Hevosen kuljetus - ensiapu ja lopetus

24.1.2024

Hevosten kuljetuksesta säädetään eläinten kuljetuslaissa. Lisäksi kaupallisia kuljetuksia koskettaa myös kuljetusasetus. Kaupallista kuljetusta on mm. yritystoimintaan liittyvä kuljettaminen tai kuljetus, josta saa korvauksen. Ruokaviraston sivuilla on määritelty kaupallisen kuljetuksen rajoja ja sivuilta löytyy myös kaupallisen kuljetuksen opas.

Kuvituskuvat Hanna Heinonen.

 

Teksti 23.1.2024 Ratsastajainliiton Hevosen hyvinvointi -työryhmän jäsen ELL Anna-Mari Olbricht

Eläinten kuljetuslain kuudennessa pykälässä määrätään, että eläimelle on annettava ensiapua mahdollisimman nopeasti ja, että eläimelle on annettava asianmukaista eläinlääkinnällistä hoitoa tai jos eläimen tila on huono, se lopetettava tavalla, joka ei aiheuta sille tarpeetonta kärsimystä. Tässä pykälässä ei vaadita kuljettajalla olevan riittäviä taitoja eläimen lopettamiseen.

Kaupallisessa kuljetuksessa tuotantoeläinten (nauta, sika) kanssa on vaade, että eläimen lopetus onnistuu kuljettajalta ja kuljetuksessa on oltava mukana pulttipistooli ja puukko. Tämä ei kuitenkaan koske hevosia eli myöskään kaupallisissa hevoskuljetuksissa ei tarvitse olla lopetukseen tarvittavia välineitä mukana. Puukko vaaditaan hevoskuljetuksissa ja tämä sitä varten, että hevonen saadaan tarvittaessa nopeasti irti katkaisemalla esim. riimunnarun.

Uudessa Eläinten hyvinvointilain 64 §:ssä todetaan, että eläimen saa lopettaa vain se, jolla on riittävät tiedot kyseisen eläinlajin lopetusmenetelmästä ja lopetustekniikasta sekä riittävä taito toimenpiteen suorittamiseksi.

Suomessa kaikkialla on saatavilla apua kaikkina ajankohtina päivystävältä eläinlääkäriltä, joten tilanteen vaatiessa hevosen loukkaannuttua on parasta turvautua päivystävän eläinlääkärin apuun ja kutsua hänet paikalle. Päivystävän eläinlääkärin numeron löytää parhaiten laittamalla google-hakuun paikkakunnan ja sanan ”eläinlääkäripäivystys”.

Liikenteessä sattuvissa tilanteissa myös poliisilta saa apua ja silloin apu kutsutaan paikalle hätänumeron kautta. Puhelimeen kannattaa ladata ”112 Suomi”-sovellus, jonka kautta saa apua hätätilanteessa ja hätäkeskus saa soittajan sijainnin selville sovelluksen avulla nopeasti.


Lähteet ja lisätietoa: 

Laki eläintenkuljetuksesta: https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/20061429

Asetus eläintenkuljetuksesta: https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1996/19960491

Eläinten hyvinvointilaki: https://finlex.fi/fi/laki/alkup/2023/20230693#Lidm46434450956528

Ruokaviraston opas kaupalliseen eläintenkuljetukseen: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/tietoa-meista/asiointi/oppaat-ja-lomakkeet/viljelijat/elainten-pito/elainten-suojelu-ja-kuljetus/kaupalliset_elainkuljetukset_maanteilla_fi.pdf

Ruokaviraston ohjeet kaupallisesta eläintenkuljetuksesta: https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-hyvinvointi/elainsuojelu-kuljetuksissa/kaupalliset-kuljetukset/