Vuoden palkittavat 2022 - äänestä vuoden ratsastajaa ja hevosta!

1.3.2023

Ratsastajainliitto arvostaa jäsentensä tekemää työtä ja haluaa palkita vuoden 2022 tekijöitä ja ilmiöitä ratsastuksen parissa. Ihmisiä, seuroja, talleja ja hevosia, jotka ovat edistäneet lajia omalla toiminnallaan ja esimerkillään, ja vaikuttaneet muiden arkeen tavalla, joka on positiivisesti huomioitu.

Ehdotuksia vuoden palkittavista annettiin 30.1.-12.2. välisenä aikana. Ratsastajainliiton eri työryhmät ovat käsitelleet äänestyksessä tulleet ehdotukset ja valitsevat kategorioiden palkittavat saapuneiden ehdotusten perusteella.

Vuoden ratsastaja ja vuoden hevonen -kategorioihin tulleista ehdotuksista työryhmät valitsivat ehdokkaat jatkoäänestykseen. Jatkoäänestyksessä eniten ääniä kustakin kategoriasta saaneet palkitaan vuoden 2022 tunnustuksella. Jatkoäänestys valituista ehdokkaista on auki 1.-8.3. välisenä aikana.

 

Vuoden ratsastaja -ehdokkaat

Elena Wuorimaa
WR South Coast Slidersin edustaja, 21-vuotias inkoolainen Elena Wuorimaa on nuoresta iästään huolimatta menestynyt lännenratsastaja. Kaudella 2022 Elenan ansiolistalle lisättiin reiningin SM-hopea, Ranch Ridingin lajimestaruus, sekä voittoja ja sijoituksia kansainvälisissä NHRA-kilpailuissa. Elenaa on kuvattu esikuvaksi tuleville urheilijoille, joka motivoituneella asenteella ja pitkäjänteisellä työllä luo ratsastuksen positiivista julkisuuskuvaa.

Emma Kanerva
Pohjois-Saksan Stadessa asuva olympiaratsastaja Emma Kanerva on kansainvälisen kouluratsastuksen kärkikastia. 37-vuotias kokenut arvokisakävijä edusti Suomea viimeksi Herningin MM-kisoissa vuonna 2022. Huikeasta menestyksestä kaudella 2023 kertovat useat sijoitukset ja voitot kansainvälisissä kouluratsastuskilpailuissa aina 5* tasolla asti, nousu FEI:n maailmanranking-listalla sijalle 23, sekä Urheilutoimittajien liiton tunnustus lajin parhaana urheilijana vuonna 2022. Emma edustaa Hyvinkään urheiluratsastajia.

Gerda-Eerika Viinanen
Lohjalainen Gerda-Eerika eli ”Kerttu” on 19-vuotias nuori askellajiratsastaja, joka edustaa Suomen Islanninhevosyhdistystä. Hän saavutti huikeat kaksi kultamitalia vuoden 2022 askellajiratsastuksen PM-kilpailuissa, nuorten ratsastajien passiluokissa. Tämä on historiallisesti merkittävä saavutus, sillä mitalit olivat ensimmäiset PM-kultamitalit Suomelle nuorten luokissa kautta aikojen. Askellajiratsastuksessa ei pidetä ollenkaan EM-kilpailuita, joten PM-kilpailut ovat MM-kilpailuista seuraava taso.

Jone Illi
15-vuotias karijokelainen Jone Illi tuli ja putsasi palkintopöydät kaudella 2022. Suurimmalle osalle hevosyhteisöä on tuoreessa muistissa ne kirkkaimmat mitalit esteratsastuksen junioreiden EM-, PM-, SM-kilpailuissa. Lisäksi yli 30 kansainvälistä luokkavoittoa kansainvälisistä kilpailuista, sekä ehdokkuus Urheilugaalassa kertovat omaa tarinaansa siitä, kuinka lahjakkaasta nuoresta ratsastajasta onkaan kyse. Jone edustaa Myrkyn yksityisratsastajia.

Veera Manninen
23-vuotias nuori kenttäratsastaja Veera Manninen on tehnyt lupaavaa tulosta kansainvälisissä kenttäratsastuskilpailuissa kaudella 2022, joista viimeisimpänä senioreiden PM-hopeamitali joukkuekisasta. Elämänsä ensimmäisessä 4* kilpailuissa sijoittuminen ja EM-kvaalituloksen lunastaminen vuoden 2023 EM-kisoihin viittaavat vahvasti siihen, että tästä ratsastajasta tullaan vielä kuulemaan! Veera on kotoisin Pieksamäeltä ja edustaa Pieksamäen ratsastusseura Pikadoreja. 

