Katja Karjalainen ja Callan kohti paralympiastarttia

1.6.2010

Katja Karjalainen ja Callan-ratsu lupaavassa
kisakunnossa ennen ensimmäistä paralympiastarttia



Katja Karjalainen, avustaja Tanja Takkula ja valmentaja Artsi Heino. Kuva Maria Laakso.

Katja Karjalainen viimeistelee parhaillaan kisavalmistelujaan hevosella Callan Pekingin paralympialaisissa, jotka kilpaillaan ratsastuksen osalta Hongkongissa. Ratsukon ensimmäinen startti 1b-luokassa, jossa ratsastetaan kouluratsastusohjelma käynnissä ja ravissa, on huomenna tiistaina klo 20.50 Hongkongin aikaa eli 15.50 Suomen aikaa. Lähtövuoro on hieman haastavasti luokan ensimmäinen.

Perjantaina ratsastettu lämmittelykilpailu sujui lupaavasti Karjalaisen ollessa jaetulla ensimmäisellä sijalla tulosprosentilla 64,588 mahdollisista maksimipisteistä belgialaisen Joseph Lorquet'n kanssa, joka ratsasti hevosella Junior Dupre. Mukana kilpailussa oli viisi ratsukkoa joukkuekilpailun ulkopuolelta, joukossa mm. ennakkosuosikkeihin lukeutuva britti Ricky Balshaw hevosella Deacons Giorgi jääden Karjalaiselle reilusti kakkoseksi. Joukkuekilpailussa kaksi ryhmän 1b ratsukkoa otti erittäin kovat pisteet, britti Lee Person ja Gentlemen ylivoimaiset 73.294 % ja Norjan Jens Dokkan ja Lacour 69.765 %.


Callan eli Pörri vet checkissä, ohjissa hoitaja Petri Lopakka. Kuva Maria Laakso.

- Tähänastisten tulosten perusteella voisi arvella, että Katjalla on onnistuessaan mahdollisuudet henkilökohtaisessa kilpailussa jopa pronssille, sanoo valmentaja Arto-Pekka Heino.

Holsteinilainen, 12-vuotias ruuna Callan saapui kisapaikalle Hongkongiin elokuun lopussa ja on nyt totuttautunut kuumaan ilma-alaan sekä suureen kisa-areenaan.

- Aloitimme kevyesti ensimmäiset viisi päivää, sen jälkeen rasitusta on hieman lisätty. Nyt loppua kohti olemme taas vähän säästelleet hevosta, jotta se olisi kilpailuissa aktiivinen, eloisa ja iloinen. Sillä on nyt käyty aamuisin lähinnä kävelemässä selästä käsin laukkaradan keskellä olevalla viheriöllä. Yllättävän hyvin se sopeutunut kuumiin olosuhteisiin ja viilennysoperaatioihin, Heino kertoo.


Pörri käyttäytyy kuin maailmanmies, ohjissa hoitaja Petri Lopakka. Kuva Maria Laakso.

Huomiselle kisapäivälle on luvattu puolipilvistä, lämpöä mittariin on luvassa yli kolmenkymmenen asteen. Iltakuuden jälkeen lämpöä on miellyttävämmät parikymmentä astetta. Torstain loppukilpailussa, kürfinaalissa, puolet ratsukoista kilpailee aamuauringon polttavassa paahteessa ja loput illalla. Huomisen kilpailun 15 ratsukosta parempi puolikas pääsee iltaryhmään.

- Vähimmäistavoite meillä on päästä kuumaan ryhmään, joka ratsastaa kürin illalla. Olemme optimistisilla mielin, hevonen on vertailukelpoinen muiden kanssa, Heino sanoo.

Mukana kisapaikalla on myös hevosenhoitaja ja apuratsuttaja Petri Lopakka sekä Karjalaisen henkilökohtainen avustaja Tanja Takkula. Paralympialaisissa on myös suomalaisedustus tuomaristossa, johon kuuluu kansainvälinen vammaisratsastustuomarimme Tarja Huttunen.

Pekingin paralympialaiset 6.-17.9., Ratsastuksen aikataulu
TIISTAI 9.9.
Ratsastus, ryhmä 1b
Katja Karjalainen / Callan klo 17.00-24.00, pakollinen ohjelma
TORSTAI 11.9.
Ratsastus, ryhmä 1b
Katja Karjalainen / Callan klo 7.30-11.00 ja 19.15-23.15, vapaaohjelma eli kür
Ajat paikallista aikaa, ero Suomen aikaan -5 tuntia.

Aikataulut, starttilistat ja tulokset:
http://results.beijing2008.cn/WRMP/ENG/Schedule/EQ.shtml

Linkkejä:

Pekingin paralympialaiset 2008
http://en.paralympic.beijing2008.cn/index.shtml
Kansainvälinen paralympiakomitea
http://www.paralympic.org/release/Main_Sections_Menu/index.html
Hongkongin paralympiapaikka
https://www.equestrian2008.org/eng/front.aspx
http://www.hkjc.com/english/index.asp
Kansainvälisen Ratsastajainliiton paralympiasivut
http://www.fei.org/Events/Paralympic_Games/Pages/Links.aspx
Suomen paralympiakomitea ja kisasivut
http://www.paralympia.fi/
http://www.paralympialaiset.fi/