Yvonne Österholm kuudes maailmancupissa ja Henri Ruoste neljäs CDI5* Dohassa

24.2.2024

Yvonne Österholm oli paljon tyytyväisempi suoritukseensa lauantaina Grand Prix vapaaohjelman jälkeen kuin päivää aiemmin Grand Prix´ssä. Tuloskin kertoi jo siitä, että rata oli onnistunut. Österholm ja Ironman H saivat vapaaohjelmasta tuloksen 72,120 prosenttia ja sijoittuivat kuudenneksi. Göteborgin maailmancup oli ratsukon uran ensimmäinen.

Yvonne Österholm ja Ironman H. Kuva Hanna Heinonen.

 

”Olin päättänyt, etten satsaa tänään niin paljon, minulla pitää olla kontrolli hevoseen. Viiden kuukauden kisatauko [ennen Göteborgia] selvästi vaikutti molempiin eilen”, kertoo Yvonne Österholm.

”Tänään meni paremmin, vaikka saimme kerran virheen ykkösissä [laukanvaihdot] ja sitten oli lisäksi jotain pientä. Nyt se oli oma itsensä. Itse vain hengittelin radalla, enkä yrittänyt liikaa. Jatkoin vaan suoritusta virheen jälkeen, sanoin itselleni, ratsasta, ratsasta.”

Österholm kertoo, ettei yrittänyt radalla ”näyttää kaikkea”, kyseessä oli kuitenkin kauden ensimmäinen kilpailu. Hän pyrki radalla hengittämään ja saamaan mukavan tunnelman.

”Nyt on hyvä lähteä kotiin, seuraava kilpailu on kuukauden kuluttua. Nyt ehditään vähän miettiä.”

Göteborgin maailmancupin voitti Domien Michiels hevosella Intermezzo van het Meerdaalhof tuloksella 78,300 prosenttia. Grand Prix´n voittaja Maria von Essen oli Invoicella toinen, vapaaohjelman tulos 76,200 prosenttia.
 

Henri Ruoste ja Quentano 2. Kuva Lamapix.com.

 

Henri Ruoste ja Quentano 2 sijoittuivat tänäänkin neljänneksi CDI5* Dohassa, Qatarissa. Tänään vuorossa oli Grand Prix vapaaohjelma musiikilla. Ratsukko esitti ehjän ohjelman, ja tulos oli 75,660 prosenttia. Ruoste oli tyytyväinen hevoseensa, joka oli jo rennompi kuin ensimmäisenä päivänä.

”Tänään oli enemmän sitä, mitä se voi olla. Oli mahdollista mennä vähemmällä paineella sisään [radalle]. Ensimmäisenä päivänä se otti ympäristöstä vähän liikaa energiaa sisäänsä”, kertoo Henri Ruoste.

Dohan kilpailumatkan tavoitteena oli päästä kilpailemaan isolla areenalla, jossa on isot katsomot ja ympäristön luomaa jännitystä. Ruoste etsii vielä parasta tapaa verrytellä Quentanoa, joka ei pidä siitä, että muut hevoset tulevat liian lähelle.

”Tänään se oli tasaisempi radalla. Viimeisessä passagessa se vaan astui oman jalkansa päälle, missä menetimme todennäköisesti kakkossijan. Tämä oli tärkeää oppia ja kokemusta meille.”

Ruoste kuvailee Quentanoa erittäin yritteliääksi, se yrittää välillä vähän liikaa radalla. Perjantain Grand Prix -radan lopussa siltä alkoi vähän loppua voima juuri tästä syystä.

Tänään ratsukko esitti Ruosteen olympiaratsu Kontestron vapaaohjelman, jossa on vetävä Top Gun -musiikki. Tällä hetkellä Quentano ei vielä pysty suorittamaan samalla teknisellä vaikeustasolla kuin Kontestro, joten Ruoste oli helpottanut ohjelmaansa muutamissa kohdissa. Ruoste etenee uuden kisakumppaninsa kanssa rauhassa, hevosen ehdoilla.

Seuraavaksi Quentanolla on muutaman viikon kisatauko. Ratsukko on tehnyt jo kaksi päälle 71 prosentin Grand Prix -tulosta, mutta ne eivät hallikilpailuna vielä käy Ratsastajainliiton vaatimina kisanäyttöinä. Ruoste ei vielä osannut nimetä varmaksi seuraavaa kansainvälistä kilpailuaan.

”Kilpailuihin ei ole helppo päästä nyt, kun joudun [uuden hevosen kanssa] aloittamaan rankingin alusta.”

Sunnuntaina Göteborgissa Eveliina Talvio ja Glamour osallistuvat esteratsastuksen maailmancupiin. Kauden viimeinen osakilpailu alkaa klo 15.00. Maailmancupia voi seurata nettistriimiltä ClipMyHorse.TV:ltä, ja Göteborgia myös GHS-kanavalta ja SVT:ltä.

Kansainvälinen kouluratsastus
Tulokset 24.2.

CDI-W Göteborg, Ruotsi
FEI Dressage World Cup Grand Prix Kür, lähti ja sijoittui 9
1) Domien Michiels / Intermezzon van het Meerdaalhof, BEL 78,300 %
2) Maria von Essen / Invoice, SWE 76,200 %
3) Thamar Zweistra / Hexagon´s Ich Weiss, NED 70,283 %
6) Yvonne Österholm / Ironman H, FIN 72,120 %
Tulokset: LINKKI
Järjestäjä: www.gothenburghorseshow.com

CDI5* Doha, Al Shaqab, Qatar
FEI Grand Prix Kür, lähti 12, sijoittui 10
1) Jose Daniel Martin Dockx / Malagueno Lxxxiii, ESP 79,300 %
2) Morgan Barbancon / Habana Libre A, NED 76,055 %
3) Justina Vanagaite / Nabab, LTU 75,745 %
4) Henri Ruoste / Quentano 2, FIN 75,660 %
Tulokset: LINKKI 
Järjestäjä: www.chialshaqab.com