Vuoden 2022 islanninhevosten askellajimestarit ratkottu

10.7.2022

Viikonloppuna Orimattilassa käytiin kaikkien ikäluokkien islanninhevosten askellajimestaruudet – mukana oli tällä kertaa myös uusia ryhmäluokkia. Kaiken kaikkiaan voittajia kruunattiin yhteensä - kaikki luokat ja kaikki ikäryhmät mukaan lukien - 25 kappaletta. Kilpailuissa julkistettiin myös Suomen joukkue Ahvenanmaalla 9.-14.8. kilpailtaviin Pohjoismaiden askellajimestaruuksiin.

Jenni Kurki ja Klókur frá Hveragerõi. Kuva SRL Iita-Maria Ahtiainen

 

Tiedote Anu Siivonen / Suomen Islanninhevosyhdistys 

Senioreiden kovatasoisssa T2 -tölttiluokan A-finaalissa paikat vaihtuivat karsintasijoituksista. Suomenmestaruuden voitti ennen kaikkea kaikkien osioiden tasaisuudella Jenni Kurki Klókur frá Hveragerdillä pistein 6,63. ”Kisa ei ole ohi ennen kuin se on ohi”, nauraa Jenni ja sanoo, että finaalissa hevonen oli energisempi kuin karsinnoissa.

T2-luokan nuorten voittajaksi ratsasti Natalie Slögs ja Heidi frá Kaakkola hienolla vapain ohjin -osiolla pistein 5,75 ja junioreissa kultaa vei Riina Aahos Strokkur fra Fagerbackalla pistein 4,92.

Kaksi kultaa kaulassa

Arnor Dan Kristinsson voitti senioreiden töltti T1-luokan selkeällä piste-erolla muihin. Viktor frá Reykjavikillä ratsastaja sai tuomareilta kokonaispisteet 6,78.

Ratsukko voitti myös nelikäynti V1- luokan senioreiden mestaruuden pisteillä 6,67. Ratsukon vahvuudet olivat molemmat tölttiosiot sekä laukka.

”Viktor on vielä nuori hevonen, joka harjoittelee vasta kisahevosen uraa. Se on rehellinen ja finaalit menivät tänään hyvin. Oli hauskaa ratsastaa ja finaaleissa pystyi vain nauttimaan hevosestaan”, kommentoi Arnor tuoreeltaan finaalien jälkeen.

Nuorten tuplakultamitalisti on myös Nicole Hiltunen - Vöttur frá Grafarkotilla pistein 6,20 V1 nelikäyntiluokan voitto sekä Yrkir frá Litlu-Reykjumilla pistein 5,67 töltti T1-luokan voitto. ”Tyytyväinen olen. Viikonlopun alussa oli pieniä haasteita, mutta niistä selvittiin. Ja ylitettiin jopa etukäteen asetetut tavoitteet molempien hevosten kanssa”, iloitsi Nicole viikonlopun mitalisaldoaan.

 

Arnor Dan Kristinsson ja Viktor frá Reykjavik. Kuva SRL Iita-Maria Ahtiainen 

 

Viisikäynnissä uudet mestarit

Senioreissa kultaa kaappasi koko finaalin kovimmilla pisteillä 6,14 Laura Nyström Gilda fra Stenkullagårdilla. Ratsukko suorittaa kaikkia osioita tasaisella kutosella alkavalla pisteytyksellä. ”Tänään oli varma suoritus. Niin monta kertaa olen ollut hopealla, että kyllähän tämän voitto tuntui hyvältä”, totesi Laura hymyssä suin.

Nuorissa korkeimmalle ratsasti Julia Airola Vild frá Stadilla. Reipas ratsastaja luotsasi hevosen kaikkien askellajien läpi varmuudella kokonaispisteiden yltäessä 5,76:een. ”Aika haastava tänään saada tarpeeksi energiaa suoritukseen, mutta onneksi kuitenkin passit onnistuivat hyvin”, kertoi Julia.

 

Laura Nystöm ja Gilda fra Stenkullagård. Kuva SRL Iita-Maria Ahtiainen

 

Junioreiden kultamitalistit kehuivat hevosiaan

Junioreiden voittajilta Saara Aahokselta (V1), Iris Hengiltä (T1) ja Unna Lammilta (F1) kysyttäessä kommenttia heti finaalien jälkeen, heitä yhdisti omien hevostensa kehuminen kilteiksi, kultaisiksi ja luotettaviksi.

Passilajeissa tuplamestareita

Suoralla ratsastettavista neljästä passilajista kaksi kultamitalia haali itselleen sekä senioriratsukko Jenni Mustonen ja Pinkpop frá Fitjum että nuorissa Veera Niemi ja Hekla fra Vidarbrekku. Molemmat saivat kultaa sekä P1-luokassa, jossa otetaan aikaa 250 metrin matkalta ja startti tapahtuu lähtökarsinoista, sekä tyylipassista PP1, jossa sadan metrin ajan lisäksi arvostellaan myös siirtymiset ja itse passin laatu.

Jenni Mustonen iloitsee senioreiden voitosta: ”Pinkki tuntu tosi hyvältä ja näiden monien vuosien kilpailemisen jälkeen tuntui todella hyvältä voittaa tämä luokka!”

”Todella hyvin meni tämä pitkä passijuoksu, vaikka ei olla ehditty harjoittelemman niin paljoa koppiin menemistä. Passi on sille niin varma tällä hetkellä, että päätettiin keskittyä nyt vaan passilajeihin”, kertoo Veera Niemi P1-luokan viimeisen juoksun jälkeen.