 

Vuoden hevonen -ehdokkaat

Charlies Doc Cash
Charlies Doc Cash eli Tossu on monipuolinen lännenratsu, joka vielä 20-vuotiaana on kilpailukenttien vääjäämätön tähti lännenratsastuksen all around -lajeissa. Viimeisimpänä Trailissa omistajansa Susanna Kamusen kanssa vuonna 2022 saavutettu SM-kultamitali kertoo ratsukon saumattomasta yhteistyöstä. Tossua kuvaillaan charmantiksi ja sosiaaliseksi ruunaksi, joka omaa iän tuomaa viisautta.

Eolita L
Eolita L eli Elsa on 14-vuotias hollantilainen ratsuhevonen, joka on ratsastajansa kanssa lyömätön kaksikko. Voitti Jone Illin kanssa samalla kaudella esteratsastuksen junioreiden Suomenmestaruuden, Pohjoismaisten mestaruuden sekä Euroopan mestaruuden. Elsaa kuvaillaan pieneksi, mutta sisukkaaksi tammaksi, jolla on suuri sydän. Radoilla Elsa antaa kaikkensa ja se luottaa ratsastajaansa täysin. Hevosen omistaa Sanna Illi.

Svala frá Minni-Borg
19-vuotias islanninhevonen Svala frá Minni-Borg on ilmiö askellajiratsastuksen kilpailukentillä. Valkoisen salaman määritelmä kuvaa hyvin tätä passilajeissa menestystä niittänyttä islanninhevosta, joka yhdessä ratsastajansa Gerda-Eerika Viinasen kanssa saavutti viime kaudella kaksi PM-kultaa nuorten ratsastajien luokissa. Svalan omistajina ovat Gerda-Eerika Viinanen, sekä Pekka ja Anita Kaakkola.

Vandela
Vandela eli tuttujen kesken Ella on Stall Solbackan suosittu 16-vuotias opetusponi, jonka kanssa voi harrastaa monipuolisesti. Tasainen Ella hoitaa hommansa ammattitaidolla ja tunteella – sillä on taito ymmärtää ratsastajaansa ja se kantaa ratsastajan turvallisesti tehtävien läpi. Ellan luonteesta kertoo myös sen aiempi ura terapiakäytössä. Ella ei ehkä ole se kouluratojen lennokkain liitokavio, mutta se on mittaamattoman arvokas opetusmestari ja luotettava kumppani.

Wolle Wolkenstein
Kunnioitettavaan 20 vuoden ikään ehtinyt Wolle Wolkenstein on tuttu näky kouluratsastuksen kilpailukentiltä jo pidemmältä ajalta. Tämä ikinuori hannover-ruuna on ollut omistajiensa Martti ja Seija Paloheimon perheessä jo vuosikymmenen ajan ja tämän aikana niittänyt mainetta molempien perheen tyttärien, Ellan ja Veeran, kanssa. Tuoreimpana saavutuksena Wollella on nuorten ratsastajien SM-kultamitali vuodelta 2022 Veera Paloheimon kanssa.

Äänenkantaja
12-vuotias suomenpienhevonen Äänenkantaja on ratsastajansa Liisa Sassi-Päkkilän kanssa menestynyt pari kilpailukentillä. Vuonna 2022 ratsukon ansiolistalle päästiin lisäämään muun muassa suomenhevosten estemestaruus. Kilpauransa lisäksi ”Ändi” toimii Turkan ratsurinteessä opetushevosena. Ändin luonteesta kertoo sen suosio kaiken tasoisten ratsastajien keskuudessa. Ändi on kiltti ja mutkaton käsitellä niin kilpailupaikoilla, kuin kotioloissakin.

 

TÄSTÄ ÄÄNESTYSLOMAKKEELLE

 

Vuoden 2022 palkittavat -kategoriat

1. Vuoden jäsentalli

2. Vuoden ratsastusnuori

3. Vuoden ratsastuksenopettaja

4. Vuoden ratsastusseura

5. Vuoden vapaaehtoinen

6. Vuoden vastuullisuusteko

7. Vuoden ratsastaja

8. Vuoden hevonen

Vuoden palkittavat 2022 palkitaan lauantaina 15.4.2023 Hevosgaalassa, joka järjestetään Scandic Rosendahlissa Tampereella.