosteluissamme olivat pieniä, Kuosmanen kertoo.

Vammaisratsastuksessa kilpailevat ratsastajat, joilla on liikkumiseen, oppimiseen tai näkemiseen liittyviä rajoitteita. Se eroaa tavallisesta kouluratsastuksesta lähinnä siinä, että ratsastajat voivat käyttää apuvälineitä ja ratsastusohjelmat on sovellettu urheilijan vamman haitan mukaan. Ryhmään I kuuluvat vaikeavammaiset ja ryhmään IV lievimmin vammaiset ratsastajat.  Luokitus on nk. toiminnallinen luokitus. Kilpailusuorituksissa luokka I on käyntiluokka, II raviluokka, III helpompi laukkaluokka ja IV vaativampi laukkaluokka.

Ypäjällä kilpaili yhdeksän ratsukkoa. Kuosmasen mukaan kaikissa suorituksissa näkyi se, että ratsukot olivat tehneet talven aikana hyvää työtä ja valmentautuneet tavoitteellisesti.  Ryhmässä III ratsasti sunnuntaina vapaaohjelmassa voittoon Johanna Höglund  hevosella Mohikan ennen Leena Jaakkolaa ja Valssandraa. Kolmansina olivat Fanny Bengs  ja Scoubidu.

- Johanna Höglund teki Mohikanilla erittäin vakuuttavat esitykset ja erottui todella edukseen, voittotulokset olivat  70 prosentin hujakoilla, kürissä reilusti sen yli. Suorituksissa valttina oli harmonisuus ja tasapainoisuus sekä huolellisesti ratsastetut siirtymiset. Tässä meillä on maajoukkue-edustustasoinen ratsukko, joka toivottavasti tullaan näkemään kansainvälisissä tehtävissä, Kuosmanen toteaa.

Fanny Bengs  ja Scoubidu. SH.

- Leena Jaakkola loisti äärimmäisen tarkalla ratsastuksella ja huolellisella teiden suunnittelulla puolusti omalta osaltaan aiempia onnistumisiaan, mutta hevosen liikkeet asettavat valitettavasti omat rajoituksensa tulostason nousulle, Kuosmanen katsoo.

- Uusi tulokas Fanny Bengs väläytti potentiaalia nuorempana haastajana, mutta pientä hiomista tekniseen suoritukseen kaivataan kauttaaltaan. Yhteistyö hevosen kanssa näytti toimivan hyvin, odotukset hänen suhteensa ovat korkealla.

Ryhmät I ja II oli yhdistetty yhdeksi luokaksi. Siina parhaan tuloksen sunnuntain vapaaohjelmassa sai Outi Lindroos ja hevosella Coco´s Coral ennen Teija Kurikkaa ratsulla Midnight Magic Win Win.

Outi Lindroos ja Coco´s Coral , SH.

- Outin molempien hevosten käynti on kaunista ja matkaa voittavaa, kissamaisen pehmeää. Niille tarvitaan kuitenkin lisää luontaista pyrkimystä eteenpäin, että saadaan lisää näyttävyyttä tehtäviin. Hevosten tulisi myös liikkua vakaammassa muodossa ja hyvässä peräänannossa, Kuosmanen pohtii.


Teija Kurikka ja Midnight Magic Win Win.

- Teija Kurikan suorituksissa tehtävien taso ja ratsukon voimavarat antoivat positiivisen kuvan. Varsinkin ensimmäisenä päivän esiintymisessä oli eloisuutta ja iloa, hän jatkaa.

Katja Karjalainen ja Callan napsivat voittoja lauantaina 1b-ryhmässä.

-  Katja esitti hevosen määrätietoisesti ja pitkän kilpailukokemuksen tuomalla varmuudella, tasaisen varmassa suorituksessa, Kuosmanen sanoo.


Katja Karjalainen ja Callan. SH.

Vapaaohjelman eli kürin suunnitteluun ja musiikkiin Kuosmanen toivoo paljon lisää panostusta.

- Kürin suunnittelussa on työmaata. Vapaaohjelmassa taiteelliseen osuuteen on oikeasti syytä keskittyä. Onnistuneita musiikinvalintojakin oli, esimerkiksi Johanna Höglund erottui kürissä selkeästi edukseen, mutta monilla musiikki jäi taustamusiikiksi, mikä ei ole tarkoitus, vaan sillä tulisi tukea ja korostaa hevosen askellajeja, Kuosmanen tähdentää.

Kuosmanen kehottaa ratsastajia käyttämään pitkät talvikuukaudet hyväkseen vapaaohjelmien suunnittelussa.

-  Jos haluaa korkeammalle asteikoissa, koreografiassa täytyy olla kekseliäisyyttä ja monipuolista radan käyttöä, ei pelkkien perustehtävien suorittamista.


Tulokset vammaisratsastus, kansallinen kilpailu

Tulokset sunnuntai 14.6. , vapaaohjelmat eli kürit
Luokka 13,14 ja 15 yhdistettynä luokkana, ryhmät 1a, 1b ja II.
1) Outi Lindroos - Coco´s Coral LSR 61,667 % 2) Teija Kurikka - Midnight Magic Win Win 59,028% 3) Outi Lindroos  Flintstone LSR 56,528%

Luokka 12, ryhmä III
1) Johanna Höglund  Mohikan TKR 71,528 %, 2) Leena Jaakkola - Valssandra OR 65,972 %, 3) Fanny Bengs  Scoubidu NeR 65,694 %

Tulokset lauantai 13.6.

Luokka 2, ryhmä III, 5 osallistujaa, sijoittuu 2.
1) Johanna Höglund - Mohikan 69,285 %, 2) Fanny Bengts - Scoubidu 63,809 %,
------------------------------------------
3) Leena Jaakkola - Valssandra 63,571%, 4) Sanna Koskiluhta - RaPe Ferrari 59,047 %, 5) Sari Salovaara - Keula-Purje 56,666 %

Luokat 3, 4 ja 5 yhdistettynä luokkana, ryhmät Ia, Ib ja II. 5 osallistujaa, sijoittuu 2. 
1) Katja Karjalainen - Callan 67,780 %, 2) Teija Kurikka - Midnight Magic 64,500 %,
------------------------------------------
3) Outi Lindroos Coco's Coral 63,125 %, 4) Outi Lindroos - Flintstone 62,500 % 5) Eeva-Liisa Vuolle - Nelli-Emilia 61,000 %

Luokka 8 ,9 ja 10 yhdistettynä luokkana, ryhmät Ia, Ib ja II. % osallistujaa, sijoittuu 2.
1) Katja Karjalainen - Callan EQ 66,176 %, 2) Outi Lindroos - Coco´s Coraln LSR 65,294%
-----------------------------------------
3) Outi Lindroos - Flintstone LSR 57,352%, 4) Teija Kurikka - Midnight Magic Win WIn 56,428% 5) Eeva-Liisa Vuolle - Nelli-Emilia  KylF -55,714%