 

Jenni Mustonen ja Pinkpop frá Fitjum. Kuva SRL Iita-Maria Ahtiainen

 

Ryhmäluokissa jaettiin mestaruuksia ensimmäistä kertaa

Tänä vuonna järjestettiin mestaruuskilpailuissa myös ensimmäistä kertaa ryhmäluokat, jotka ovat hieman helpotetut versiot yksilöluokista. Tavoitteena on tarjota kasvupolku ratsukoille, jotka tähtäävät esimerkiksi yksilöluokkiin. Ryhmäluokat monipuolistavat mestaruustason lajivalikoimaa ja tarjoavat yhä useammalle ratsastajalle huipputason kisatunnelman.

Nelikäynti V5-luokassa nuorten voittajaksi ratsasti Henna Videnoja Hildingur frá Nordurstörnulla pistein 5,46. Ratsukon tulos oli myös luokan kaikista ikäryhmistä paras. ”Nämä olivat minun viimeiset SM-kilpailut nuorena ratsastajana. Viikonloppu on ollut vuoristorataa, mutta vaikeuksien kautta päästiin tähän voittoon”, iloitsee Henna.

Senioreissa tiukan tasapistetuloksen jälkeen tuomarit äänestivät voittajaksi Riikka Salomaan ja Svarri frá Angadis pistein 4,92. ”Nämä olivat meidän ensimmäiset yhteiset isot kilpailut ja hevonen on toiminut kuin unelma. Tiukaksi meni, kyllä me kaikki oltaisiin ansaittu voitto”, kehuu Riikka kilpakumppaneitaan.

Junioreissa parhaat pisteet B-finaalissa sai Miisa-Maria Makkonen Kjarkur frá Furumilla pistein 5,33. Heidän vahvin osionsa oli ilmava laukka.

Töltti T8-ryhmäluokassa kultaiset mitalit jakaantuivat seuraavasti:

Sennuissa kultaa Anna Kyllöselle ja Kiljan frá Auvilalle pistein 5,33, nuorissa Viivi Kallio ja Rúbin frá Skáneylle pistein 5,50 ja junnuissa Kanerva Niemelle ja Dafna från Lindebergille pistein 5,17.

Sihyn 40-vuotis juhlapalkinnon voitti Jenni Kurki. Palkinto jaettiin aurinkoisesta asenteesta ja aina kannustavasta tsempistä kaikkia kilpailijoita ja toimihenkilöitä kohtaan.Tuomareina kilpailussa arvostelivat kansainväliset FEIF-tuomarit Lise Brouér (DK), Jaqueline Wahlström (SE), Fi Pugh (GB) ja Laura Pihkala-Posti (FI) sekä kansalliset tuomarit Anni Mainela ja Anu Siivonen.

Kilpailuiden tulokset voi lukea täältä: LINKKI

Islanninhevosten askellajimestaruuskilpailuiden Facebook-sivuja päivitettiin aktiivisesti sunnuntain finaalipäivänä. Voit katsoa postaukset kuvine ja ratsastajien kommentteineen täältä: LINKKI

Katse kohti askellajiratsastuksen Pohjoismaiden mestaruuksia

SIHY:n 40-vuotis juhlavuonna Suomea lähtee edustamaan Pohjoismaiden Mestaruuskilpailuihin 9.-14.8. Ahvenanmaalle suuri maajoukkue. Joukkue koostuu sekä Gaedingakeppni- että Sport- ratsukoista, mukana on nuoria ja senioriratsastajia. Ratsukoiden valinnassa otettiin huomioon kansainvälisesti vertailukelpoiset kilpailutulokset, kilpailuaktiivisuus, tulosten nousujohteisuus, varma omalla tasolla suorittaminen, sitoutuneisuus tavoitteisiin ja proaktiivinen yhteydenpito maajoukkuerinkiin. Joukkueenjohtajina kaudella 2022-23 toimivat Linda Åberg ja Jenny Sternberger. Joukkueessa on tänä vuonna 17 ratsastajaa ja jopa 22 hevosta.

Suomen askellajiratsastuksen PM-joukkue 2022: 

Gaedingakeppni

A-Flokkur

Katie Sundin Brumpton - Brjánn fra Gavnholt

Laura Nyström - Gilda frá Stenkullagård

B-Flokkur

Katie Sundin Brumpton - Salvar frá Klukku

Jenni Kurki - Solfari frá Rettarholti

Kati Summa - Brennir frá Efri-Fitjum

Nuoret aikuiset

Nicole Hiltunen - Yrkir frá Litlu-Reykjum

Heidi Poukkanen - Isadóra frá Efri-Hvoli

Viivi Kallio - Kyndill frá Lytingsstödum

Nuoret

Vilma Mätäsniemi - Hvammur frá Hvolsvelli

 

Sport

Seniorit

Guðmundur Sigurbjörnsson - Gimsteinn frá Hennum

Laura Nyström - Héla frá Kaakkola

Maija Hahlin - Darri frá Hjardartúni

Jenni Kurki - Klókur frá Hveragerdi

Arnór Dan Kristinsson - Viktor frá Reykjavik

Mari Väyrynen-Kunnas - Heimur frá Austurkoti

Katie Sundin Brumpton - Depill från Fögruhlíð

Julia Wejberg - Tjáldari frá Heimnesi

Nuoret

Miina Sarsama - Freir frá Kaakkola

Nicole Hiltunen - Vottur frá Grafarkoti

 

Passit

Seniorit

Jenni Mustonen - Pinkpop frá Fitjum

Nuoret

Veera Niemi - Hekla frá Vidarbrekku

Gerda-Eerika Viinanen - Svala frá Minni-Borg