Viisi ratsastajaa lisää Tryonin MM-joukkueeseen

20.6.2018

Suomen Ratsastajainliiton hallitus vahvisti Huippu-urheilun johtoryhmän (HUJO) esityksestä viisi edustajaa lisää Tryonin MM-kilpailuihin Yhdysvaltoihin syyskuussa. Paikan Atlantin ylittävälle lennolle hevosineen saivat esteratsastaja Juulia Jyläs ja ori Finishing Touch Wareslage, kenttäratsastaja Pauliina Swindells ja Ferro S, kouluratsastaja Emma Kanerva ja Heartbreaker sekä pararatsastajat Jaana Kivimäki ja Legolas sekä Pia Reitti ja Supremo .

Lähtijöitä on nyt kaikkiaan seitsemän. Toukokuussa paikan saivat pararatsastaja Katja Karjalainen ja Dr Doolittle kanssa sekä lännenratsastuksen reiningissä kilpaileva Maria Astikainen ja Antarismartin. MM-valinnoissa linjauksena on tavoite vähintään semifinaalipaikkaan.

- Joukkuetta täydennettiin MM-kilpailuihin tähtäävillä ratsukoilla, joilla tulostaso näyttää riittävän tavoitteisiin. Seurannassa on lisäksi vielä muutama ratsukko. Kyseessä on merkittävin kilpailu ratsastuksessa olympialaisten jälkeen, todellinen lajin huippuhetki. On hienoa päästä osallistumaan laajalla lajiedustuksella, Suomen Ratsastajainliiton urheilujohtaja Aki Ylänne toteaa.

- Pia Reitti on tehnyt vahvan nousun lyhyellä aikataululla PM ja SM-tasolle. Hänen avullaan saadaan täytettyä Paralympiakomitean kanssa yhteisesti asetettu tavoite osallistumisesta kokonaisella joukkueella, Ylänne jatkaa.

Mittava FEI World Equestrian Games™ on Kahdeksan lajin yhteinen MM-kisatapahtuma, joka järjestetään neljän vuoden välein olympiadin keskellä. Mukana on Kansainvälisen Ratsastajainliiton, FEIn, kahdeksan kilpalajia: este-, koulu-, kenttä- ja pararatsastus, lännen- ja matkaratsastus, valjakkoajon nelivaljakot ja vikellys ja matkaratsastus. Kilpailut järjestetään Tryon International Equestrian Centerissä Mill Springissä, Pohjois-Carolinassa Yhdysvalloissa 11.-23. syyskuuta.

Juulia Jyläs ja Finishing Touch Wareslage Uggerhalnen GP:ssä, kuva Kristine Ulsø Olsen

Juulia Jyläs ja Fini varman hyvässä vedossa

Pitkän ja määrätietoisen tien esteratsastajana kulkenut Juulia Jyläs nousi viime vuonna EM-tasolla semifinaaliin Finishing Touch Wareslagella ja etenee nyt varmoin ottein kohti vielä suurempaa haastetta.

- Minulla on ollut mahdollisuus kilpailla korkeinta tasoa myös maailmancupeissa ja viiden tähden tasolla. ”Finin” kanssa olemme olleet koko kauden varmempia ja valmiimpia, mikä antaa rauhaa ja varmuutta. Olemme tehneet isoja ratoja, vaikeita tehtäviä ja hankalia paikkoja, fiilis on hyvä. Yritämme rakentaa kauden ja kunnon niin, että olisimme parhaassa iskussa Tryonissa, Jyläs kertoo puhelimitse kotitalliltaan Hollannista.  

Jyläkselle MM-edustuksella on suuri merkitys.

- Tämä on iso projekti liitolle, mutta myös meille, koko tiimille hevosenomistajista hoitajin, kannustajiin, kengittäjään ja eläinlääkäriin. Kaikki ovat kantaneet kortensa kekoon kohti tavoitetta, ja edustuspaikka on kaikille hieno kiitos.

Jyläs kilpailee juhannuksena Rotterdamissa todella kovan luokan viiden tähden kilpailussa. Touko-kesäkuulta hallussa on mm. kaksi kovan tason GP-sijoitusta.

Pauliina Swindells - Ferro S, kuva Heidi Lammi

Pauliina Swindellsin neljän tähden nappisuoritus

Kenttäratsastaja Pauliina Swindells onnistui upeasti viimeistelyssään Luhmühlenin neljän tähden kilpailuissa Saksassa viikonloppuna ratsullaan Ferro S. Ratsukko selvitti ilman estevirheitä sekä äärettömän kovatasoisen maastoesteradan että mittavat rataesteet. Sakkoa tuli yliajasta molemmilla, syynä lähinnä hevosen kova into ja menohalu, ei suinkaan hitaus.

