Parakouluratsastus Pariisin paralympialaisissa

Ratsastuksen parakoulujoukkue Pariisissa:

Katja Karjalainen (ryhmä I)

Jonna Aaltonen (ryhmä V)

Laura Kangasniemi (ryhmä IV)

 

Katja Karjalainen ja Rosien Lontoon paralympialaisissa. Kuva Maiju Torvinen.

 

Katja Karjalainen, 1962, Kellokoskelta, Tuusulasta on elinympäristösuunnittelija. Hän aloitti ratsastuksen 9-vuotiaana ja jatkoi sitä 12 vuotta aina opiskeluaikoihin asti. Karjalainen sairastui 25-vuotiaana vakavaan verisuonitulehdussairauteen, vaskuliittiin, josta seurasi näkö- ja liikuntakyvyn heikkeneminen. Karjalaisen oikea silmä poistettiin ja vasemman silmän näkökyky on erittäin vähäinen.

Kirkkaimpina saavutuksina Karjalaisella on paralympialaisista Lontoosta hopeaa ja viides sija, Pekingistä neljäs ja seitsemäs sija ja Tokiosta kuudes sija sekä MM- ja EM-pronssia. Lisäksi hänellä on useita PM-ja SM-mitaleja.

Pariisissa Karjalainen edustaa Suomea paralympialaisissa viidettä kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 2008 Pekingissä. Karjalainen ratsastaa ryhmässä I hevosella Kameo, joka on 16-vuotias ruuna, jonka omista Sara Maattola-Lindholm.

 

Jonna Aaltonen ja Laxton For U. Kuva Hanna Heinonen.

 

Jonna Aaltonen, s. 1979, on hyvinkääläinen yrittäjä ja ratsastusvalmentaja Erkylän Kartanon tallissa. Aaltonen aloitti ratsastamisen 7-vuotiaana ja kilpailemisen 10-vuotiaana.

Hän kilpaili ennen sairastumistaan kouluratsastuksessa kansainvälisellä ja kansallisella tasolla. Aaltonen sai vuonna 2021 koronarokotteesta selkäydintulehduksen, joka jätti keskushermostoon pysyviä vaurioita. Valmentaja Janne Berghin kannustamana ratsastaja siirtyi kilpailemaan parakouluratsastuksessa. Aaltonen kilpailee ryhmässä V.

Ensimmäisellä kaudellaan parakouluratsastuksessa vuonna 2023 ratsukko oli EM-kilpailuissa sijalla 15, ja PM-kilpailussa sijalla 4. Laxton For U on 9-vuotias ruuna, jonka omistaa Team Dressage for You. Sen kasvattaja on Ugglarps Gård Ruotsissa.

 

Laura Kangasniemi ja Goldprins. Kuva Hanna Heinonen.

 

Laura Kangasniemi, s. 2000, on Haapavedeltä lähtöisin, ja asuu Tuusulassa valmentautuen Orimattilassa Siiri Kyrön tallilla. Lisäksi Kangasniemen valmennustiimiin kuuluu maajoukkuevalmentaja Janne Bergh, fysiikkavalmentaja Jari Nordblom, sekä psyykkinen valmentaja Erika Ruokamo. Kangasniemi kilpailee ryhmässä IV.

Esteratsastajana kilpaillut Kangasniemi joutui ratsastusonnettomuuteen vuonna 2017, jonka seurauksena laji vaihtui ensin kouluratsastukseen ja sittemmin parakouluratsastukseen.

Hänet valittiin vuonna 2021 Suomen Paralympiakomitean koordinoimaan nuorten Tulevaisuuden tähdet nimiseen valmennusryhmään. Kaudella 2023 Kangasniemi kilpaili ensimmäistä kertaa EM-kilpailuissa, joissa sijoitus oli Goldprinsin kanssa yhdeksäs. Drammenin PM-kilpailuissa ratsukko oli vapaaohjelmassa seitsemäs, ja sijoittui sekä joukkueen kanssa että henkilökohtaisessa ohjelmassa neljänneksi.

Kaudesta 2022 eteenpäin Kangasniemi on kilpaillut Goldprinsin kanssa, joka on 9-vuotias ruuna. Sen omistaa SagaTec, ja kasvattaja on ruotsalainen Ann Charlotte Blomberg Andersson.

 

Järjestyksessään 17. kesäparalympialaiset käydään 28.8.–8.9. Pariisissa. Pariisin kisoissa kilpaillaan 22 lajissa. Pararatsastajat osallistuvat henkilökohtaiseen ja joukkuekilpailuun. Suomella on ensimmäistä kertaa joukkue mukana paralaympialaisissa. Viidensiin paralympialaisiinsa tähtäävä Karjalainen saavutti Lontoossa vuonna 2012 hopeaa ryhmän Ib vapaaohjelmassa. Aaltonen ja Kangasniemi ovat ensikertalaisia.

Lajivalikoima on sama kuin edellisissä, vuonna 2021 Tokiossa käydyissä kisoissa. Pyöräilyn, yleisurheilun, jousiammunnan, ratsastuksen ja pöytätenniksen ohella suomalaisurheilijoita on tavoittelemassa paikkaa Pariisin kisoihin ainakin ampumaurheilussa, voimanostossa, judossa, uinnissa, triathlonissa ja sulkapallossa.

 

XVII paralympialaiset, Château de Versailles, Pariisi, Ranska
3.9. Henkilökohtainen kilpailu ryhmät I, II ja III (myös karsinta henkilökohtaiseen finaaliin)
4.9. Henkilökohtainen kilpailu ryhmät IV ja V (myös karsinta henkilökohtaiseen finaaliin)
6.9. Joukkuekilpailu
7.9. Henkilökohtainen vapaaohjelma ryhmät IV, V, I, II ja III (jokaisen ryhmän 8 parasta)
 

Kisajärjestäjän sivut: LINKKI

Paralympiakomitean kisasivut: LINKKI  

Kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n kisasivut: LINKKI

Château de Versailles: LINKKI