Forstén ristiriitaisin tuntein maailmancupin finaaliin

1.6.2010

Mikael Forstén ristiriitaisin tuntein finaaliin

"Jos hevonen on kunnossa, pistän kaikki peliin"

Viikon kuluttua Göteborgissa käytävä Rolex FEI World Cup Finaali on tänä vuonna erityisen mielenkiintoinen. Onhan mukana ensimmäinen suomalaisratsukko kymmeneen vuoteen. Mikael Forstén valmistautuu uransa ensimmäiseen finaaliin kuitenkin ristiriitaisissa tunnelmissa.

- Erittäin mielelläni olen Göteborgiin lähdössä. On kuitenkin sääli, ettei lähtöasetelma ole paras mahdollinen, Forstén viittaa hevosensa Isaac du Jonquetin kuukausi sitten saamaan lihasvammaan.

- Hevosella on ollut erittäin hyvä hallikausi. Saimme osakilpailuissa huonoimmillaan yhden pudotuksen. Lihasvamma kuitenkin latistaa valmistautumista. Olisin halunnut lähteä ensimmäiseen finaaliini parhaassa mahdollisessa kunnossa. Nyt voin vain elää päivä kerrallaan.

12-vuotias ranskalainen puoliverinen, lempinimeltään Iisakki, ei vamman vuoksi pystynyt kilpailemaan vajaa kuukausi sitten Länsi-Euroopan liigan viimeisessä maailmancupin osakilpailussa s´Hertogenboschissa. Sen jälkeen se on ollut sairaslomalla.

Sarjataulukon ensimmäiselle varasijalle jäänyt ratsukko sai villin kortin avulla tavoittelemansa osallistumisoikeuden finaaliin.

- Villi kortti oli todella kiva yllätys, sillä en itse tehnyt sen eteen mitään. En tiedä, kenen idea oli, mutta kiitos sille taholle!

Forstén sai samana päivänä positiivisen uutisen myös eläinlääkäriltä.

- Vamma on parantunut odotettua nopeammin, ja eläinlääkäri antoi luvan lähteä. Olen nyt ratsastanut hevosta sileällä, ja se tuntuu hyvältä. Hyppään tällä viikolla vain joitain pieniä verryttelyesteitä, jotta vamma ei uusi. Eläinlääkäri tarkastaa hevosen vielä kerran ennen lähtöä.

Forstén matkustaa hevosineen Göteborgiin ensi maanantaina. Iisakin lisäksi mukaan tulee uudempi ratsu, Nandele, joka hyppäsi lupaavasti viime viikonloppuna Qatarin grand prix´ssä.

- Keskiviikkonan hyppään Iisakilla verryttelyluokan, ja kisat alkavat torstaina. Nandelella osallistun mahdollisesti grand prix´hin, jos se tuntuu siihen valmiilta.

- Jos Isaac du Jonquet tuntuu omalta itseltään, lähdemme tosissani kisaamaan. Uskon, että meillä on mahdollisuus päästä mukaan sunnuntain finaaliin, ja siinä vaikka mihin. Jos hevonen on kunnossa, se pystyy selvittämään Göteborgissa kaikki tehtävät, Amsterdamin osakilpailun voittanut Forstén toteaa tyynesti.

Myös Helsingin neljä parasta finaaliin

Muutkin osakilpailuvoittajat ovat Thomas Frühmania lukuunottamatta mukana Göteborgissa. Liigan kärkiratsastaja, irlantilainen Jessica Kürten vei kaksi osakilpailuvoittoa ja kaksi kakkossijaa. Hän tulee saamaan kovan vastuksen maailman rankinglistan ykköseltä, Stuttgartin voittajalta Meredith Michaels-Beerbaumilta.

Glitnir Helsinki International Horse Show´n voittaja, Rutherford Latham piti heti alkukaudesta hankkimansa paikan Länsi-Euroopan liigan kärkikolmikossa. Helsingin osakilpailun kakkonen, Rolf-Göran Bengtsson, on sarjataulukon neljännellä tilalla. Myös Helsingin osakilpailun kolmonen, Heinrich-Hermann Engemann, ja nelonen, Helena Lundbäck, pitivät paikkansa finalistien joukossa.

Kaksi finaalia urallaan voittanut Marcus Ehning osoitti kauden viimeisessä osakilpailussa olevansa hurjassa kunnossa ja varteenotettava vastustaja Göteborgissa. Viime vuoden mestari, Sveitsin Beat Mändli, on kilpaillut hallikauden hillitysti, onhan hänellä voittajana osallistumisoikeus finaaliin. Royne Zetterman ja Mandy Porter kilpailevat Göteborgissa Forsténin tapaan villien korttien ansioista.

Onko seitsemän Malinin onnenluku?

Länsi-Euroopan liigassa kaksi ratsastajaa jättää lunastamatta paikkansa finaalissa. Britti Tim Stockdale ja finaalin kolminkertainen voittaja brasilialainen Rodrigo Pessoa keskittyvät ensi kesän olympialaisiin.

Poisjääntien johdosta Ruotsi saa finaaliin neljännenkin ratsastajan, kun Malin Baryard-Johnsson nousee mukaan varasijalta. Malin teki 21-vuotiaana kansainvälisen läpimurtonsa juuri World Cup Finaalissa, vuonna 1996 Genevessä, jonne hän sai villin kortin. Malin kiitti kunnianosoituksesta ja sijoittui Corrmintilla seitsemänneksi.

Seitsemänteen finaaliinsa valmistautuvan Malinin paras sijoitus on tähän mennessä kolmas sija Las Vegasissa vuonna 2003. Ratsu on edelleen sama, 17-vuotias luottotamma Butterfly Flip.

Osallistujat Rolex FEI World Cup™ Finaali 2008:

Rolex FEI World Cup™, Länsi-Euroopan liiga:
Jessica Kürten, IRL Meredith Michaels Beerbaum, GER Rutherford Latham, ESP Rolf-Göran Bengtsson, SWE Gerco Schröder, NED Marcus Ehning, GER Ludger Beerbaum, GER Steve Guerdat, SUI Patrick McEntee, BEL Albert Zoer, NED Eugenie Angot, FRA Helena Lundbäck, SWE Harrie Smolders, NED Heinrich-Hermann Engemann, GER Michael Whitaker, GBR Judy-Ann Melchior, BEL Malin Baryard-Johnsson, SWE Mikael Forstén, FIN

Japanin liiga
Takamishi Mashiyama, JPN

Keski-Euroopan liiga
Lukasz Jonczyk, POL
Mikhail Safronov, RUS
Hanno Ellermann, EST

Pohjois-Amerikan liiga - USA Länsirannikko Rich Fellers, USA Guy Thomas, NZL

Pohjois-Amerikan liiga  - USA Itärannikko Kent Farrington, USA McLain Ward, USA Lauren Hough, USA Margie Engle, USA Brianne Goutal, USA Schuyler Riley, USA Danielle Torano, USA

Pohjois-Amerikan liiga - Kanada
Jill Henselwood, CAN
Darrin Dlin, CAN
Hallitseva mestari
Beat Mändli, SUI

Villi kortti
Royne Zetterman, SWE
Mandy Porter, USA

Epävarmoja
Etelä-Afrikan liiga: Shaun Neill, RSA
Arabian liiga: Abdullah Mhd Al Marri, UAE

Tiedote: Lehdistöpäällikkö Kati Hurme-Leikkonen
Glitnir Helsinki International Horse Show www.helsinkihorseshow.fi

Göteborg Horse Show: http://en.goteborghorseshow.se/pages/menu/1
Suomen Ratsastajainliitto ry: www.ratsastus.fi