Vuoden 2021 parhaat palkittiin Kangasalla

23.4.2022

Ratsastajainliitto arvostaa jäsentensä tekemää työtä ja palkitsee vuoden 2021 tekijöitä ja ilmiöitä. Ratsastajainliitto palkitsee menestyneitä henkilöitä, tapahtumia ja suorituksia. Ihmisiä, seuroja, talleja ja hevosia, jotka ovat edistäneet lajia omalla toiminnallaan ja esimerkillään, ja vaikuttaneet muiden arkeen tavalla, joka on positiivisesti huomioitu.

Vuoden palkituista 2021 palkintoja vastaanottamassa olivat Hanna Oikarainen (vas.), Kirsi Vetämäjärvi, Anna-Maija Nummi, Ella Hassi, Wanhan koulun tallin Jaana Seppänen ja Celina Virtanen, Santra Tarvainen, Sofia Hassinen ja Jone Illi. Kuva Kati Hurme.

 

Vuosi 2021 muistetaan koronarajoituksista, mutta myös erinomaisista hetkistä huippu-urheilun ja seuratoiminnan parissa. Ratsastuskoulut ja -seurat toimivat sisukkaasti erilaisten rajoitusten ja uhkakuvien varjossa tarjoten suomalaisille tärkeitä hetkiä hevosharrastuksen parissa huolehtien samalla työntekijöidensä ja hevostensa hyvinvoinnista.

Palkinnot jaetiin Kangasala-talolla Kangasalassa, kuten myös valiomerkit kahdeksan eri lajin parhaille eri ikäryhmissä.


Suomen Ratsastajainliiton vuoden 2021 palkittavat

1. Vuoden ratsastusseura
Tampereen Ratsastusseura ry - Tammerfors Ridklubb rf

2. Vuoden seuratoimija
Sari Kuure, 44, Kajaani, Kajaanin Ratsastusseura

3. Vuoden ratsastusnuori
Ella Hassi, 16, Oulu, Oulun Ratsastajat ja Santra Tarvainen, 12, Pieksämäki, Suonenjoen Vasama Riders   

4. Vuoden jäsentalli
Wanhan Koulun Talli, Keitele

5. Vuoden ratsastuksenopettaja
Marja "Tytteli" Tetri-Rantanen, 45, Tampere, Tampereen Ratsastusseura

6. Vuoden tallikaveri
Sofia Hassinen, 14, Kuopio, Suonenjoen Vasama Riders

7. Vuoden toimihenkilö
Eija Varis, 51, Hyvinkää, Ratsastusseura Aino

8. Vuoden hevonen
Kontestro Db, 12, ruuna, kouluratsastus

9. Vuoden ratsastaja
Henri Ruoste, 40, Menden, Saksa, Turun seudun ratsastajat ry

Kunniamaininta: Vuoden ratsastaja
Jone Illi, 14, Karijoki, Myrkyn Yksityisratsastajat

10. Vuoden teko
Koulukiusaamisen vastainen toiminta - Tampereen Ratsastusseura ja Niihama Riding

 

Vuoden parhaat ja valiomerkin saajat 2021 Kangasala-talolla. Kuva Kati Hurme

 

Kategoriat ja perustelut

1. Vuoden ratsastusseura
Tampereen Ratsastusseura ry - Tammerfors Ridklubb rf

Tampereen Ratsastusseura ry eli TRS on toiminut aktiivisesti vuodesta 1926. Ratsastajainliiton suurimmalla jäsenseuralla on noin 900 henkilöjäsentä. TRS edistää ratsastusta monipuolisesti harrastuksesta hevostaitoihin ja kilpakentille. TRS tunnetaan laadukkaasta kilpailutoiminnasta ruohonjuuritasolta kansalliselle huipulle asti.  Seura painottaa hevosen hyvinvointia ja kasvattaa jäsenistönsä hevostaitoja aktiivisella harrastustoiminnalla. TRS järjestää myös valmennuksia, koulutuksia ja klinikoita sekä tukee junioreiden osallistumista valmennuksiin esimerkillisellä tavalla. TRS tekee aktiivisesti yhteistyötä alueen muiden seurojen sekä yritysten kanssa.

