Ypäjä Horse Show hakee tulevaisuuden tähtiä

1.6.2010

Kainulaisen Lacardi sai 8,2 pistettä kymmenestä mahdollisesta

Lauantai oli Ypäjällä tulevaisuuden tähtien päivä:


Esteratsastuksen uudessa hallikisassa Ypäjällä lauantai oli tulevaisuuden tähtien päivä. Ratsastajien toivomuksesta käynnistetyssä kilpailussa hypättiin nuorten hevosten ja alle 18-vuotiaiden ratsastajien taitoarvosteluluokat. Nuorten hevosten hyppykyky- ja tekniikkapisteet määräsivät nollaradat hypänneiden paremmuusjärjestyksen. Ratsastajien taitoarvostelussa pisteytettiin tekninen osaaminen.

Jenny Kainulainen Kirkkonummelta ratsasti nuorten hevosten luokkavoittoon viisivuotiaalla Lacardilla, jonka kyvykkyyden Kari Nevala arvioi joukon parhaiksi. Hevonen sai 8,2 pistettä kymmenestä mahdollisesta. Toiseksi sijoittui Jukka Rantasen Umberto B, joka sai 8 pistettä. Kolmas oli Johanna Mikkolan ratsastama Sunset II 7,9 pisteellä. Alle 18-vuotiaiden ratsastajien luokassa kolmoisvoiton jakoivat Karin Stenius, Mari Levänen ja Stefanie Andersin.

- Tänään tuli yllättävän vähän nollia, vaikka rata oli helppo ja tehtävät hyvin mitoitettu nuorille hevosille hallikauden alkuun. Näkyi selvästi, että hevosten koulutukseen tarvitaan lisää ammattitaitoa, laatua ja huolellisuutta. Perusasioiden harjoittelemiseen pitäisi kiinnittää paljon enemmän huomiota, sanoi luokan arvostellut Kari Nevala, joka on monen Saksassa vietetyn ammattilaisvuoden jälkeen Suomeen Koskelle valmentajaksi palannut kilparatsastaja, ratsuttaja ja hevosten kouluttaja.

- Tärkeintä nuoren hevosen hyppykoulutuksessa on opettaa se etenemään hyvässä tasapainossa ja tasaisessa rytmissä siten, että hevonen voi tehdä rentoja ja tasalaatuisia. Hyvä ratsastaja osaa auttaa hevosta ja myös peittää sen heikkouksia. Hevosen ratsastettavuus ja tekniikka on kuitenkin arvosteltava sen mukaisesti mitä suorituksen aikana näkee. Numero on yhteenveto koko suorituksesta, jatkoi Nevala.

Ratsastajat haluavat arvostelun kaikkiin nuorten luokkiin

Luokan voittanut Jenny Kainulainen on hevosten hyppytekniikka-arvostelun suuri kannattaja.

- Olen aikaisemminkin ehdottanut, että esimerkiksi nuorten hevosten Racing Trophy -sarjan arvostelumenetelmä muutettaisiin hyppykyky- ja tekniikka-arvosteluksi. Näin todella lupaavat hevoset pääsisivät oikeuksiinsa, sanoo Kainulainen, ammattiratsuttaja ja valmentaja.

Kari Nevala on Kainulaisen kanssa vahvasti samaa mieltä. Arvostelumenetelmän muuttaminen ohjaisi suomalaiset keskittymään oikeisiin asioihin. Tuntuu siltä, että pieni pakko on edelleen ainoa tapa sada suomalainen löytämään oma onnensa, pamautti Nevala. Hän on halukas jatkamaan arvostelijatehtävissä ja osallistumaan nuorten hevosten luokkien kehitystyöhön.

Lacardi on ainutlaatuisen varovainen hyppääjä

Kainulaisen voittajahevosen Lacardin paras ominaisuus on ääretön varovaisuus.
- Se on koko vuoden aikana pudottanut vain kaksi puomia ja nekin ovat molemmat olleet minun omia ratsastusvirheitäni. Kaikki sanovat, että sillä on iso hyppy, mutta kuinka pitkälle se riittää on vielä vaikea arvioida. Lupaavaa on, että pieneksi hevoseksi sillä on todella iso laukka, joten venyminen isoilla sarjoilla ei pitäisi olla ongelma, sanoi Kainulainen.

Kahden viikon päästä Jenny Kainulaisen lupaava Lacardi nähdään Glitnir Helsinki International Horse Shown 5-vuotiaitten hevosten luokissa torstaina ja perjantaina 18. - 19.10.

Tulokset

Luokka 1a, Racing Tulevat Tähdet Carnival Candy Trophy 110 cm, arv. A.1.0 + hevosen taito- ja tekniikkapisteet, avoin 5- ja 6-v hevosille, 40 lähti, 9 sijoittui. Arvostelija Kari Nevala.
1) Jenny Kainulainen / Lacardi Kirkkonummi 0+8,2, 2) Jukka Rantanen / Umberto B Ypäjä 0+8,0, 3) Johanna Mikkola / Sunset II Lohja 0+7,9, 4) Katarina Gunn / Atego's Queen Parainen 0+7,7 5) Veera Pukkila / Calandro S Salo 0+7,5, 6) Katriina Melkkilä / Cayenn Melkkilä 0+7,4, 6) Essi Horttanainen / Passion Kerava 0+7,4, 8) Elettra Engblom / Unity Janakkala 0+7,3, 8) Katriina Virtanen / Utah II Kanta-Häme 0+7,3.

Luokka 1b, Käyttöauto…enemmän kuin autokauppa, 110 cm arv. A.1.0 + ratsastajan taitopisteet, avoin junioreille (14-18-v), lapsiratsastajille (12-14-v) sekä poniratsukoille. 45 lähti, 10 sijoittui. Taitoarvostelija Teppo Hakala. 1) Karin Stenius / A'Khina Z Kauniainen 0+39,0, 1) Mari Levänen / Tikarette Hollola 0+39,0, 1) Stefanie Andersin / First Daughter Kauniainen 0+39,0, 4) Jenni Hauhia / Tuisku Kouvola 0+37,0, 4) Iina Lumiaho / Attention Kuopio 0+37,0, 6) Tuulia Tähkälä / Milou Lohja 0+36,56) Linda Palin / Chopin Skovgaard Ypäjä 0+36,5, 6) Sara Vainikkala / Caja-Camira Etelä-Kymi 0+36,5, 9) Hanna Launonen / Tomahawk Järvenpää 0+36,0, 10) Teemu Vähämäki / Sternschnuppe Lounais-Häme 0+35,5.

Aikaohjelma ja täydelliset tulokset: www.teameurohorses.com
Kilpailun järjestäjä: Salon Ratsastusseura ja Team Eurohorses

Teksti: Petra Skarra