Esteratsastuksen Nations Cup -toimintaan uutta vauhtia

1.6.2010

Suomen Ratsastajainliitto satsaa edelleen vahvasti esteratsastuksen joukkuetoiminnan kehittämiseen. Tulevan kauden kynnyksellä esteratsastuksen Nations Cup -maajoukkueratsastajat kokoontuivat Vantaalla keskiviikkona yhteispalaveriin ja tapaamaan valmennusjohtoa sekä vastanimitetyn NC-kapteenin Lars Parmlerin. Paikalla olivat lähes kaikki maajoukkueratsastajat, mukaan lukien päivän kovimmat nimet Noora ja Mikko Forstén, Sebastian Numminen, Piia Pantsu ja Nina Fagerström.

FEI:n, kansainvälisen ratsastajainliiton, Nations Cup on esteratsastuksen kesäkauteen sijoittuva kansainvälinen kilpasarja, jossa maiden joukkueet kilpailevat toisiaan vastaan GP-tasolla. Suomen NC-toiminta potkaistiin viime kesänä menestyksellä uuteen vauhtiin Tom Gordinin luotsaamana ja tällä kaudella toimintaa kehitetään edelleen.
NC-kapteenina aloittaa nyt ruotsalainen Parmler, naapurimaamme tunnetuimpia ja arvostetuimpia valmentajia, joka on ollut mukana rakentamassa Ruotsin ja Norjan joukkuemenestyksiä ja nousua kansainväliseen kärkeen. Hän on kilpaillut aiemmin itsekin menestyksellä kansainvälisellä GP-tasolla.

- On haaste nostaa Suomi mukaan joukkuekisaperheeseen, myös ratsastajat kokevat sen haasteena itselleen. Ratsastajat ovat erittäin kokeneita ja tietävät mitä tekevät ja heillä on omat tavoitteensa, minun tehtäväni on tehdä kilpaileminen heille mahdollisimman helpoksi. Huolehtia kisapaikalla ratsastajien ja hevosten hyvinvoinnista, papereista, aikatauluista ja opastaa itse kilpailussa, mukana ratakävelyssä ja kisan suunnittelussa, Parmler toteaa.

Hän on mukana myös ratsastajavalinnoissa ja kilpailutoiminnan suunnittelussa. Ratsastajilla on itsellään omat valmentajansa, joten varsinaiseen valmentautumiseen uusi kapteeni ei puutu. Tärkein tehtävä on johtaa joukkuetta kisapaikalla ja puhaltaa siihen tiimihenkeä.

Pantsulla on tärkeä rooli joukkuetoiminnassa, sillä sen lisäksi että hän kilpailee itse, hän on aloittanut juuri nuorten ja junioreiden esteratsastuksen maajoukkuevalmentajana. Tavoitteena on saada vuoden 2010 EM-kisoihin joukkueet molemmissa ikäryhmissä.

- Paljon on tehtävää, mutta olen positiivisella mielellä. Haluaisin muistuttaa nuoria ratsastajia siitä, että me emme valitse heitä joukkueisiin, vaan he tekevät valintatyön itse omalla toiminnallaan, Pantsu toteaa.

Mikko Forstén näkee, että menestyksekäs joukkuetoiminta tukee myös yksittäisen urheilijoiden uraa.

- Jos Suomi nousee estemaana, se tukee myös yksilöllisesti urheilijaa ja saamme paremmin kisakutsuja, hän toteaa.

Numminen on myös tyytyväinen satsaukseen joukkuetoimintaan.

- Olen optimistinen, tämä on erittäin positiivinen asia. On myös hyvä että saimme ulkopuolisen kapteenin mukaan. Minulle tämä on tärkeä tilaisuus päästä isoihin kisoihin ja saada FEI:n maailmanlista rankingpisteitä, hän sanoo.

Suomen Nations Cup -kisasuunnitelma 2009
- mahdollisesti Lummen, Belgia 30.4.-3.5.
Kööpenhamina, Tanska 14.5.-17.5.
Drammen, Norja 18.-21.6.
Hamina, Suomi 25.- 28.6.
Tallinna, Viro 11.-12.7.
- mahdollisesti Bratislava, Slovakia 6.-9.8.
Tavoitteena myös edustus EM-kilpailuihin Windsoriin Iso-Britanniaan 25.-30.8.!