Hevoset 2010 todisti hevosten suuren suosion

1.6.2010

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus houkutteli
hevoskansaa paikalle yli 7000 kävijää

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus toimi 9. - 11.4.2010 jälleen hevosalan suurimman messutapahtuman näytösareenana, kun tänä vuonna toista kertaa järjestetyt Hevoset 2010 -messut houkuttelivat paikalle 7098 messuvierasta. Näytteilleasettajia oli yli sata. Kolme messupäivää kokosi yhteen alan aloittelijat, harrastajat, kilpailijat, asiantuntijat ja elinkeinoharjoittajat viihtymään laajan näyttelyalueen, seminaarien, kilpailujen sekä hauskan ja opettavaisen ohjelman parissa. Seuraavan kerran Hevoset-messut järjestetään 8.-10.4.2011.

Hevoset 2010 -messut vahvistivat viime vuonna hyvin alkanutta suosiotaan maamme suurimpana hevosalan messutapahtumana. Hevoset-tapahtuman järjestäjän, Tampereen Messut Oy:n toimitusjohtajan Hannu Vähätalon mukaan Hevoset on jo nyt saavuttanut alan ihmisten ja uusien uteliaiden mielenkiinnon.


Suomen Ratsastajainliiton uusittu ständi oli ensi kertaa esillä Hevosmessuilla. Palveluvuorossa iloiset aluesihteerimme Emmi Kupiainen ja Eva Sandbäck-Pajunoja.

- Hevoset-messut onnistuivat hienosti, sillä virallisen messututkimuksen mukaan 99 prosenttia kävijöistä sanoi messujen vastanneen odotuksiin. Merkittävien toimijoiden mukanaolo, suuri näytösareena ja moni-ilmeinen ohjelma tekivät viikonvaihteesta mielenkiintoisen. Tutkimuksesta selvisi myös, että suurin osa kävijöistä tuli messuille tutustumaan alan palveluihin, tuotteisiin ja yrityksiin, seuraamaan esityksiä ja näytöksiä sekä hakemaan vaihtelua tavalliseen päivään. Yleisön hyvä palaute ja kävijämäärän kasvu viime vuodesta noin tuhannella takaavat, että Hevoset järjestetään jälleen ensi keväänä, sanoo Tampereen Messut Oy:n toimitusjohtaja Hannu Vähätalo.

Messusunnuntaina kilvoiteltiin Hevosenhoitajien
mestaruudesta - voitto meni Turkuun

Sunnuntaisessa Hevosenhoitajien Mestaruuskilpailussa kilpaili kuusi hevosalan ammattilaista eli kolme päätoimista ravihevosen hoitajaa ja kolme päätoimista ratsuhevosen hoitajaa. Kilpailuun oli kutsuttu Piia Kantoluoto, Maija Ala-Vannesluoma, Salla Siikamäki, Sanna Jämsä, Maarit Lahtinen ja Kaisa Kuokkanen. Kisa koostui kolmesta osiosta. Teoriaosuudessa testattiin kilpailijoiden tietämystä hevosen hyvinvoinnista ja nopeustestissä kilvoiteltiin hevosen satuloinnissa sekä valjastuksessa. Kisa huipentui iltapäivän finaaliin, jonne selvittivät tiensä Piia Kantoluoto ja Kaisa Kuokkanen. He saivat vastatakseen hevostalouteen liittyviä kysymyksiä. Kisan voittajaksi varmistui tiukassa finaalissa 15 vuotta hevosten kanssa työskennellyt turkulainen Piia Kantoluoto.
Hevosenhoitajien Mestaruuskilpailun voitti turkulainen Piia Kantoluoto (oik) ja toiseksi kilpailussa tuli Kaisa Kukkonen Ypäjältä. (Kuva Kirsi Kontio)

- Reilu vuosi sitten minut palkittiin Ravigaalassa vuoden hevosenhoitajaksi. Tuolloin tuntui, että sain sen hyvien hoitohevosten ansiolla. Nyt ajattelen, että tämän palkinnon sain omilla ansioillani, Kantoluoto pohti.

- Ravipuolella valmennusvastuu ja tärkeimmät treenit kuuluvat valmentajalle, mutta kaikesta muusta vastaa hoitaja. Käytännössä se merkitsee esimerkiksi päivittäistä treenaamista, ruokintaa, kengitysten hoitamista ja yleisestä hyvinvoinnista huolehtimista. Hoitajalla on iso rooli hevosen elämässä, joten ilman muuta hoitajien tulee saada näkyvyyttä, sanoi ravihevosenhoitaja Piia Kantoluoto.

