Ypäjän Grand Prix´n voitto odotetusti Yvonne Österholmille

25.3.2023

Ypäjällä kilpailtiin kouluratsastuksen kansainvälinen Grand Prix, jossa nähtiin erittäin lupaavia suomalaistuloksia. Ruotsissa asuva Yvonne Österholm ja Ironman H saivat lopputulokseksi 71 prosenttia ja voittivat luokan selvällä erolla muihin. Myös Ville Vaurio antoi tulosvaroituksen G-Starilla, päälle 70 prosentin tulos varmisti hänelle toisen sijan. Virolainen Dina Ellermann ja Donna Anna sijoittuivat luokassa kolmanneksi (67.478%).

Yvonne Österholm ja Ironman H palkintojenjaossa. Palkintoja jakamassa Anu Korppoo (vas.), Elke Eber, Sonja Lesch, Mia Kainulainen ja Jukka Koivisto. Kuva Jutta Koivula.

 

Yvonne Österholm ja vasta 10-vuotias Ironman ovat nousseet kansainväliselle GP-tasolle vasta viime kesänä.

”Olen todella iloinen, että tulos oli niin hyvä. Teimme ison virheen vaihdoissa joka toisella askeleella, mikä tuli kalliiksi. Peruutuksessa, enkä sano, etteikö hevosen pidä tottua, se nosti päänsä ylös ja kuunteli ympäristöä. Ironman ei ole ollut aiemmin tällaisissa kilpailuissa, joissa toinen hevonen tulee sisään radan aikana”, Yvonne Österholm kertaa suoritustaan.

”Piruetit onnistuivat hyvin, paljon paremmin kuin edellisessä kilpailussa. Passagessa oli hyviä kohtia, muutama piaffe oli hyvä. Viimeisessä ravilisäyksessä ratsastin riskillä. Muuten melko säästeliäästi. On tärkeä saada meille molemmille turvallinen olo radalla, ja päästä eroon viime kaudella radalla tulleista virheistä.”

 

Ville Vaurio ja G-Star.

 

Ville Vaurio ei ollut tyytyväinen suoritukseensa, vaikka tulos 70.022 prosenttia oli ensimmäisestä kansainvälisestä Grand Prix´stä hyvä.

”Jos nyt rehellinen olen, olen vähän pettynyt. Ohjelmassa tuli pieniä virheitä laukkaohjelmassa. Hyvät asiat menivät näköjään hyvin. Tätä täytyy vähän aikaa prosessoida, nyt suorituksesta jäävät vain stiplut mieleen.”

”Pisteisiin olen tyytyväinen, tämä oli vasta meidän toinen gp-ohjelma, myös minun. Lähdin kuitenkin hakemaan virheetöntä suoritusta.”

Sekä Österholm että Vaurio saivat molemmat Ypäjältä EM-kvaalituloksen. Se oli Österholmille toinen ja Vauriolle ensimmäinen. Suomen koulujoukkue hakee Riesenbeckin EM-kilpailuissa joukkuepaikkaa Pariisin olympialaisiin. Molemmat ratsukot saivat Ypäjällä olleilta viiden tähden koulutuomareilta, Elke Ebertiltä ja Kurt Christenseniltä, tarvittavat yli 66 prosentin tulokset. Viiden kansainvälisen tuomarin joukossa oli yksi suomalainen, Hanne-Mari Kiuttu.

Sijoittuneiden joukossa oli myös Elisabet Ehrnroot Macacholla. Useita vuosia Suomen koulujoukkueen johtajana toiminut, moninkertainen arvokilpailuratsastaja on nyt päässyt itse takaisin satulaan. Ratsukko sijoittui Ypäjällä neljänneksi (66.8391%). Viides sija meni ruotsalaiselle Anette Christenssonille ja Edwinille (66.065%).

Yvonne Österholm ja Ironman H.

Sunnuntaina ratsukot kilpailevat Grand Prix vapaaohjelmassa musiikilla. Sekä Österholm että Vaurio myöntävät, että vapaaohjelmat ovat hevosille uusia. Österholm sai musiikin ohjelmaansa vasta edellisen, Lierin kilpailun jälkeen, ja kilpailussa tulleen aivotärähdyksen takia hän ei sitä ehtinyt vielä ratsastaa kotona. Vauriolla on käytössään ”helppo ohjelma”, mikä on edellisen hevosen, d´Artagnanin vanha.

”En aio stressata vapaaohjelmasta. Grand Prix oli meille tämän viikonlopun tärkein kuitenkin. Huomenna pidämme hauskaa. Rienkin [maajoukkuevalmenta van der Schaft] sanoi, että Enjoy the horse.”

Myös pararatsastajat ja kouluratsastuksen ikäryhmät kilpailevat Ypäjällä. Tämän päivän muut tulokset päivittyvät myöhemmin osoitteeseen www.ratsastus.fi ja uutiset.

Tulokset
Kansainvälinen kouluratsastus 25.3.
CDI3* Ypäjä

Prix de Wahlsten Grand Prix, lähti 9, sijoittui 5.
1) Yvonne Österholm – Ironman H, FIN 71.000%, 2) Ville Vaurio – G-Star, FIN 70.022%, 3) Dina Ellermann – Donna Anna, EST 67.478%, 4) Elisabet Ehrnrooth – Macacho, FIN 66.391%, 5) Anette Christensson – Edwin, SWE 66.065%,…
…7) Sirpa Degerth-Kaldi, FIN – San Diego 63.913%, 8) Siiri Kyrö, FIN – Kyro Hot Flow 61.131%, 9) Maria Pyykönen, FIN – Furst Wild S 60.978%
Täydet tulokset: LINKKI

Lähtölistat ja tulokset: LINKKI
Livestream kilpailuista: https://live.haven.fi/ratsastus

Sunnuntaina Ypäjällä kilpaillaan Grand Prix vapaaohjelma musiikilla. Luokka alkaa klo 10.20. Pararatsastajat aloittavat kilpailun klo 8.00 ja he esittävät myös vapaaohjelmat musiikilla.