Kansainvälinen ratsastajainliitto kieltää kilpailemisen kymmenessä maassa herpesviruksen vuoksi

2.3.2021

Kansainvälinen ratsastajainliitto FEI peruuttaa välittömästi voimaan astuen kansainväliset kilpailut kymmenessä Euroopan maassa johtuen hevosten EHV-1 herpesvirusepidemiasta. Kilpailutauko on voimassa 28.3.2021 asti. Espanjan Valencian kilpailusta lähtenyt hevosten herpesvirusepidemia on aiheuttanut tartuntoja jo kolmessa muussa Euroopan maassa. Kyseessä on voimakkaasti leviävä, vaikeita neurologisia oireita aiheuttava herpesviruksen muoto.


FEI päätös koskee kaikkia lajeja ja on voimassa Ranskassa, Espanjassa, Portugalissa, Belgiassa, Italiassa, Itävallassa, Puolassa, Alankomaissa, Saksassa ja Slovakiassa. Iberian niemimaalla, Italiassa ja Belgiassa on tällä hetkellä käynnissä moniviikkoisia kilpailutapahtumia, joihin osallistuu merkittäviä määriä hevosia. FEI on päättänyt, että kilpailutoiminta saa näillä paikoilla jatkua, mutta omassa ”kuplassaan”. Hevosia ei saa tuoda kisapaikoille, eikä niitä saa poistua tapahtumista ilman paikallisen eläinlääkintäviranomaisen virallista terveystodistusta. Ilman todistusta poistuva hevonen poistetaan FEI:n järjestelmästä. Hevosten kuljettaminen ilman virallista terveystodistusta on myös laitonta. Oliva Nova Espanjassa ja Opglabbeek Belgiassa ovat jo ilmoittaneet peruvansa maaliskuun kilpailut.

Hevoseläinlääkäri ja kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n valtuuttama doping-testaaja Liisa Harmo kertoo, että herpesvirus tarttuu helposti, myös ihmisten siirtämänä. Paitsi ihmiset, myös välineet, kuten harjat, riimut ja suitset, saattavat siirtää virusta.

”Virus ei tartu ihmiseen, mutta ihminen voi siirtää sitä eteenpäin. Siksi on erittäin tärkeää, että sairaita hevosia hoitavat ihmiset eivät ole kontaktissa muihin. Hevosten herpes-rokote suojaa hevosia hengitystiemuodolta, mutta ei valitettavasti hermostolliselta. Rokote vähentää myös viruskuormaa, joten hyvä rokotesuoja tallissa vähentää tarttuvuutta.”

Viruksen itämisaika on yleensä 2-6 vuorokautta, mutta voi olla aina 14 vuorokauteen asti. Siksi hevosen saama terveystodistus kertoo vain sen hetkisestä tilanteesta. On ratsastajien vastuulla pitää hevosia karanteenissa kahden viikon ajan ja seurata oireita. Vastuu on merkittävä, sillä liikkeellä oleva herpesviruksen muoto vaikuttaa hermostoon ja leviää äärimmäisen tehokkaasti. Useampi hevonen on menehtynyt virukseen.

Valenciassa ei ole kilpaillut tämän kevään aikana suomalaisratsukoita. Vejer de la Fronterassa Espanjassa, Oliva Novassa ja Opglabbeekissä on tällä hetkellä suomalaisratsastajia ja hevosia. Suomen Ratsastajainliitosta ollaan heihin yhteydessä ja valmiudessa tarjoamaan apua.

Lisätty jatkoa Liisa Harmon kommenttin 2.3. klo 13.02.