- Tavoite oli mennä tuplanolla ja saada hevonen hyvässä voinnissa maaliin. Molemmat tavoitteet täyttyivät ja MM:ssä on tarkoitus on mennä astetta paremmin.

- Ei voi sanoa, että maasto oli helppo, mutta esteet eivät tuottaneet Ferrolle mitään vaikeuksia. Ferro on nyt todistanut olevansa neljän tähden hevonen, ja se meni kaikilla esteillä lyhyet suorat tiet. Se rakastaa hyppäämistä. Ensimmäiset 16 estettä olimme radalla ajasta edellä, mutta kolmannen veden jälkeen se alkoi olla sen verran villi ja ratti hukassa, että jouduin ratsastamaan loppuradan käsijarru päällä, Swindells kertoo talikon varresta kotitalliltaan Iso-Britanniasta.

Hevonen jatkoi lauantain maaston jälkeen erittäin pirteänä sunnuntain rataesteille.

-  Aamulla se oli niin virkeä, että minun piti ratsastaa se ennen eläinlääkärin tarkastusta, ja silti se pomppi sielläkin poikittain laukassa. Rataesteet se hyppäsi helposti, mutta tuli yhdellä linjalla sen verran vahvasti ulos, että jouduin tekemään ylimääräisen kiertotien, mikä maksoi aikaa, Swindells sanoo.

Neljän tähden kenttäkilpailuja ratsastetaan tänä vuonna koko maailmassa vain viisi, ja yksi niistä on syyskuussa Tryonin MM-rata Yhdysvalloissa.

- Ferrolla on nyt kolmisen viikkoa kevyttä palautumista, se on laitumella, maastoilee ja käy kävelykoneessa. Elokuun puolivälissä kilpailemme Hartpuryssa lyhyen kolme tähteä samoilla kuvioilla, eli valmistelu- ja koulutusmielessä, ei mennä täysiä. Sen jälkeen jatkamme hyvissä voimin ja mielin MM:iin näyttämään suomalaista osaamista. Minulla mahtava tiimi tukena, ei tarvitse murehtia mitään ja kaikki toimii, Swindells hymyilee. 

Swindells edusti Suomea vuoden 2017 EM-kilpailuissa Strzegomissa, Puolassa. Hän oli mukana myös vuonna 2001 Suomen EM-pronssia voittaneessa nuorten ratsastajien joukkueessa.

Emma Kanerva - Heartbreaker, kuva LL-Foto.de, Lars Lewandowski

Emma Kanerva Atlantin lennolla jo toista kertaa

Kouluratsastaja Emma Kanerva on kokenut arvotason kilpailija, joka on edustanut Suomea Lontoon olympialaisten ohella MM-kilpailuissa ja kolmesti EM-tasolla. Kanerva nousi uusilla hevosilla Heartbraker ja Dambacu Nl keväällä kansainväliseen menestykseen ollen toukokuussa Hampurin GP:ssä kolmas ja neljäs. Lisäksi hän voitti kuulun Hampurin derbyn.

- Olen tosi iloinen edustuspaikasta. Nyt voin alkaa suunnitella matka todenteolla ja keskittyä kohti kisaa. Ykkösvalintani MM-kilpailuihin on Heartbreaker. Se näyttävä, edustava ja karismaattinen hevonen, kun se tulee radalle, sitä katsoo parikin kertaa, Kanerva kertoo Saksasta tavoitettuna.

 Kanerva kilpaili Lexingtonin MM-kilpailuissa Sini Spiritillä Kentuckyssa vuonna 2010.

- Se oli ensimmäinen iso arvokisani ja hyvä kokemus. Varmasti siitä on apua, kun tietää mitä on odotettavissa. Lensin silloin itse hevosen kanssa Atlantin yli. Sini Spirit oli ylipäänsä huono matkustaja, ei juonut koneessa, mutta oli muuten oli rauhallinen ja kesti kaiken konttien nostelun ja liikuttelun hyvin. Sitten kun ollaan ilmassa, meno on ihan tasaista. Lentokoneessa oli tosi kylmä, Kyra  neuvoi, että kannattaa ottaa itselle villasukat mukaan, Kanerva vinkkaa.

Hevoset omistaa saksalainen Gert Saborowski.

- Hän suhtautuu MM-hankkeeseen tosi positiivisesti. Hänellä on hyviä hevosia, jotka pärjänneet Saksan kansallisissa kilpailuissa, ja hänestä on erittäin mielenkiintoista päästä isoihin arvokilpailuihin mukaan hevosenomistajana, Kanerva toteaa.

