Vuoden 2014 MM-kisat Ranskaan

1.6.2010

Vuoden 2014 yhdistetyt MM-kisat järjestetään Ranskan Normandiassa. FEI ilmoitti päätöksestään tiistaina. Kilpailuihin uskotaan osallistuvan 900 hevosta ja 800 ratsastajaa ja kuskia 60 maasta. Katsojia kisoihin odotetaan 300.000. MM-mitaleista kilpaillaan kahdeksassa lajissa: koulu-, este-, kenttä-, matka- ja lännenratsastus, nelivaljakkoajo, vikellys ja vammaisratsastus.

Kyralle MM-hopeaa

Ensimmäiset yhdistetyt MM-kilpailut järjestettiin Tukholmassa vuonna 1990. Silloin lajeja oli kuusi: koulu-, este-, kenttä- ja matkaratsastus sekä nelivaljakkoajo ja vikellys.  Kyra Kyrklund ja Matador voittivat kouluratsastuksessa henkilökohtaisen hopeamitalin. Matkaratsastuksessa Ritva Lampinen ja suomenratsu Uusi-Helinä selvittivät 160 km:n taipaleella tiensä maaliin saakka. Vikellysjoukkueemme oli kymmenes.

Neljä vuotta myöhemmin 1994 MM-kisat järjestettiin Haagissa Hollannissa. Kouluratsastuksessa oli kaksi finaalia mitaleineen, Grand Prix Specialissa ja Kürissä. Kyra Kyrklund ja Edinburg sijoittuivat neljänneksi Kürissä. Kenttäratsastuksessa Piia Pantsu ja Cyna sijoittuivat viidenneksi. Myös Katri Wäyrynen Devil's Reef ja Cajus Aminoff Sabinette ratsastivat maaliin ja kenttäjoukkueemme oli yhdeksäs. Vikellysjoukkue sijoittui seitsemänneksi, mutta matkaratsastajat jäivät taipaleelle.

Vuoden 1998 MM-kisat käytiin Roomassa ja Pratoni del Vivarossa. Suomen kouluratsastusjoukkue Kyra Kyrklund - Flyinge Amiral, Heini Naukkarinen Patrick of Finland, Heidi Svanborg - Bazalt ja Elisabeth Ehrnrooth Harald sijoittui seitsemänneksi, ratsastaen Suomelle joukkuepaikan Sydneyn olympialaisiin 2000. Henkilökohtaisessa kisassa Kyra ja Amiral olivat sijalla 10. Kenttäratsastuksessa Piia Pantsu ja SW Uppercut sijoittuivat myös sijalle 10, Simo Leppänen ja Willibrord pääsivät maaliin. Vikellysjoukkue oli 12:s.

Piialle MM-pronssia

Vuonna 2002  MM-kisaisäntänä oli Jerez de la Frontera Espanjassa. Täällä Piia Pantsu ja Ypäjä Karuso voittivat henkilökohtaisen pronssimitalin kenttäratsastuksessa. Kouluratsastuksessa oli mukana Elisabeth Ehrnrooth oriillaan Angard. Seitsemäntenä lajina MM-kisoihin tuli Reining lännenratsastuksesta.

Esteratsastajat tekivät historiaa

Vuonna 2006 kisat käytiin Aachenissa Saksassa. Kyra Kyrklund ja Max sijoittuivat kouluratsastuksessa seitsemänneksi. Ensimmäistä kertaa Suomen ratsastusurheilun historiassa meillä oli mukana estejoukkue MM-radalla. Mikael Forstén - Skybreaker, Sebastian Numminen Sails Away ja Noora Forstén (Pentti) - Evli Cagliostro selvittivät urakkansa kunnialla ja olivat joukkuekisassa sijalla 20. Kenttäratsastuksessa Piia Pantsu ja Ypäjä Karuso joutuivat keskeyttämään hevosen kaaduttua maastoesteellä. Samoin kävi matkaratsastuksessa, kun Johanna Strang-Ginouves'in ratsu Felizja viimeisellä osuudella liukastui golfkentällä laukatessaan ja kaatui. 

Vuoden 2010 MM-kisat käydään Yhdysvalloissa Kentuckyssä.

Arjalle MM-kultaa

Yhdistettyihin MM-kilpailuihin osallistuvat nelivaljakot, mutta myös parivaljakot ja yksiköt kilpailevat MM-tasolla. Yksiköiden ensimmäiset MM-kisat järjestettiin vuonna 1998 Itävallassa, ja täällä Arja Mikkonen ja SG Oberon voittivat henkilökohtaisen kultamitalin.  Vuonna 2002 Arja Mikkonen - SG Oberon, Heidi Sinda - Jehun Viima ja Michaela  van Assendelft - Fakir ajoivat Ranskassa Suomelle MM-hopeaa joukkuekilpailussa. Vuoden 2004 MM-kisoissa Ruotsissa Ben Simonsén sai hevosellaan Artemis henkilökohtaisen pronssimitalin ja Suomen joukkue Ben Simonsén - Artemis, Michaela van Assendelft - Fakir ja Arja Mikkonen - SG Oberon hopeamitalin.