TRS perusti vuonna 2021 ryhmän koulukiusatuille lapsille yhteistyökumppaneiden tuella ja tarjosi heille mahdollisuuden osallistua ilmaiseen, hevoslähtöiseen toimintaan. Ryhmässä tavoitteena oli hyvä mieli ja turvallinen olo sekä uusien ystävien löytäminen niin hevosista kuin ryhmäläisistä. TRS näytti esimerkillään, miten monipuolista seuratoiminta voi parhaimmillaan olla. Perinteikäs seura toimii vastuullisesti ja reagoi ketterästi yhteiskunnassa tapahtuviin muutoksiin.
 

Jesmanta, Aino (selässä) ja Sari Kuure. Kuva Antti Kuure

 

2. Vuoden seuratoimija
Sari Kuure, 44, Kajaani, Kajaanin Ratsastusseura

Sari Kuure on Kajaanin Ratsastusseuran pitkäaikainen jäsen, hallitusaktiivi ja todellinen moniosaaja. Hän on toiminut seuran tiedotusvastaavana vuosia ja hoitaa ammattimaisesti niin sisäisen kuin ulkoisen tiedotuksen useissa eri kanavissa. Sarin tiedotustyö on saanut tunnustusta myös kainuulaisilta toimittajilta. Sari on KIPA ja Equipe-osaaja, joka jakaa avoimesti osaamistaan ja kouluttaa myös muita järjestelmien käyttöön. Sarin ideasta lähtivät liikkeelle kainuulaiset Ride-O -ratsastussuunnistustapahtumat, joita hän on koordinoinut, toteuttanut ja ollut mukana myös osallistujana. Seurakollegoiden sanoin Sari on ”KRS:n eettinen ja oikeudenmukainen henki, joka palauttaa meidät aisoihin, jos mopo lähtee keulimaan”. Seuratoiminnan kehittäminen on aina ollut Sarin sydäntä lähellä.

 

Ella Hassi ja Dark Mocha. Kuva Hanna Moisanen.

3. Vuoden ratsastusnuori
Ella Hassi, 16, Oulu, Oulun Ratsastajat

Ella Hassi on todella taitava nuori, joka on ottanut suuria kehitysaskelia ratsastuksen parissa. Hän luo positiivista ja turvallista ilmapiiriä niin vasta-alkajille, pienille harrastajille kuin myös tallin tätiratsastajille. Ella on aina tsemppaamassa muita sekä huolehtii myös aina hevosten hyvinvoinnista niitä kunnioittaen.

 

Santra Tarvainen ja Starling. Kuva Riikka Tarvainen.

Santra Tarvainen, 12, Pieksämäki, Suonenjoen Vasama Riders 

Santra Tarvainen on sinnikäs nuori, joka löytää kaikesta aina jotain positiivista. Hän kohtelee hevosia hyvin ja kunnioittavasti sekä on aina lempeä niiden seurassa. Santra kannustaa aina kaikkia muita, sosiaalisessa mediassa myös tuntemattomia ratsastajia.

 

Santra Tarvainen ja Ella Hassi. Kuva Kati Hurme.

 

 

Wanhan Koulun Tallin Anne-Leena Pellikka ja Liinan Prinssi (vas.) ja Celina Virtanen ja DR Haiti. Kuva Markus Sjöberg.


4. Vuoden jäsentalli
Wanhan Koulun Talli, Keitele

Talli, jossa kaikki ovat ystävällisiä sekä hevoset osaavia ja todella kilttejä. Tallilla järjestetään monipuolista toimintaa, ja henkilökunta on parasta mahdollista! Yrittäjä pyörittää kahta tallia, ja tallien sekä niissä toimivien ratsastusseurojen yhteistyössä on voimaa.
 

Marja Tetri-Rantanen. Kuva Hanna Heinonen.

