Viisi urheilijaa nimettiin Tokion olympiajoukkueeseen - Kouluratsastaja Henri Ruosteen pitkäaikainen unelma täyttyy

10.3.2021

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on valinnut viisi uutta urheilijaa Tokion olympiajoukkueeseen. Olympiakomitean hallitus vahvisti valinnat 9.3., ja paikan olympiajoukkueeseen saivat Ida Hulkko (uinti), Ella Junnila (yleisurheilu, korkeushyppy), Kristian Pulli (yleisurheilu, pituushyppy), Henri Ruoste (ratsastus) ja Tuula Tenkanen (purjehdus).

Tokion olympiajoukkueen jäsen Henri Ruoste. Kuva Kuva Suomen Olympiakomitea / Jesse Väänänen.


Suomen joukkueeseen on nyt valittu 12 urheilijaa, kun ensimmäisessä valinnassa joulukuussa 2019 joukkueeseen nimettiin Lotta Henttala, Matti Mattsson, Satu Mäkelä-Nummela, Veli-Matti ”Aku” Partanen, Tuuli Petäjä-Sirén, Topi Raitanen ja Kaarle Tapper. 


Henri Ruosteen olympiaunelma toteutuu

Kouluratsastaja Henri Ruoste kertoo olympiavalinnan olevan hänelle pitkäaikaisen unelman täyttymys. 

- Valinta on ihan mahtava juttu. On varmasti jokaisen urheilijan unelma edustaa omaa maataan olympiakisoissa. Se on varmasti erityinen kokemus, joka tulee eteen ehkä vain kerran   elämässä. Minulle henkilökohtaisesti se on tosi iso asia, ja sen eteen on tehty monta, monta vuotta töitä, Ruoste sanoo.  

- Olympiaedustus tuo varmasti lisää intoa ja motivaatiota, ja toivottavasti myös isomman yleisön kiinnostusta kouluratsastukselle. Samaan aikaan teemme lajin sisällä kovasti töitä, että meillä olisi Pariisissa 2024 joukkue kouluratsastuksessa. Se on pitkä tie, mutta kaikki ovat tosi motivoituneita tekemään töitä sen eteen, Ruoste sanoo.

Ruoste teki helmikuussa CDI5* Dohassa Kontestro DB:llä Grand Prix -vapaaohjelman suomenennätystuloksen 81,265 %. Ruoste joutuu odottamaan kilpailukauden jatkumista ainakin huhtikuulle Euroopassa leviävän EHV-1 -herpesviruksen johdosta. Kansainvälinen Ratsastajainliitto FEI on keskeyttänyt kilpailutoiminnan kymmenessä maassa, mukaan lukien Saksa, maaliskuun loppuun asti. Ruosteen molemmat gp-hevoset Kontestro DB ja Rossetti ovat terveitä ja valmennuksessa.
 

Henri Ruoste ja Kontestro DB Dohassa. Kuva Commercial Bank CHI Al Shaqab presented by Longines Doha 2021.

 

Mika Lehtimäki: Suomen joukkueen odotettu koko noin 50 urheilijaa

Huippu-urheiluyksikkö noudattaa olympiavalinnoissa joustavan valinnan periaatetta, jonka perusteella urheilijoita valitaan olympiajoukkueeseen sitä mukaa kun vaadittavat kriteerit täyttyvät. Tokion kesäolympialaiset kilpaillaan 23.7.-8.8.2021.

Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoo, että olympiajoukkueen toisessa valinnassa keskityttiin niihin urheilijoihin, joilla on jo tässä vaiheessa hankittuna olympiapaikka Tokioon, ja joiden ei enää tarvitse kilpailla edustuspaikoista muiden suomalaisurheilijoiden kanssa.

- Olympiakarsinnoissa on edessä todella tiivis kevät ja toisaalta urheilijoiden arki ja valmistautuminen kisoihin on poikkeusoloissa haastavaa. Valitsimme nyt joukkueeseen viisi hienoa urheilijaa, joilla kaikilla on onnistuessaan vahva menestyspotentiaali Tokiossa. Tällä aikaisella valinnalla haluamme tukea näiden urheilijoiden mahdollisuutta keskittyä maksimaalisesti omaan tekemiseensä ja itsensä kehittämiseen kohti olympialaisia, Lehtimäki sanoo.

Lehtimäki kertoo olevansa erittäin tyytyväinen suomalaisurheilijoiden otteisiin alkuvuonna. 

- Nuorten yleisurheilijoiden esiinmarssi EM-halleissa oli vahva näyttö siitä sukupolvesta, joka meillä on kasvamassa. Myös muissa lajeissa on hyviä merkkejä ilmassa. Odotan, että Suomen olympiajoukkueen koko Tokiossa on noin 50 urheilijaa.

- Olemme tehneet lajien ja urheilijoiden kanssa todella paljon töitä ollaksemme valmiita sitten, kun koronapandemia hellittää ja kansainvälinen kilpailutoiminta on lähempänä normaalia. Nyt näyttää siltä, että olemme oikeassa suunnassa kohti Tokiota, Lehtimäki sanoo

Valittujen urheilijoiden esittelyt: www.olympiakomitea.fi/tokio2020  
Tokion Olympialaisten kotisivut: https://tokyo2020.org

Henri Ruoste
s. 1982
Puoliso Senta Kirchhoff, yksi lapsi
Seura Turun Seudun Ratsastajat
Talli Gut Bertingloh, Menden, Saksa

Arvokilpailuedustus:
15. EM Rotterdam, 2019, Rossetti
28. EM Herning, 2013, Jojo AZ

Henri Ruoste hankki kouluratsastuksessa maapaikan, FEI:n ranking 31.12.2019
Ratsasti helmikuussa CDI5* Dohassa Grand Prix -vapaaohjelman suomenennätystuloksen 81,265 % hevosella Kontestro DB.
Valittiin Tokion olympialaisiin 9.3.2021.

FEI Dressage World Ranking 28.2.2021
41. KONTESTRO DB
71. Rossetti

Linkki: www.fei.org 

Henri Ruoste: www.ruoste-dressage.com 

Lähde: Suomen Olympiakomitea ry:n tiedote 10.3.2021