Ville Kulkas kirkasti mitalinsa kullaksi SM-esteillä Härmässä

30.8.2020

Hopeamitalille kirivät Emma Tallberg ja Dobbelt Quidam, pronssia ottivat Sanna Backlund ja Elano. Breeders' Prize 2020 kilpailun voittajat esteillä olivat Jenna Huhtasalo ja Eldo's Captain.


Ville Kulkas - Nextgeneration Concept, kuva SRL Hanna Heinonen.

Kirkkaista kirkkain mitali ripustettiin ensimmäisen kerran Tampereen Ville Kulkkaan kaulaan PowerParkissa esteratsastuksen SM-kilpailuissa sunnuntaina. Kulkas lähti tavoittelemaan SM-sijoitusta hieman takamatkalta otettuaan ensimmäisellä osuudella torstaina hevosellaan Nextgeneration Concept kaksi pudotusta. Perjantai sujui virheittä, ja myös sunnuntain finaalin kahdella viimeisellä kierroksella hermot pitivät ja puomit pysyivät kannattimillaan 145 ja 150 cm:n esteillä.

–  Kyllä oli hieno kilpailu tällä kertaa, erot pieniä ja taso hyvä, viimeinen kierros sellaista hermopeliä kuin pitääkin. Hevonen oli ensimmäisenä päivänä vähän ylivirittynyt ja hyppäsi liian innokkaasti, ei ihan niin rennon tasaisesti kuin yleensä. Sillä on paljon täyttä verta ja virtaa, se jaksaa loppuun asti ja paranee vain, kun ylivilkkaus tasaantuu. Tänään se tuntui tosi hyvälle ja fressille, se on kova tsemppaamaan ja tosi fiksu esteillä, Kulkas kertoo.

Suomen mestaruus on Kulkkaan ensimmäinen, hänellä on kolme hopeaa ja yksi pronssi sekä nuorten ratsastajien SM-mitaleita. Kulkas, 35, edustaa Tampereen Ratsastusseuraa. Hän työskentelee valmentajana ja ratsuttajana, perheen kotitalli on Tampereella. Hevosen omistajaa Outi Korppoo, joka elää hevosen huoltajana täysillä sen arjessa ja kilpailuissa mukana.

Emma Tallberg - Dobbelt Quidam, kuva SRL Hanna Heinonen.

Hopeaa otti kirkkonummelaisen Team Nissalan Emma Tallberg, 24, joka sai Kulkkaan tavoin ensimmäiseltä osuudelta kaksi pudotusta. Perjantain toisen osakilpailun hän ja Dobbelt Quidam voittivat, ja tekivät sunnuntain finaalissa kilpailun toisen tuplanollan.  

- Valmistelukisa ennen SM:iä ei mennyt suunnitellusti, ja kun tulin sen jälkeen ensi kertaa radalle, ratsastin itse liian varovaisesti. Onneksi se oli aika-arvosteluluokka. Perjantain osakilpailun voitimme, ja tänään hevonen oli ihan super. Minulla on kaikkia muita kuin kultamitaleita, ja taas tuli hopeaa. Ensi vuonna pitää lähteä yrittämään kultamitalia, Tallberg hymyilee.

Sanna Backlund - Elano, kuva SRL Hanna Heinonen.

Janakkalan Sanna Backlund, 43, starttasi kolmannen ja ratkaisevan osakilpailun viimeiselle radalle voiton ohjakset käsissään, mutta ilman varaa yhteenkään pudotukseen. Hän oli toisen osuuden jälkeen tuplajohdossa kahdella hevosellaan, Escadalla pisteitä 1 ja Elanolla 4. Viimeiselle osuudelle hän valitsi Elanon, ja sai yhden pudotuksen viimeisenä radalla, viimeisellä kierroksella. Kulkas vei voiton 5,01 pisteellä, eli Escadalla samalla tuloksella mitali olisi ollut kultainen. Oliko finaalihevosen valinta oikea?

- Hevonen hyppäsi törkeän hyvin, molemmilla kierroksilla itse vahdin liikaa, että se menee okserin ja kulmaan päin. Se virhe meni kyllä ihan täysin ratsastajan piikkiin, olisi pitänyt vetää se kohta rennommin. Ei kannata jossitella, tein itse etäisyysvirheen, se kyllä harmittaa. Mutta mistä olen iloinen, on että kilpailu oli jännittävä ja tiukka ja SM:ien taso tänä vuonna älyttömän hyvä, Backlund toteaa.

Backlund nauttii kilparatsastuksesta, mutta kokee tärkeimmäksi roolikseen valmentajan tehtävän. Tiimin SM-saldo onkin huikea: valmennettavista nuorissa otti kultaa Teresita Bremer ja pronssia Tiiu Tiihonen, junioreissa kultaa Sofia Soilu ja poneissa Emma Lidström.

Emma Tallberg, Ville Kulkas ja Sanna Backlund, kuva SRL Hanna Heinonen

Tällä kertaa suihkuava mitalikylpy, kuva Hanna Heinonen.

Esteratsastuksen Suomen mestaruus 2020, top 8
1) Ville Kulkas – Nextgeneration Concept, Tampereen Ratsastusseura 5,01
2) Emma Tallberg – Dobbelt Quidam Ratsastusseura, Team Nissala, 6,70
3) Sanna Backlund – Elano, Hattel Riders 8,00


4) Susanna Granroth – Fiola, Hattel Riders 10,64
5) Henna Kaaro – Doctro, Etelä-Kymen Urheiluratsastajat 12,45
6) Salla Varenti – Ypäjä Isandra, Ypäjän Ratsastajat 12,54
7) Madis Morna – Galatejs Ratsastusseura Aino 15,09
8) Janna Jensen – Julie V.D. Verbindingshoevejcc Riders 17,86
Täydet SM-tulokset: https://equipe-online.s3.amazonaws.com/assets/161081/original.pdf

Senioreiden 3. SM-osakilpailu, Prix De Hankkija 145 + 150 cm, kaksi kierrosta, sijoittuneet
1) Emma Tallberg – Dobbelt Quidam, Ratsastusseura Team Nissala 0-0/53.06, 1) Ville Kulkas – Nextgeneration Concept, Tampereen Ratsastusseura 0-0/52.20, 3) Madis Morna– Galatejs, Ratsastusseura Aino 4-0/47.33, 3) Salla Varenti – Ypäjä Isandra, Ypäjän Ratsastajat 4-0/52.16, 3) Susanna Granroth – Fiola, Hattel Riders 4-0/50.52, 3) Sanna Backlund– Elano, Hattel Riders Ry 0-4/53.33
Täydet tulokset: https://online.equipe.com/fi/class_sections/526100

Breeders' Prize 2020 estevoittajat Jenna Huhtasalo ja Eldo's Captain, palkinojaossa Jukka Koivisto, Ira Aaltonen ja Tuomas Virrankoski, kuva Hanna Heinonen.

Breeders' Prize by Hankkija, 6-vuotiaat hevoset

Täydet tulokset: https://equipe-online.s3.amazonaws.com/assets/161047/original.pdf

Jenna Huhtasalo - Eldo's Captain, kuva SRL Hanna Heinonen