Kyra Kyrklundin kuulumisia huippuklinikan tiimoilta

1.6.2010

Kyra ja helppouden vaikeus

Miten helpolta kaikki näyttää, kun osaa. Mutta miten äärettömän vaikeaa onkaan saavuttaa tuo helppous. Kyra Kyrklund piti ratsastuksesta kiinnostuneille kaksi huipputason valmennusklinikkaa Team PP -valmennusryhmänsä kanssa Ruskeasuon ratsastushallilla perjantaina ja lauantaina muistuttaen mieleen ratsastuksen perusasiat ja miten niitä oikein soveltaen edetään nuorista hevosista huipputasolle.

Kyra ja Willow, Elisabeth Ehrnroothin 5-vuotias ratsu, esittelivät klinikalla ratsastajan istuntaa ja tasapainoa.

Perjantain osuus huipentui erittäin kiinnostavaan ja hauskaan kür-osuuteen, jossa Kyra opasti Carolina Westerlundin Adelante-ratsun selästä käsin, kuinka valitaan hyvä ja eri askellajeihin soveltuva musiikki vapaaohjelmaan. Ratsukkoa säesti sukkelin ja ihastuttavin sävelin konserttipianisti Ilmari Räikkönen.

Lauantaina Kyra neuvoi myös este- ja kenttäratsastajia, mm. laukkatyöskentelyyn kiinnitettiin paljon huomiota. Kisaviimeistelyä kävivät hakemassa kahden viikon päästä kenttäratsastuksen nuorten EM-kisoissa starttaavat Laura Koivula - Uncle Sam ja Sanna Siltakorpi- Lucky Accord.



Anna-Kaisa Tuunainen  ja Parex opissa. "Tuntuman suuhun pitää tuntua kyynärpäässä, pidä vatsalihakset lujina ja pystyt pitämään tasapainon ja käden vakaana, vaikka hevonen vetäisi ohjasta."

Kyra opasti myös hevosten kisaverryttelyssä ja kertoi olympiakuulumisia. Ratsu Max saa ottaa hieman kevyemmin kuukauden tai kaksi ja toipua olympiaurakastaan, sen jälkeen kalenteri on auki. Talvikaudella ratsukko nähtäneen joissakin maailmancupin osakilpailuissa, mutta Las Vegasissa ratsastettava finaali ei ole tähtäimessä, sillä matka on hevoselle raskas.

- Katson eteenpäin kisa kerrallaan ja vuosi kerrallaan, hevosten kanssahan pitää olla aina suunnitelma ja varasuunnitelma. Kun on vain yksi GP-hevonen, ei voi tehdä täyttä talvikautta ja kesäkautta, Kyra totesi.

Tavoitteena olympiajoukkue
kouluratsastukseen Lontooseen

Suomen Ratsastajainliitto on käynnistänyt Kyra ja Per Westerlundin kanssa keskustelut PP Teamin ja valmennustoiminnan jatkosta. Ratsastajainliiton hallitus on päättänyt panostaa siihen, että kouluratsastuksessa saataisiin arvokisajoukkue EM-tasolle ja Lontoon olympialaisiin. Hanke tuntuu olevan hyvässä myötätuulessa.

- Joukkueiden kvaalitilaisuus on MM-kilpailuissa kahden vuoden päästä Yhdysvalloissa tai seuraavan vuoden EM-kilpailuissa. Joukkue voidaan saada kokoon myös yksittäisratsastajien olympialistalta, kuten ainakin Tanskan ja Portugalin kohdalla kävi Pekingissä, Kyra sanoo.

Ennen arvokisoja ratsukolla tulisi olla kaksi vuotta kisakokemusta kansainvälisellä GP-tasolla. Tällä hetkellä kolmihenkiseen joukkueeseen löytyy vahva lisä Maarit Raiskiosta ja Znakista. Mistä kolmas ratsukko?

Jenny Kainulainen ja Meadow Flea esteverryttyä demonstroimassa.
 
- Meillä on useita GP-tason ratsastajia, joilla on hyvät taustajoukot hevosen hankintaan, joten tilanne ei ole synkkä, Kyra hymyilee.

Ratsastuksen tulevaisuus olympialajina on ollut paljon esillä viime aikoina.

- On vaikea uskoa, että näin iso ja globaali laji jäisi kilpailuista pois. Näitä kysymyksiä on noussut esiin ennenkin, Kyra toteaa rauhallisesti.

Kyra on tyytyväinen viisi vuotta sitten perustetun Team PP:n tuloksiin.

- Tiimissä aloittaneista ratsastajista moni on päättänyt ryhtyä ammattilaisiksi, amatööritasolla ei mennä olympialaisiin tässä lajissa kuten ei monessa muussakaan. On myös hyvä, että nuoret ratsastajat ovat lähteneet maailmalle, Henry Ruoste Englantiin, Emma Kanerva Saksaan. Lisäksi muutama ratsastaja on lähdössä talveksi Saksaan nuorten hevostensa kanssa, Kyra kertoo.

- Päämääränä aloittaessamme oli GP-taso, nyt tiimissä aloittaneista hevosista pari kolme on jo mennyt sitä. Lisäksi halusimme, että olympialaisiin saataisiin yksi suomalainen kouluratsukko lisää. Suomi saikin yhden lisäpaikan Pekingiin, mutta se tuli niin myöhään, ettei sitä voitu käyttää, hän jatkaa.

Kyra ja ratsastuksen taito uutena versiona

Kyran ja Jytte Lemkowin suosittu kirja Kyra ja ratsastuksen taito ilmestyi ensi kerran kymmenen vuotta sitten. Kirjan uudistettu versio on tullut jo painosta ja saadaan pian kirjakauppoihin. Kirjan valokuvista suurin osa on uusittu ja siinä on myös uutta sisältöä.


Huom! SRL:n nettiartikkeleita lainattaessa mainittava lähde www.ratsastus.fi