Hevosen hyvinvointi -työryhmän suositus turpahihnoista

17.6.2024

Turparemmin sopivan kireyden mittaaminen onnistuu turvallisesti siihen tarkoitetulla mittarilla. Kuva Tiina Harrinkari.

 

  • Kilpailuissa ja kotona turpahihnan kireys mitataan aina nenäpiin päältä. Lukuisat tutkimukset ovat todenneet, että turpahihnojen suurin paine on nenäpiin päällä ja leuan alla. Jos turpahihnan kireyttä tarkistetaan poskesta, sormien alla on pehmytkudosta, joka joustaa. Tämä voi johtaa siihen, että turpahihna säädetään liian kireäksi.
     
  • Kilpailuissa käytetään International Society for Equestrian Sciencen kehittämä turpahihnan kireysmittari ja turpahihnan suurin sallittu kireys on tämän mittarin mukaisen asteikon 1,5 cm. Jos käytössä ei ole mittaria, turpahihnan kireys mitataan nenäpiin päältä sormin, jolloin vähintään 2 keskikokoista aikuisen ihmisen sormea kuuluu mahtua hevosen nenäpiin ja turpahihnan väliin. Kun FEI:n oma turpahihnamittari on saatavilla, käytetään sitä.

FEI:n Equine Ethics and Wellbeing Commissionin suosituksista “Supporting information related to tack and equipment early recommendations to FEI october 2022”, LINKKI, löytyy perustelut tähän hevosen hyvinvointi -työryhmän suositukseen turpahihnojen käytön ja sovituksen.

Esimerkki turpahihnan kireysmittarista: https://www.equitationscience.com/store