5. Vuoden ratsastuksenopettaja
Marja "Tytteli" Tetri-Rantanen, 45, Tampere, Tampereen Ratsastusseura

Oppilaat perustelivat Marja Tetri-Rantasen valintaa muun muassa tällaisin sanoin: “Tyttelin tunnit ovat monipuolisia, vaihtelevia ja jokaisen ratsastajan taitotason huomioon ottavia. Tyttelin opetuksessa otetaan aina hevonen huomioon, eikä hevoselta tai ratsastajalta vaadita enempää, kuin mihin he pystyvät. Tytteli vaatii ja neuvoo, hakee ratkaisuja ratsastukseen ja kannustaa oppimaan. Tytteli myös opettaa käytöstapoja niin somessa kuin tallielämässä, ottaa kantaa talliyhteishenkeen ja pitää tuntien alussa puheen, jossa neuvotaan ottamaan toiset huomioon, käsittelemään hevosia asiallisesti ja keskittymään olennaiseen. Tyttelin tunteja seuraamalla oppii ja tunneille osallistumalla oppii vielä enemmän. Tytteli vie myös omaa osaamistaan muillekin kuin oman tallin oppilaille, opettamalla laajaa asiakaskuntaa ympäri Suomen.”

 

Vuoden ratsastuksenopettajan palkintoa vastaanottamassa oppilaat Tuija Välipakka, Susanna Wiskari ja Rasmus Uimonen. Kuva Kati Hurme

 

Sofia Hassinen ja Sarinan Sointu.

6. Vuoden tallikaveri
Sofia Hassinen, 14, Kuopio, Suonenjoen Vasama Riders

Sofia Hassinen on iloinen ja kannustava ihminen. Hänen kanssaan ei tule koskaan tylsää. Hän osaa kannustaa ja löytää jotain positiivista huononkin ratsastuksen jälkeen. Sofiaa arvostetaan tallilla monella tavalla. “Jos olen surullinen, niin Sofia haluaa lohduttaa ja auttaa niin hyvin kuin pystyy.  Kun menen tallille, odotan vain, että Sofia tulee, koska hän on ihminen, joka piristää minua. Hän haluaa olla jokaisen ystävä ja yleensä menee juttelemaan uusille ratsastajille. Jokaisen ihmisen pitäisi tuntea tällainen ihminen kuin Sofia! Hän on täyttä kultaa!!”

 

Eija Varis.

 

7. Vuoden toimihenkilö
Eija Varis, 51, Hyvinkää, Ratsastusseura Aino

"Stewardi, tuomari, apukäsi, juuri se mitä kisoissa tarvitaan niiden toimimiseksi. Eija on ihana ihminen, jaksaa aamusta iltaan pitkinäkin kisapäivänä hymyillä ja kannustaa, valvoa ratsastajien ja etenkin hevosten etua ja hyvinvointia. Lajimme tarvitsee lisää Eijoja.” Pitkän uran stewardina ja tuomarina tehnyt Eija Varis oli innokas osallistumaan seuratoimintaan ja kilpailujen järjestämiseen jo juniori-ikäisenä. Kilpailuissa häntä vetivät puoleensa jännittävä ilmapiiri ja mahdollisuus seurata läheltä erilaisia ratsukoita ja niiden valmentautumista.

Variksen valinnassa Ratsastajainliiton vuoden toimihenkilöksi painotettiin sitä, että hän jaksaa stewardina pitkinäkin kilpailupäivinä hymyillä ja kannustaa, valvoa ratsastajien ja etenkin hevosten etua. ”Hevosten ja ratsastajien hyvinvointi on se pääasia, on kyse sitten kansallisesta tai kansainvälisestä kilpailusta.”
 

8. Vuoden hevonen
Kontestro Db, 12, ruuna, kouluratsastus

Kasvattaja Ronny De Beule, omistajat Jochen Arl ja Henri Ruoste. Hagenin EM-kilpailuissa Henri Ruosteen kanssa 6. sija vapaaohjelmassa ennätystuloksella 82,600 %. Myös EM-joukkuekilpailussa kuudes sija. Lahjakas ja yhteistyöhaluinen hevonen, joka suoritti EM-kilpailuissa ennätystasolla heti Tokion olympialaisten epäonnistumisen jälkeen. ”Konstasta” piti tulla estehevonen, mutta lajinvaihto on ollut enemmän kuin onnistunut. Noussut nopeasti kouluratsastuksen kansainväliselle huipulle, maailmanlistalla nyt 14. tilalla.

