Kannusten käyttö kouluratsastuskilpailuissa muuttuu vapaaehtoiseksi

17.1.2024

Ratsastajainliiton hallitus hyväksyi 11.1. kouluratsastuksen lajisäännön, jossa kannusten käyttö muuttuu kilpailuissa vapaaehtoiseksi. Suomi seuraa päätöksessä Kansainvälisen Ratsastajainliitto FEI:n hyväksymää kouluratsastussääntöä vuodelle 2024. Siinä mainitaan, että kannukset ovat vapaaehtoiset.

Kuvituskuvat Mirella Ruotsalainen.

 

Sallitut kannukset eivät edelleenkään saa olla teräviä, liian pitkiä tai vahingoittaa hevosta. Niiden pitää olla valmistettu metallista. Hevosten hyvinvoinnista vastaavat stewardit ja koulutuomarit hylkäävät hevosen välittömästi kilpailusta, jos kannus on aiheuttanut hevosen kylkeen haavan.

Sääntömuutos otetaan positiivisesti vastaan, sillä moni kouluratsastaja haluaa kilpailla ilman merkinantovälineenä käytettyjä kannuksia, jotka eivät sovi kaikille hevosille. Myös kenttäratsastuksessa kouluosuudessa ei tarvitse käyttää kannuksia.

”FEI:n sääntömuutoksia mukaillen kannusten käyttö on jatkossa ratsastajan oma valinta. Ratsastajan kannuksellisuus tai kannuksettomuus ei vaikuta arvosteluun, kuten ei myöskään se, ratsastetaanko nivelellä vaiko kangella silloin kun se luokan vaikeusasteen mukaisesti mahdollista, kertoo Suomen Ratsastajainliiton koulukomitean puheenjohtaja ja sääntövastaava Paula Nystén.

”Ratsastajan apujen pehmeä käyttö on ja tulee olla kaikkien fokuksessa, kannuksellisena tai kannuksettomana.”