Veera Salminen lähtee neljänneltä tilalta ponien maailmancupin finaalin viimeiseen osakokeeseen

29.12.2023

Veera Salminen ja Nero van de Bucxtale, jotka edustavat Suomea ponien esteratsastuksen maailmancupin finaalissa Mechelenissä, Belgiassa, jatkoivat erinomaista suorittamista toisessa osakilpailussa. Poniratsukko hyppäsi 135 cm perusradan virhepisteittä ja uusintaradan neljällä virhepisteellä nopeassa ajassa. Salminen ja Nero olivat viides, ja luokkavoitto meni irlantilaiselle Kian Dorelle Sparkling Lackaghmore Joeylla.

Veera Salminen ja Nero van de Bucxtale. Arkistokuvat Hanna Heinonen.

 

”Minulla on hyvä fiilis. Nero tuntuu tosi hyvältä ja yrittää parhaansa. Tavoitteena on saada täältä mitali”, kertoo Veera Salminen, 15, Mechelenistä.

Salminen on kahden osakokeen jälkeen finaalissa neljäntenä vain kahden virhepisteen kokonaistuloksella. Kärkiratsastajilla Dorella ja ruotsalaisella Ellen Hammaströmillä on nolla virhepistettä. Salminen lähtee erinomaisesta tilanteesta kolmanteen osakokeeseen, sillä hän on vajaan pudotuksen päässä kärkisijasta.

Ratsukko on edennyt tasaisen varmasti päivä kerrallaan. Salmisella on aiempaa arvokilpailukokemusta ja -menestystä, eikä häntä yleensä jännitä. Viimeistä päivää hän odottaa innolla.

”Yritän mennä mahdollisimman hyvin. Jos hyppäämme puhtaat radat, olemme lähellä mitaleita. Tavoitteena on olla viimeisellä kierroksella, koska silloin olemme ainakin kymmenen parhaan joukossa. Olisin siitäkin jo iloinen. Mutta ainahan sitä haaveilee mitalista ja voitostakin.”

Viimeisen osakilpailun, joka on kaksi kierrosta 135 cm korkeudella, mahdolliset virhepisteet lisätään kokonaistulokseen, ja pienimmällä virhepisteellä kolmen osakilpailun jälkeen oleva ratsukko voittaa finaalin. Kokonaisvirhepisteiden ollessa viimeisen radan jälkeen yhtenevät, ratkaisee sijoituksen kolmannen osakilpailun toisen kierroksen aika.

”Oletinkin, että radat ovat täällä teknisiä ja isoja. Kieli keskellä suuta niitä on saanut mennä. Ne eivät ole kuitenkaan tuntuneet vaikeilta, ne ovat menneet helposti ja tuntuneet hyvältä.”

Alankomaissa valmentaja Yves Houtackersin opissa ponien ja hevostensa kanssa oleva Salminen voitti kesällä ponien Pohjoismaiden ja Baltian mestaruushopeaa. Hän kilpaili myös ponien EM-kilpailuissa. Yksi kauden parhaista saavutuksista on myös Hagenin Future Champions -kilpailun Grand Prix´n kolmas sija ponilla Nero van de Bucxtalella.

”Samalla tavalla olemme valmistautuneet kuin muihinkin kisoihin.”

Finaalin kolmas osakilpailu, 135 cm Grand Prix, kaksi kierrosta, hypätään lauantaina 30.12. klo 13.15, juuri ennen esteratsastuksen Mechelenin maailmancupin osakilpailua. Kauden 2023 FEI Jumping Ponies´ Trophy finaalin voittaja on ratsukko, jolla on vähiten virhepisteitä lauantaisen finaalin kahden kierroksen jälkeen.

Myös viime vuonna ponien maailmancupin finaalissa kilpaili suomalaisratsukko. Rachel Törnblom ja Helga TH.O. olivat finaalissa neljäs.

 

Kansainvälinen esteratsastus 28.12.
CSIP-PT Mechelen, Belgia

FEI Jumping Ponies´ Trophy 135 cm, perusrata ja uusinta. Lähti 18, sijoittui 12.
1) Kian Dore / Sparkling Lackaghmore Joey, IRL 0-0/31,98 2) Rafael Reichart-Eisenhardt / Casino Royale, GER 0-0/34,27 3) Ellen Hammarström / Ocean Des AS, SWE 0-0/35,46 4) Ada Eden van Grunsven / Special Lady, NED 0-0/36,49 5) Veera Salminen / Nero van de Bucxtale, FIN 0-4/33,28
Täydet tulokset: LINKKI

FEI Jumping Ponies´ Trophy Finaali 2023
Tilanne kahden osakilpailun jälkeen, 18 ratsukkoa
1) Kian Dore, IRL 0 vp
1) Ellen Hammaström, SWE 0 vp
3) Naomi Himmelreich, GER 1 vp
4) Veera Salminen, FIN 2 vp
5) Ava Eden van Grunsven, NED 3 vp
6) Brune Faivre, FRA 4
Täydet tulokset: LINKKI