Kyra Kyrklund ja Max maailmancupin finaaliin

1.6.2010

Kyra Kyrklund ja Max sijoittuivat Neumünsterin maailmancupin osakilpailussa neljänsiksi sunnuntaina tuloksella 76.450 prosenttia mahdollisista maksimipisteistä. Suorituksella irtosi paikka maailmancupin finaalissa, joka ratsastetaan 's-Hertogenboschissa Hollannissa maaliskuun lopussa. Kyrklund on maailmancupin Länsi-Euroopan liigan loppupisteissä viides, kun seitsemän parasta jatkaa finaaliin.

- Lähdin ensimmäisenä omassa ryhmässäni eli vähän liian aikaisin. Sellaiselta lähtöpaikalta on vaikea saada kunnon pisteitä. Rata meni hyvin, ei ehkä aivan niin hyvin kuin Amsterdamissa. Meillä oli pieni virhe vaihdoissa jokaisessa askeleessa, muuten ei mitään, Kyrklund kertoo. Amster-damissa mc:n tulos oli 78,8.



Kyran ja Maxin matka jatkuu maailmancupin finaaliin ja olympialaisiin. Kuva Amsterdamista, Anna Vähäkuopus.

Lauantain GP:ssä Max kärsi areenan pohjamateriaalista, joka takertui kivikovina, suurina paakkuina sen kavioihin, mikä johti rikkoihin liikkeissä ja ratsukon normaalitasoa alempaan tulokseen.

- Puhdistimme tänään kaviot juuri ennen rataa ja laitoimme niihin kaviorasvaa, nyt paakkuja ei tullut. Eilen Max yritti ja halusi todella tehdä parhaansa, mutta paakut kavioissa rikkoivat sen tasapainon. Tänään ratsastin itse ehkä vähän varovaisemmin, miten käy helposti sellaisen suorituksen jälkeen, Kyrklund analysoi.

Eilisen GP:n voittaja, Saksan kouluratsastuksen johtotähti Isabell Werth voitti GP Kür -vapaaohjelmassa ratkaistun mc-osakilpailun hevosella Warum Nicht FRH tuloksella 82.750%. Toiselle sijalle tyylitteli Ruotsin Jan Brink hevosella Björsells Briar (78.500) vain piirun parempana Tanskan Andreas Helgstrandia Gredstedgards Casmirilla (78.300).

Olympiarankingissa kärkisijoille

Kyrklundin kauden päätavoite ei ole finaalissa vaan olympialaisissa. Ratsukko sai Neumünsterin osakilpailussa kokoon kahdeksan suoritusta, jotka lasketaan mukaan FEI:n olympiarankingissa. Alustavan, epävirallisen laskelman mukaan ratsastaja nousi nyt yksittäisratsastajien rankingissa Neumünsterin jälkeen 1582 pisteellä 3-4 parhaan ratsukon kärkeen. Kyrklund on ehdolla Pekingin kesäolympialaisiin, jotka kilpaillaan Hongkongissa elokuussa. Kyseessä on jo ratsastajan kahdeksas paikka olympiajoukkueessa.

- Olen iloinen että pääsin finaaliin 's-Hertogenboschiin. Olisin halunnut ratsastaa siellä joka tapauksessa, jos ei finaalissa, niin kilpailun muissa GP-luokissa. Tarkoitukseni on siellä tiputtaa pois pari huonompaa tulosta, eilinen GP täällä sekä Torinon GP Special ja parantaa asemiani entisestään, Kyrklund sanoo.

Neumünsterissa rankingpisteitä sai sekä GP:stä että maailmancupista, pisteet tulevat kilpailuluokassa saadun tulosprosentin mukaan. Olympialistalla mukaan lasketaan kahdeksan parasta tulosta rankingkilpailuista, heikoimmat pisteet pudotetaan laskelmista pois. Ranking sulkeutuu toukokuun alussa.

Kouluratsastajia pääsee olympialaisiin mukaan 50. Paikoista 30 on varattu joukkueille, kaikkiaan kymmenen maata saa lähettää paikalle kolmihenkisen joukkueen. Pieni osa jäljelle jäävistä paikoista jaetaan maantieteellisten kiintiöiden mukaan ja loput kuuluvat yksittäisille ratsastajille rankingin perusteella. Siinä joukkuemaat eivät ole mukana.

Seuraavan kerran Kyrklund kilpailee kouluratsastuksen maailmancupin finaalissa 's-Hertogenboschissa Hollannissa 27.-30. maaliskuuta. Samoissa kilpailuissa hypätään esteratsastuksen länsiliigan viimeinen osakilpailu, jossa ratkeaa esteratsastaja Mikael Forsténin paikka maailmancupin finaalissa Göteborgissa.

Tulokset CDI-W Neumünster 17.2.
FEI:n kouluratsastuksen maailmancupin osakilpailu, GP Kür. Tulos prosentteina mahdollisista maksimipisteistä.
1) Isabell Werth / Warum nicht FRH, GER 82.750 %
2) Jan Brink Björsells Briar, SWE 78.500 %
3) Andreas Helgstrand / Gredstedgards Casmir, DEN 78.300 %
4) Kyra Kyrklund / Max, FIN 76.450 %

Tuomaristo:  E: Dr. Wojtek Markowski (POL) H: Beatrice Bürchler-Keller (SUI) C: Mariette Withages-Dieltgens (BEL) M: Katrina Wüst (GER) B: Gotthilf Riexinger (GER)

FEI maailman cup 2007-08, Länsi-Euroopan liiga.
Lopputilanne ennen finaalia 7 osakilpailun jälkeen, 10 parasta.
1. Jan Brink SWE 60
1. Anky Van Grunsven NED 60
3. Anders Dahl DEN 56
4. Nathalie zu Sayn-Wittgenstein DEN 53
5. Kyra Kyrklund FIN 47
6. Andreas Helgstrand DEN 45
7. Laurens Van Lieren NED 43
7. Jeroen Devroe BEL 43
9. Louise Nathhorst SWE 40
10. Patricia Callaghan NED 35

Järjestäjän internetsivut, täydet tulokset: www.reitturnier.de
FEI:n kouluratsastuksen maailmancup -sivut: http://www.feiworldcup.org/wc_d/news.htm
Kyra Kyrklundin internetsivut: www.kyrak.com