Haminan esteradat ovat hevoselle reiluja mutta vaativat ratsastajalta keskittymistä

17.5.2022

”Esteratsastus on laji, jota yleisön on helppo seurata. Kun puomi putoaa, se on neljä virhepistettä”, sanoo esteratoja rakentava Johanna Mikkola.

 

Tiedote Haminan kaupunki

Ratamestari on onnistunut, kun kourallinen ratsukoita, enintään 10, tekee virheettömän suorituksen perusradalla ja pääsee uusintakierrokselle.

Radan suunnittelun lähtökohta on totta kai areenan mitat. Haminan kaltaisessa tapahtumassa rata on tavallisia ulkoratoja kapeampi, ja kaarteista tulee hivenen tiukempia kuin monella muulla radalla. Hevoset Bastionissa -tapahtuman kohdalla Mikkola haluaa panostaa radan visuaaliseen puoleen.

Esteratsastusta nähdään Haminassa joka päivä Bastionin linnoitusareenalla. Helpoin luokka on keskiviikon 90 cm ja vaativin sunnuntain päätöskilpailu, jossa suurin estekorkeus on 145 cm. Ratoja suunnitellessa yksi tärkeimmistä tekijöistä on tieto siitä, millaisille ratsastajille rataa tehdään eli kuinka kokeneille. Matalien esteiden luokissa ratsastajat ovat yleensä nuoria tai vähemmän kokeneita, jolloin radoista tehdään suhteellisen helppoja, estevälit ovat sellaisia, että hevosen askel osuu hyvin ponnistukseen.

Viikonloppuna, kun areenalle saapuvat ratsastuksen ammattilaiset, radat pitenevät ja estekorkeus nousee. Estevälien ei tarvitse olla yhtä helppoja. Nämä ratsastajat osaavat lyhentää tai pidentää hevosen laukka-askelta tuodakseen sen oikeaan ponnistuskohtaan. Radan täytyy olla sellainen, että kaiken mennessä nappiin tulee virheetön suoritus mutta helppoa se ei ole.

Johanna Mikkola painottaa, että radan pitää aina olla hevoselle reilu. Reiluus tarkoittaa, että hevonen näkee esteen selkeästi ja hyvissä ajoin.

Mikkola on rakentanut ratoja yli 30 vuoden ajan, ja viimeiset 8 vuotta hänellä on ollut kansainvälisten kilpailujen radanrakentajan pätevyys. Hän on lähes joka viikko jossain päin Suomea tai Eurooppaa kehittämässä esteratsastajille tehtäviä. Mikkolan mielestä on mukava palata Haminaan, jossa hän oli ratahenkilönä yli 10 vuotta sitten kansainvälisissä kilpailuissa ja nyt pääsee samalle areenalle ratamestarin viitta harteillaan.
 

 

Hevoset Bastionissa ratsastuskilpailut 8.-12.6.

Hevoset Bastionissa -tapahtumassa ratsastetaan viiden päivän aikana yhteensä 29 este- ja kouluratsastusluokkaa. Viikonlopun highlighteina ovat esteratsastuksessa lauantaina Prix de Suomen Ratsastajainliitto Rakuunan malja 140 cm ja sunnuntaina Prix de Harjun Oppimiskeskus Grand Prix 145 cm. Kouluratsastuskilpailut huipentuvat perjantaina suomenhevosratsujen kutsu kur-kouluratsastuskilpailuun ja lauantaina Prix de Mar-Vet Grand Prix ja sunnuntaina Prix de KSO kur -kilpailuihin.

Kilpailuluokat, ilmoittautumisohjeet ja palkinnot: kipa.ratsastus.fi

 

Hevoset Bastionissa - Suomen monipuolisin hevostapahtuma ikinä!

Hevoset Bastionissa 8.-12.6.2022 on koko perheen iloinen kesätapahtuma, jossa riittää nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille. Pienet ponit ja suuret hevoset valloittavat ympyräkaupungin. Ohjelmassa on mm. ratsastuskilpailuja keskiviikosta sunnuntaihin, hevos- ja muita shownäytöksiä kahdella ohjelma-areenalla, kaksi expoaluetta, valloittava lasten ohjelma-alue Kesäpuistossa ja harvinaiset Cityravit aivan kaupungin keskustassa perjantaina ja lauantaina. Ympäri kaupunkia voit nauttia useista hevostaidenäyttelyistä tai kaupunginmuseon järjestämistä suomalaisen hevosen historiaan sukeltavista luennoista. Tapahtuma-alueelta löydät myös kotieläinpihan ja hevosvaunu sekä hevostyökonenäyttelyn. Tämä tapahtuma kannattaa kokea koko perheen voimin!

Hyväntuulinen kesätapahtumamme toteutuu 8.-12.6.2022 ja tarkempia ohjelma-aikatauluja löytyy verkkosivuiltamme https://www.hevosetbastionissa.fi/