Kyra ja Max kahdeksansia Pekingin olympialaisissa

1.6.2010

Kyra Kyrklund ja Max vapaaohjelmassa Pekingin olympialaisissa. Kugva Jan Gyllensten.

Kyra Kyrklund ja hänen elegantti kavaljeerinsa ruuna Max tanssahtelivat Cabaret-musikaalin säveliin kuudensiksi Pekingin olympialaisten kouluratsastuksen loppukilpailujen GP-vapaaohjelmassa eli kürissä tulosprosentilla 74.250 Sha Tinin olympia-areenalla Hongkongissa. Kun kokonaiskilpailussa otetaan samanarvoisena huomioon myös lauantain GP specialin tulos, ratsukko nousi henkilökohtaisessa kilpailussa kahdeksanneksi oltuaan lauantaina kymmenes.


Myöhäisillan olympia-areena Sha Tinissa, kuva Jan Gyllensten.

- Taas tuli virheitä, mutta aika paljon oli hyvääkin. Max liikkui tavallista vähän korkeammassa muodossa, mikä tuntui hyvälle. Piruetit ja passaget olivat hienot ja sulut ihan okei. Ehkä Maxilla ei ollut ihan niin hyvä eteenpäinpyrkimys kuin olisi voinut, tämä kuumuus alkaa tuntua sen jaloissa, kertoo Kyrklund 30 asteen helteen keskeltä, jonka tekee vielä tukalammaksi yli 50 prosentin ilmankosteus.

- Tuntuu ihan hyvälle siihen nähden miten tämä alkoi, Maxin kuume ja kaikki. Olen tyytyväinen ensinnäkin siihen, että pääsin osallistumaan ja kaiken tapahtuneen päälle vielä kilpailemaan finaalissa, mikä on yksi täyttynyt tavoite. Atlantassahan Amiral satutti silmänsä ja seuraavat kaksi kertaa en päässyt edes osallistumaan hevosten loukkaannuttua, Kyrklund toteaa.


Kyra ja Max piaffessa, kuva Jan Gyllensten.

Kyrklund, 56, ratsasti Maxilla sujuvan ja tahdikkaan vapaaohjelman jazzahtavan Cabaret-musikaalin säveliin. Teknisesti vaativassa ohjelmassa oli mm. hienosti onnistuneet laukkapiruetit yhdellä kädellä ratsastaen, passaget sulkutaivutuksessa sekä vaikeita siirtymisiä askellajien välillä. Musiikin on tuottanut ja sovittanut konserttikitaristi ja säveltäjä Michael Conn yhdessä sinfoniaorkesterin kanssa.

Anky van Grunsven ja Salinero uusivat olympiamestaruutensa


Anky ja Salinero, kultamitali jo toisen kerran.

Henkilökohtaisesta kilpailusta tuli odotetusti kaksinkamppailu Hollannin Anky van Grunsvenin ja Saksan Isabell Werthin kesken. Kun ratsastajattaret ovat kohdanneet toisensa kisa-areenoilla, Werth on usein ottanut voiton GP specialissa teknisenä taiturina, kun taas van Grunsven on ollut taiteellisen GP vapaaohjelman mestari. Sama kohtalo toistui jälleen. Van Grunsven voitti Salinerolla vapaaohjelman ylivoimaisesti prosentein 82.400 ja nousi kultamitalille kokonaistuloksella 78.680 %. Ratsukko otti olympiavoiton nyt toista kertaa perättäin, henkilökohtainen kultamitali on jo ratsastajan kolmas.


Mitalistit: hopeaa, Isabell Werth, kultaa Anky van Grunsven ja pronssia Heike Kemmer. Kuva Jan Gyllensten.

ance of Devotion", jonka on säveltänyt häntä varten tunnettu hollantilainen pianisti ja säveltäjä Wibi Soerjadi. Upea esitys jää mahdollisesti van Grunsvenin joutsenlauluksi. Hollannitar on sanonut näiden olympialaisten olevan ehkä hänen viimeisensä, koska hän haluaa keskittyä enemmän perheeseensä. Ratsastajan lapset ovat puolentoista ja kolmen vuoden ikäiset.

- Minua on jo siunattu kahdella uskomattomalla hevosella. En näe itseäni menemässä Lontooseen 2012 ellei sitten joku tarjoa minulle uutta mahtavaa hevosta, van Grunsven totesi joukkuekilpailun jälkeen.

Johdossa lauantain jälkeen olleen Werthin, 39, temperamentikas Satchmo protestoi piaffessa voimakkaasti, kuten myös edellisessä suorituksessaan, mutta muuten loistokas ratsastus tuotti tuloksen 78.100 %, mikä ei riittänyt ylittämään kokonaispisteissä van Grunsvenia. Werthin Vangeliksen musiikkiin "March with Me" perustuvasta vapaaohjelmasta tehtiin sinfoniaorkesterin kanssa olympialaisiin uusi versio, koska vuosi sitten osa tuomareista antoi EM-kilpailuissa negatiivista palautetta dramaattisista, lauletuista aariaosuuksista.

Good by to the gold? Isabell Werth ja Satchmo, kuva Jan Gyllensten.

Pronssille ratsasti Saksan Heike Kemmer rautiaalla, 15-vuotiaalla hannoverruunallaan Bonaparte. USAn Steffen Peters ja näyttävä Ravel saivat paremman tuloksen vapaaohjelmasta, mutta se ei aivan riittänyt nostamaan häntä Kemmerin ohi, vaan ratsukko jäi taakse hiuksenhienolla erolla.

Kohti kotia

Kyrklund on ratsastanut aikaisemmin kolme kertaa olympialaisissa viidennelle sijalle. Tämän lisäksi hänellä on hallussaan MM-hopeaa sekä maailmancupin finaalin voitto. Ja matka jatkuu?

- Seuraavaksi ainakin kohti kotia, Kyrklund naurahtaa.

- Tuntuu hyvälle päästä kotiin ja normaaliin elämään. Maxille on luvassa vähän pidempi loma, kevyttä liikuntaa ja kävelyä. Se on niin huippukunnossa, ettei sitä voi suoraan laittaa vain lepäämään, Kyrklund toteaa.

Maxin kotimatka Hongkongista alkaa perjantaina 22. elokuuta lennolla Amsterdamiin hevosenhoitaja Cecilia Rätzin kanssa. Kyrklund lentää edellisenä iltana ottamaan Maxia vastaan kotona Snow Hill Farmilla Coolhamissa, Englannissa.

Täydet tulokset, lähtölistat ym:
http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/EQ.shtml

LINKKEJÄ

Kyra Kyrklundin kotisivut - kiinnostavaa kisakuultavaa
www.kyrak.com

Kansainvälinen ratsastajainliitto FEI olympiasivut:
http://www.fei.org/olympics/Pages/default.aspx

Pekingin olympialaiset, Hongkongin ratsastuskilpailujen omat sivut
https://www.equestrian2008.org/eng/front.aspx

Pekingin olympialaisten kotisivut
http://en.beijing2008.cn/