Hankoniemen Ratsastajat ry täyttää 50 vuotta!

16.8.2023

Huhtikuun 12. päivänä vuonna 1973 pidettiin monen hankolaisen hevosharrastajan kannalta tärkeä kokous: Hangö Udds Ryttare r.f. – Hankoniemen ratsastajat ry perustettiin. Yhdistysrekisteriin reilu puoli vuotta myöhemmin kirjattu yhdistys on edelleen tänä päivänä monipuolisen hevosharrastamisen mahdollistaja, yksi harvoista ratsastuskoulua pyörittävistä seuroista.

Seuran hevoset ja Mia Maukonen. Kuva Pirjo Nyman.

 

Suomen Ratsastajainliiton mukaan seuran ylläpitämiä ratsastuskouluja on jäljellä enää seitsemän – Hangossa, Imatralla, Maarianhaminassa, Järvenpäässä, Somerolla, Turussa ja Kotkassa. Muut 339 liiton jäsentallia ovat yksityisten yritysten tai yksityishenkilöiden pitämiä.

Hangossa seuratoimintaa ja yhteishenkeä vaalitaan tietoisesti. Hevosharrastuksen mahdollistaminen mahdollisimman monelle on seuran toiminnan punainen lanka. Vaikka suosittu ja vilkas ratsastuskoulu on seuran toiminnan keskiössä, eivät kaikki seuran jäsenet ratsasta aktiivisesti vaan ovat mukana muuten. Tallilla riittää aina puuhaa myös näppärälle sahan, vasaran ja maalipensselin käyttäjälle.

Vuodesta 1988 Hankoniemen ratsastajille työskennelleen ratsastuksenopettaja Mia Maukosenkin tapaa opetustuntien ulkopuolella tilanteen mukaan: Mia naputtelee jollekin hevoselle pudonneen kengän takaisin, hoitaa kauniin pihan kukkaistutuksia tai puhdistaa hevosten karsinoita – milloin mitäkin. Kaikkiaan Hangossa on tapana, että yhteiseen tekemiseen osallistutaan, kukin omien kykyjensä mukaan.

 

Nouse ratsaille! Kuva Pirjo Nyman.

 

Seuran 50-vuotisjuhlaa vietetään tulevana syksynä sekä jäsenten kesken että yhdessä yleisön kanssa.

Ensimmäisenä juhlavuoden tapahtumista kutsuu kokeilemaan ratsastusta: Nouse Ratsaille -päivää vietetään lauantaina 19.8. klo 15.00–16.30. Ohjelmassa on opetushevosten ja tallin esittely, arpajaiset, ratsastustarvikekirppis, buffetti ja tietenkin maksutonta talutusratsastusta. Myös aikuisilla on lupa toteuttaa haaveensa ja kokeilla!

Hankoniemen ratsastajat on aktiivinen kilpailujärjestäjä ympäri vuoden. Juhlakilpailut järjestetään su 27.8. (kouluratsastus) ja su 10.9. (esteratsastus) klo 11.00 alkaen. Myöhemmin syksyllä tapahtumakalenterissa on muitakin kilpailuja sekä tietenkin perinteinen tallin joulu.

Yleisöllä on tapahtumiin aina vapaa pääsy ja kävijöitä palvelee herkullinen buffetti.

Tervetuloa mukaan juhlimaan!

Tiedote Hankoniemen Ratsastajat

Hankoniemen Ratsastajat ry

Lisätty 16.8. kuudes seura ja kaupunki.