YES2009-kisa Ypäjällä 11.-14.6. - esillä viisi nousevaa lajia!

1.6.2010

Kansainvälinen Ypäjä Equestrian Show 11.-14.6.

Viisi nousevaa ratsastuksen lajia esittäytyy Ypäjällä

YES2009-kilpailussa kesäkuussa Ypäjällä esittäytyy 11.-14. kesäkuuta viisi kasvavaa ratsastuksen lajia, jotka eivät lukeudu perinteisiin olympialajeihin. Kansainvälisellä tasolla kilpaillaan valjakkoajossa sekä matka- ja lännenratsastuksessa. Vammaisratsastuksessa järjestetään kansallinen kilpailu ja vikellyksestä nähdään hienot lajiesittelynäytökset.

- Tulossa on ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen tapahtuma, jossa voi tutustua yhdellä kertaa näihin ratsastuksen nouseviin lajeihin, joita muuten on harvemmin esillä, kertoo kilpailujen johtaja Kaija Borup.

- Alun perin tarkoitus oli järjestää kansainvälinen jokaisessa viidessä lajissa, mutta kilpailujen päällekkäisyys Euroopan lähimaissa verotti osallistujia ja vaikeutti myös kansainvälisten toimihenkilöiden saantia. Vikellyksestä ja vammaisratsastuksesta saa hyvän kuvan kyllä näinkin, hän jatkaa.

Hevosopistolla Ypäjällä nähdään siis FEI:n, Kansainvälisen Ratsastajainliiton, kaikki viralliset kilpalajit kahtena perättäisenä viikonloppuna, kun este-, koulu- ja kenttäratsastus ovat vuorossa viikkoa aikaisemmin perinteikkäässä Finnderbyssä.

Ypäjä Equestrian Show käynnistyy torstaina kansainvälisellä matkaratsastuksella, jossa ratsukot lähtevät huikealle 120 kilometrin etapille jo aamuseitsemältä. Toiselle 80 km:n kisamatkalle startataan tuntia myöhemmin. Ensimmäisiä pidemmän matkan ratsastajia voidaan odottaa maaliin kolmen neljän aikaan iltapäivällä.

Torstaina iltapäivällä alkavat myös valjakkoajon Pohjoismaiden mestaruudet poniyksiköiden koulukokeella. Hevosyksiköiden ja kaikkien parivaljakoiden koulukokeet ajetaan perjantaina. Lauantaina on vuorossa erittäin jännittävä maraton, jossa ajetaan vauhdikas ja näyttävä maastoesteosuus. Ratkaisun paikat ovat vuorossa sunnuntaina tiukassa tarkkuusajossa.

Lännenratsastuksessa käynnistyvät lauantaina aamulla Haimi-hallissa neljät lajikilpailut: western horsemanship, reining, trail sekä western riding. Kansainvälinen, FEI:n alainen reiningkilpailu käydään sunnuntaina aamulla, mukana ovat avoimen kilpailun lisäksi junioreiden ja nuorten luokat.
Lopulliset osallistujalistat saadaan ilmoittautumisajan päättyessä perjantaina 5.6. Alustavien tietojen mukaan valjakkoon tulee vahva edustus Ruotsista ja Norjasta, matkaratsastukseen kilpailijoita myös Virosta ja Venäjältä, ja lännenratsastuksessa kilpailtaneen kotimaisin voimin.

Vammaisratsastuksen kansalliset kilpailut käydään lauantaina ja sunnuntaina Opistohallissa. Vikellysnäytöksiä järjestetään eri paikoissa Hevosopistolla myöhemmin ilmoitettavina ajankohtina. 

Kilpailuissa yleisöä hemmotellaan myös runsaalla oheisohjelmalla, johon kuuluu mm. lajiesittelyjä ja hieno juhlanäytös sunnuntaina. Kilpailujen expo-alueella löytyy myös kiinnostavaa katsottavaa.

Yleisöllä on kilpailuihin vapaa pääsy!

ALUSTAVA AIKATAULU, muutokset mahdollisia

Torstai 11.6.
klo 7-18.40 Matkaratsastus 120 km, Derby-kenttä (ensimmäiset maaliin arviolta klo 15-16) klo 8-14.40 Matkaratsastus 80 km, Derby-kenttä
klo 15 Valjakkoajon koulukoe, poniyksiköt, Derbykenttä

Perjantai 12.6.
klo 10-12 Valjakkoajon koulukoe, hevosyksiköt ja kaikki parivaljakot, Derbykenttä
klo 14-17 Valjakkoajon koulukoe jatkuu

Lauantai 13.6
klo 10-15 Valjakkoajon kestävyyskoe eli maraton, Derbykenttä
klo 10-17 Lännenratsastuksen lajikilpailuja, Haimihalli
klo 13-16 Vammaisratsastuskilpailu, Opistohalli

Sunnuntai 14.6
klo 8-12 Lännenratsastus, kv. reining, Haimihalli
klo 8-13 Valjakkoajon tarkkuusajo, Derbykenttä
klo 9-11  Vammaisratsastus, Opistohalli
klo 14-15 Paraati ja juhlanäytös

(51kB) Matkaratsastus
(104kB) Valjakkoajo
(91kB) Lännenratsastus(46kB) Vammaisratsastus(37kB) Vikellys

Kisaorganisaatio
Kilpailun järjestää Hevosopisto yhteistyössä SRL:n lajijaostojen ja Hippoliksen hevosklusterihankkeen kanssa
Kilpailun johtaja Kaija Borup, kaija@borup.fi 
Kilpailun pääsihteeri Sanna Mäki-Tuuri, sanna.maki-tuuri@hippolis.fi 
Päästewardi Matti Kuusi
Kilpailupaikka: Hevosopisto, Opistontie 9, Ypäjä, www.hevosopisto.fi
Kilpailun kotisivut: www.yes2009.fi 
Suomen Ratsastajainliiton kotisivut: www.ratsastus.fi