Kilpailun järjesti Suomen Hippos ry yhteistyössä Suomen Ratsastajainliitto ry:n ja Tampereen Messut Oy:n kanssa. Palkinnot lahjoitti Agrimarket.

"Kävimme messuilla viime vuonnakin ja tänä vuonna olemme olleet täällä joka päivä"


Hevoset 2010 -messujen ohjelmassa oli muun muassa Suomen Ratsastajainliitto ry:n keppihevosnäytös. (Kuva Maaret Väkinen)

Kävijöiden tyytyväisyyttä todistaa muun muassa messuilla viihtynyt innokas ratsastaja Elina Niemi, joka osallistui Neliveto-nimisellä keppihevosellaan Suomen Ratsastajainliiton Keppihevos-esitykseen. Messukaverina hänellä oli oma pikkusisko, Iida Niemi, jolle etsittiin messuilta uusia ratsastusvarusteita.

- Tulimme messuille katsomaan esityksiä ja Elina tuli myös itse esiintymään tekemällään keppihevosella. Turnajaiset ja rakuunaesitys olivat kaikista kivoimmat. Kävimme messuilla viime vuonnakin ja tänä vuonna olemme olleet täällä joka päivä, kertoivat tytöt.


Hevoset 2010 -messujen julkkisponiagilityssä kisasivat muun muassa Susanna Turja Ja Marko Björs. (Kuva Maaret Väkinen)

Hankkija-Maatalous Oy:n tuotepäällikkö Heikki Kankainen kertoo Hevoset-messujen täyttäneen myös näytteilleasettajan odotukset.

- Hevosala on yrityksellemme erittäin tärkeä ja suuri kohderyhmä. Alan messut tarjoavat hyvän tilaisuuden esittäytyä ja tuoda esiin uutuustuotteitamme. Hevoset-messut Tampereella on meille merkittävä media, sillä täällä meidän on mahdollista tavoittaa koko alan kaikki toimijat yhdellä kertaa. Messujen sijainti on maantieteellisesti meille hyvin sopiva, messujen puitteet ovat erinomaiset ja ohjelma monipuolista sekä yleisöä kiinnostavaa.

- Olemme olleet myös aktiivisesti mukana ideoimassa ja toteuttamassa messuilla käytyä Hevosenhoitajien Mestaruuskilpailua. Hevosenhoitajat ovat alalla erittäin merkittävä ryhmä, ja toivoisinkin heidän tekemälleen työlle myös muualla nykyistä enemmän arvostusta sekä näkyvyyttä, kertoi Hankkija-Maatalous Oy:n tuotepäällikkö Heikki Kankainen.

Hevoset 2010 -messujen ohjelmassa oli muun muassa vikellysnäytöksiä. (Kuva Maaret Väkinen)

Suomen Ratsastajainliitto ry:n Hämeen
parhaimmisto palkittiin messuilla


Hevoset 2010 -messuilla palkittiin Hämeen alueen vuoden 2009 parhaat kilpailijat. (Kuva Kirsi Kontio)

Messulauantaina huomioitiin vuoden 2009 SRL:n Hämeen alueella järjestetyissä ratsastuskilpailuissa koko vuoden aikana eniten pisteitä ansainneet kisaajat lajeittain. Esteratsastuskilpailujen parhaita olivat Anne Fränti (seniori), Ann-Niina Kiviniitty (nuori), Taru Vähämäki (juniori) ja Linda Metsämäki (poni). Kenttäratsastuksen parhaimmiston muodostivat Sanna Siltakorpi (seniori), Jennika Raja-Aho (nuori) ja Taina Rampa (juniori). Tiina Hyssänmäki (seniori), Elina Iso-Herttua (nuori), Enni Ahl (juniori) ja Hanna Nikkilä (poni) olivat kouluratsastuksen palkitut. Valjakkoajon parhaita olivat Sari Vilenius (hevoset) sekä Anne Friis (ponit).

Inkoolainen Gun Järnefelt sai Vuoden Kavionjälki -palkinnon

Messujen avajaispäivänä perjantaina SRL ry:n ja Suomen Hippos ry:n hallitukset julkistivat ja palkitsivat Vuoden Kavionjälki -tunnustuksen saajan, joka tänä vuonna oli inkoolainen Gun Järnefelt. Hän on useiden vuosien ajan toiminut hevoslannan hyötykäytön puolestapuhujana. Hevoset 2010-tapahtuman avajaisissa puhuivat europarlamentaarikko Timo Soini, Suomen Ratsastajainliiton puheenjohtaja Jukka-Pekka Leskinen ja Suomen Hippos ry:n hallituksen jäsen Kristiina Ertola.

Tiedote: Tampereen messut