 

Henri Ruoste ja Kontestro Db. Kuva Kati Hurme.


9. Vuoden ratsastaja
Henri Ruoste, 40, Menden, Saksa, Turun seudun ratsastajat ry

Henri Ruoste on noussut maailmanlistalla kouluratsastuksessa jo 14. tilalle. Hän toi kouluratsastukselle paljon positiivista huomiota hevosmiestaidollaan ja asenteellaan Tokion olympialaisissa epäonnistumisesta huolimatta. Ruosteen taidot nousivat upeasti esiin hänen ja Kontestron Db:n tehdessä kauden ennätystuloksen vapaaohjelmassa ja sijoittuen kuudenneksi Hagenin EM-kilpailuissa vain muutamia viikkoja Tokion jälkeen. Henri on arvostettu valmentaja ja hevoskauppias, todellinen alansa ammattilainen.
 

Jone Illi ja Eolita L. Kuva Sanna Myllykangas.

 

Jone Illi, Valtteri Gundersby ja Carina Nyholm. Kuva Kati Hurme.

Kunniamaininta 2021: Vuoden ratsastaja
Jone Illi, 14, Karijoki, Myrkyn Yksityisratsastajat

Jone Illi on menestynyt viime kaudella lapsiratsastajana ja juniorina EM-, PM- ja SM-tasolla. Hän oli lapsiratsastajien EM-kilpailuissa 14., voitti lapsiratsastajien PM-pronssia ja junioreiden SM-kultaa, junioreiden hallimestaruuden ja Pohjola Bronze Grand Prix -finaalin. Motivoitunut ja voitontahtoinen nuori lupaus, joka on aikaratsastuksessa vaikea lyötävä.

 


 

Laura Nyman, Niihama Riding, Anna-Maija Nummi, TRS, Hanna Oikarinen ja Kirsi Vetämäjärvi. Kuva Kati Hurme

 

10. Vuoden teko
TRS koulukiusaamisen vastainen toiminta - Tampereen Ratsastusseura ja Niihama Riding

Tampereen Ratsastusseura ja Niihama Riding yhteistyössä halusivat tarjota koulukiusatuille lapsille mahdollisuuden hevoslähtöiseen toimintaan. Hevonen – Ystäväni -ryhmä on tarkoitettu lapsille, jotka ovat joutuneet kokemaan koulukiusaamista tai jääneet yksin. Ryhmässä tutustutaan hevosiin, opetellaan hevosen hoitoa, taluttamista ja yhdessä toimimista tallilla. Ryhmässä tavoitteena on hyvä mieli, turvallinen olo ja uusien ystävien löytyminen niin hevosista kuin ryhmäläisistä. Ryhmän ohjaajina ovat hevosharrasteohjaaja, pararatsastusohjaaja ja nuorisotyön ammattilainen Kirsi Vetämäjärvi sekä ratsastusterapeutti ja sosiaalialan ammattilainen Hanna Oikarainen. Toiminta saa jatkoa tänä vuonna. 

 

Ratsastajainliitto palkitsee joka vuosi menestyneitä henkilöitä, tapahtumia ja suorituksia. Hallitus päättää kategoriat ja valintamenettelyt vuosittain. Ehdotuksia palkittavista tämän vuoden kategorioihin annettiin äänestyslinkin kautta 28.1.-13.2. välisenä aikana. Ratsastajainliiton eri työryhmät käsittelivät äänestyksessä tulleet ehdotukset ja valitsivat kategorioihin 3-10 ehdokasta jatkoäänestykseen. Jatkoäänestys tapahtui 1.-13.3. välisenä aikana. Jatkoäänestyksessä mukana olevien kategorioiden eniten ääniä saaneet palkitaan tunnustuksella.