Emma Kanerva matkalla Pariisin olympialaisiin – ”Kovaa työtä ja tunteja satulassa”

5.2.2024

Emma Kanerva valmistautuu uransa toisiin olympialaisiin Pariisissa ensi kesänä. Hän oli mukana Lontoossa hevosella Sini Spirit ja sijoittui 22. tilalle. Haastattelimme Emmaa Olympiastadionilla tammikuun lopussa Kyra Kyrklundin Suuren ansiomerkin jakotilaisuudessa. Emma saavutti Suomelle maapaikan kouluratsastuksessa vuoden vaihteessa, ja tammikuussa selvisi myös se, että Suomi sai koulujoukkuepaikan Pariisin olympialaisiin.

Riitta Holopainen (vas.) ja Emma Kanerva. Kuvat Hanna Heinonen.

 

”Tuntuu tosi upealta! Koko viime kausi on tätä paikkaa tavoiteltu. Lontoon olympialaisten jälkeen jäi pari olympialaista väliin, joihin olisin mielelläni halunnut mennä, mutta tilanne oli hevosten kohdalla sellainen, ettei ollut mahdollista pyrkiä mukaan”, kertoo Emma.

”Nyt minulla on hyvä hevonen [Greek Air], ja olen todella tyytyväinen, mitä olemme saavuttaneet viimekaudella. Henkilökohtainen paikka tuntuu oikein hienolta.”

Emma aloitti uransa Hyvinkään Ratsastuskeskuksessa ja oli Hyvinkään Urheiluratsastajien jäsen. Sieltä hän nousi riviratsastajien joukosta ratsastuksenopettaja Riitta Holopaisen huomioon lahjakkuudellaan ja upean asenteensa takia. Emma sai Riitalta ja Monica Brotherukselta hevosia ratsastettavaksi ja kilpailtavaksi. Toinen olympiapaikka on vaatinut paljon. Tällä hetkellä hän työskentelee ammattiratsuttajana Saksassa Stadessa Gert Saborowskin tallilla.

”Se on vaatinut pitkää työtä, ei vain viime vuodelta vaan useiden vuosien takaa. Ja päämäärätietoista harjoittelua ja valmentautumista. Kovaa työtä. Tunteja satulassa.”

 

Emma Kanerva ja Greek Air Riesenbeckin EM-kilpailuissa 2023.

 

Emmalla on Greek Airin lisäksi muutama muu Grand Prix -tason ratsu.

”Greek piti vuodenvaiheen yli vähän paussia. Oli kova kisakausi takana, ja nyt verrytellään kohti ensimmäisiä kisoja. Greek Airin kanssa minulla on tarkoitus aloittaa vasta ulkokaudella, koska Pariisi on kuitenkin ulkokisa. Varmaan vasta maalikuun lopulla Aachenista.”

Lontoosta on aikaa yli kymmenen vuotta, ja Emma on ehtinyt muuttua ratsastajana.

”Varmasti todella paljon. Olen kokeneempi ja ehkä vähän järkevämpi ja rauhallisempi. On tullut todella paljon kokemusta ja lisää rutiinia kilpailutilanteista ja hevosten kanssa. Uusi hevosia on koulutettu ja tutustuttu. Luulen, että kokemus on kasvanut vuosi vuodelta.”

Emma ja Kyra Kyrklund.

Kyra [Kyrklund] on aina ollut suuri esikuva, jota kohti on aina voinut katsoa ja ajatella, että tuolla toivottavasti voisi itsekin joku päivä olla. Kyra on ollut silloin todella paljon mukana valmennuksessani, kun olin Suomessa nuorten vuosina. Hän astui jopa myöhemmin Kentuckyssä minun valmentajani paikalla, kun oma valmentajani ei päässyt paikalle. Hän on ollut todella suurena apuna. Aina, kun on ollut jotain kysyttävää, on voinut kääntyä Kyran puoleen.”

Kyra on omalla työllään suomalaisen kouluratsastusvalmennuksen eteen ollut mahdollistamassa myös Pariisin joukkuepaikkaa. Hän on luonnollisesti erittäin tyytyväinen tilanteeseen.

”Ennen kaikkea näyttää siltä, että meillä on paljon leveämpi pohja nykyään. Souliin kun mentiin, meillä oli neljä ratsukkoa, siinä ei kauhan paljon tarvittu kvaalikisoja. Sydneyssä oli sama tilanne, ei ollut kuin neljä ratsukkoa, mistä valita. Heti, kun yhdelle hevoselle tuli jotain, ei ollut laittaa toista peliin. Nyt kuitenkin miten ymmärrän, Suomessa aika moni hakee joukkuepaikkaa, ja heillä on nyt totuuden hetket. Emma on aika varma, hänellä on ollut hyvä sesonki ja useampi hevonen, ja hän on tietenkin mukana. Muut saavat pistää töpinäksi, että ehtivät sekä saada sekä MER-pisteet että kansainvälisesti sellaisia tuloksia, että pääsevät joukkueeseen.

Kyra nostaa esiin myös sen, miten Emma aivan kuten hänkin, on aloittanut ratsastuskoulusta riviratsastajana. Hän kiittää niin Riittaa kuin Brotheruksen perhettäkin siitä, että he ovat avustaneet Emman uralleen.

Emma on Pariisin koulujoukkueen valinnassa etusijalla hankittuaan henkilökohtaisen maapaikan. Koulujoukkueeseen valitaan yhteensä kolme ratsukkoa ja vararatsukko. Lue millaisin perustein koulujoukkue Pariisiin valitaan.