 

Jaana Kivimäki - Legolas SM -kisoissa, kuva SRL Hanna Heinonen, www.hannaheinonen.com

Jaana Kivimäki kisakoneeseen vaikeudet voittaneena

Pararatsastaja Jaana Kivimäki on myös meritoitunut arvotason kilpailija. Hän ratsasti Lontoon paralympialaisissa pistesijoille ja on edustanut Suomea EM-kilpailuissa kuudesti, hallussa mm. EM-hopeaa.

Tuoreen SM-hopeamitalistin MM-valmistautuminen on kulkenut sairastelujen ja vaikeuksien kautta, jotka on nyt onneksi näillä näkymin voitettu. Kroonisen haavan hoito on saatu hallintaan ja upean, mutta reaktiivisen Bellilenen tilalle on tullut uusi kisaratsu Legolas.

- SM-vapaaohjelma meni upeasti, vaikka aika vähillä treeneillä on menty. Yhteiset ratsastuskerrat on laskettavissa vielä sormin. Hevonen on todella turvallinen ja hieno, aivan mahtava löytö. Sen kanssa pärjää varmasti, kun pääsemme tutustumaan paremmin. Minä ja tiimini uskomme, että meillä on mahdollisuudet menestyä MM-kisoissa hyvin.

Ajan kohti Tryonia ratsastaja keskittyy hiomaan yhteistyötä Legolaksen kanssa.

-  Treenaan Håkan Wahlmanin valmennuksissa kotona, ja pihaani valmistui oma ratsastuskenttä, mikä helpottaa tilannetta. Kilpailen sekä kansallisissa paraluokissa, avoimien koulukilpailujen ohessa sekä mahdollisesti esiinnyn isommissa tapahtumissa.

Pia Reitti - Supremo SM-radalla, kuva SRL Hanna Heinonen, www.hannaheinonen.com

Pia Reitti etenee nopeassa nousussa

Pararatsastaja Pia-Pauliina Reitti, asuu Mäntsälässä, missä perheellä on iso maitotila. Perheeseen kuuluu puolison ohella kaksi lasta. Reitti edustaa Hyvinkään Urheiluratsastajia. Reitti on tehnyt keväällä 2018 vahvan nousun pararatsastuksessa ryhmässä IV. Hän edusti yhdeksänvuotiaalla tanskalaisruunalla Supremo Suomea toukokuussa PM-kilpailuissa Norjan Kristiansandissa ja voitti viime viikonvaiheessa ryhmien 4-5 yhdistetyn mestaruuskilpailun Ypäjällä.

- Onhan tämä iso harppaus näin nopeasti ja uuden hevosen kanssa, mutta innolla lähdemme liikkeelle. ”Seppo” on ollut minulla viime vuoden elokuusta, Se on tosi iso ja kiltti hevonen, laadukas liikkeiltään. Reilu  ja turvallinen kaveri, jonka kanssa mielellään lähtee kilpailemaan. MM-kilpailuja kohti kerätään vielä tästä lähialueelta ratarutiinia. Sama arki säilyy, mutta hiomme vielä valmentajan kanssa yksityiskohtia, Reitti kertoo.

Reitin äiti Merja Laru kilpaili ja valmentautui omilla hevosilla kouluratsastuksessa Pohjois-Suomessa. Tytär sai ensimmäisen poninsa puolitoistavuotiaana, ja aktiivisesti hän on ratsastanut vuodesta 2004. Reitti kilpaili alun perin myös esteratsastuksessa vaihtelun nimissä, mutta kouluratsastus on ollut tärkein laji alusta asti. Reitin on henkilökohtainen valmentaja on sama kuin Kivimäen, Håkan Wahlman.

Julkaisuvapaita kuvia ratsukoista: LINKKI
- salasana srlmedia, mainitse käytön yhteydessä SRL ja kuvaajan nimi (tiedostossa)

Järjestäjä: WEG Tryon 2018: https://tryon2018.com/


Suomen nimetyt edustajat

Nimetty joukkueeseen 20.6.2918
Esteratsastaja Juulia Jyläs ja Finishing Touch Wareslage
Kenttäratsastaja Pauliina Swindells ja Ferro S
Kouluratsastaja Emma Kanerva ja Heartbreaker
Pararatsastaja Jaana Kivimäki ja Legolas
Pararatsastaja Pia-Pauliina Reitti ja Supremo

Nimetty joukkueeseen 22.5.2018
Pararatsastaja Katja Karjalainen ja Dr Doolitle 
Lännenratsastaja Maria Astikainen ja Antarismartin

Ratsastajien esittelyt: https://www.ratsastus.fi/kilpailu-ja-valmennus/urheilijaesittelyja/