Forsténille kiinnitys mc-finaaliin - toinen Zürichissä!

1.6.2010

Mikael Forstén otti kiinnityksen mc-finaalipaikkaan
- Toinen Isaacilla Zürichin esteratsastuksen maailmancupissa!



Mikko ja Isaac Zürichissä, kuva Kit Houghton, FEI.

Esteratsastaja Mikael Forstén otti hienosti ratsullaan Isaac du Jonquet toisen sijan esteratsastuksen maailmancupin Zürichin osakisassa 160 cm:n radalla, jolla esteet oli nostettu lähes tappiinsa. Tilille napsahti 17 mc-pistettä lisää ja Forstén on nyt todella lähellä finaalipaikkaa Las Vegasiin huhtikuussa 33 pisteellään - viime kaudella kisapassi Göteborgin finaaliin irtosi hänelle 34 pisteellä.

Mikko ja Isaac voittoisina Amsterdamissa aika tarkalleen vuosi sitten. Kuva Anna Vähäkuopus.

Zürichissä perusradalta tiensä uusintaan selvitti kaikkiaan 15 ratsukkoa. Forstén lähti uusintaan huonolta paikalta jo toisena, mutta hän selvitti radan virheittä ja erittäin kovassa tempossa iskien muiden eteen todella kovan haasteen - vain 33.86 sekuntia! Ainoastaan Irlannin tuulispää Jessica Kürtenin rahkeet riittivät Forsténin ajan alittamiseen tammalla Castle Forbes Libertina. Kolmanneksi ratsasti Saksan Marcus Ehning hevosella Plot Blue.


Jessica Kürten ja Libertina. Kuva Kit Houghton / FEI.

Zürichin kilpailu oli todella kovatasoinen, mukana oli kolmetoista ratsastajaa maailmanlistan kahdenkymmenen parhaan kärjestä, Kürten on listalla seitsemäs.

- Olen valtavan tyytyväinen toiseen sijaan. Perusrata oli riittävän vaikea, mutta täällä on niin paljon hyviä ratsastajia ja hevosia että nollia tuli useita. Sillä Isaac joutui kerran vähän vaikeaan paikkaan, mutta se tsemppasi ja selvitti paikan hienosti virheittä, Forstén kehuu ratsuaan.

- Ajattelin että tarvitsen finaalipaikkaan joko kaksi hyvää sijoitusta tai yhden jackpotin. Lähdin yrittämään kärkisijaa ja tein uusinnassa yhden estevälin onnistuneesti yhdellä askeleella vähemmän toisin kuin kukaan muu, mikä varmaan ratkaisi paljon. Viimeiselle esteelle olisin voinut ottaa vielä yhden laukka-askelen pois, mutta luulen se ei olisi riittänyt lyömään Jessicaa, joka meni Libertinalla täydellä riskillä. Hän on todella kova ja nopea ja voittanut paljon. Nyt on tilillä 33 pistettä ja Las Vegas vähän lähempänä, suomalaisratsastaja iloitsee.

Ratsukon Zürichin kisaviikonvaihde on sujunut muutenkin huikeissa merkeissä. Torstaina tuli kuudes sija Zürichin GP:ssä ja perjantaina jälleen kuudes sija vielä astetta kovemmassa Master-luokassa.

- Isaac on hypännyt täällä todella hyvin. Nyt se on aivan rento ja katselee korvat pystyssä ympärilleen, Forstén kertoo taputtaessaan hevosen kaulaa kävellessään sen kanssa kohti pian alkavaan palkintojenjakoseremoniaa. Toinen sija tuo kilpailijan tilille 45.000 Sveitsin frangia.

Isaac du Jonquet, 13-vuotias, ranskalaissyntyinen selle francais -ruuna asustaa nykyään maailmankuulun valmentaja ja kilparatsastaja Jan Topsin tallilla Hollannissa, kuten esteratsastajapari Noora ja Mikael Forsténin muutkin kisaratsut.

- Jan Tops on ihan super. Hän ei opeta minua ratsastuksellisesti, mutta antaa kisoissa viimeisen silauksen ja auttaa manageroinnissa. Siitä tulee varmuutta ja otetta kilpailuihin, ainakin nyt tilanne ja jatko näyttää todella hyvälle. Olen päättänyt, että autourheilu saa jäädä vähäksi aikaa sivuun ja panostan täysillä taas ratsastukseen, Forstén lupaa.

Zürichin maailmancup oli Länsi-Euroopan liigan yhdeksäs etappi, jäljellä on vielä neljä osakilpailua. Forstén on nyt liigassa 14. tilalla, ja finaalipaikan Las Vegasiin huhtikuussa saa tästä superliigasta 18 kovimman kärki. Seuraava maailmancupin osakilpailu ratsastetaan Bordeaux'ssa, Ranskassa kahden viikon päästä, jolloin Forstén edustaa jälleen Suomea.

- Olisi tosi hienoa jos saisin Bordeaux'ssa tai Vigossa vielä muutaman pisteen lisää ja finaalipaikan varmistettua, silloin voisin jättää Göteborgin väliin ja hevonen saisi levätä kunnolla ennen Las Vegasia, Forstén pohtii.

Lähes päivälleen vuosi sitten, 27.1.2008, Forstén ja Isaac du Jonquet ratsastivat historiallisesti Suomelle ensimmäisen mc-voiton Amsterdamissa. Forstén avasi tällä kaudella pistetilinsä Genevessä, ja oli komeasti viides Lontoossa joulukuussa.

Tuloksia CSI5*-W Zürich 25.1.
Rolex FEI World Cup, esteratsastuksen maailmancup,
Länsi-Euroopan liigan 9. osakilpailu, Zürich

160 cm, perusrata ja uusinta, 38 lähti - 10 sijoittui
1) Jessica Kürten / Castle Forbes Libertina, IRL 0-0/ 32.17
2) Mikael Forstén / Isaac du Jonquet, FIN  0-0/33.86
3) Marcus Ehning / Plot Blue, GER  0-0/34.60

Rolex FEI World Cup, esteratsastuksen maailmancup,
tilanne Länsi-Euroopan liigassa 9 osakilpailun jälkeen:

1. Edwina Alexander AUS 56
2. Steve Guerdat SUI 51
3. Gerco Schröder NED 47
4. Daniel Etter SUI 45
5. Marcus Ehning GER 44
6. Ludo Philippaerts BEL 41
7. Jessica Kürten IRL 40
8. Thomas Velin DEN 17 39
9. Ben Maher GBR 39
10. Geir Gulliksen NOR 39
…14. Mikael Forstén FIN 33

Rolex FEI World Cup, esteratsastuksen maailmancup,
Länsi-Euroopan liigan jäljellä olevat osakilpailut

10) CSI4*-W Bordeaux, Ranska 6.2.-8.2.2009
11) CSI4*-W Vigo, Espanja 12.2.-15.2.2009
12) CSI5*-W Göteborg, Ruotsi 19.2.-22.2.2009
13) CSI4*-W 's-Hertogenbosch, Alankomaat 19.3.-22.3.2009 (Länsi-Euroopan liigan finaali)
 + Maailmancupin finaali, Las Vegas, USA 15.-19.4.2009

FEI:n maailmancupsivut: http://www.feiworldcup.org/Jumping/Pages/Default.aspx
Järjestäjän kotisivut: www.mercedes-csi.ch
Tulokset ja lähtölistat: http://eventcontent.hippoonline.de/368/368zeitplanDEU.htm
Forsténien kotisivut: http://www.forsten-pentti.com/