Kyran Max Hongkongiin tiptop-kunnossa

1.6.2010

Kyra Kyrklundin olympiaratsu Max saapui Hongkongiin hyvässä kunnossa

Kouluratsastaja Kyra Kyrklund saapui Pekingin olympialaisten ratsastuksen kisakylään Sha Tiniin Hongkongiin sunnuntaina illalla vastaanottamaan ratsunsa Maxin, joka lensi paikalle hoitajansa Cecilia "Cicci" Rätzin seurassa maanantaina aamupäivällä, Suomen aikaan aamuyöllä. Ruuna Maxin lento Amsterdamista kesti yksitoista tuntia ja se sujui hyvin.

- So far so good. Seison parhaillaan Maxin karsinan ulkopuolella, se on syönyt ja juonut hyvin. Itse lentäminen ei tuota hevosille yleensä ongelmia. Koneessa tasaisen lennon aikana oleminen on hevosille helppoa, oikeastaan helpompaa kuin kuljetus autossa, vain nousut ja laskut ovat vähän hankalampia. Max punnittiin Hongkongissa ja se oli menettänyt lennon aikana vain 8 kiloa. Kuljetukset oli suunniteltu hyvin, kentältä kului tunti ja 45 minuuttia siihen, kun Max oli tallissa, Kyrklund kertoo puhelimessa.

Maailmanmatkaajan tarvikkeita. Kuva Ulla Lindgren Fagerholm.

Sha Tin -kisakylän olympiatallit tarjoavat majoituksen 229 hevoselle, jotka saapuvat paikalle ympäri maailman. Luksusluokan talleissa on huippuhevosille runsaasti mukavuuksia, karsinat ovat korkeita ja avaria, kooltaan 3,6 x 3,6 metriä. Ne on ilmastoitu ja sisälämpötila on säädetty 23 celsiusasteeseen. Talleissa on mm. jääkoneet hevosten jäähdytystä varten ja kisapaikoilla käytössä on myös jäähdytysautot. Tarjolla on myös pyöreät, tilavat karsinat hevosten turvalliseen piehtarointiin, avarat pesukarsinat sekä juoksutustilat tallin sisäpihalla.

Karsinoissa ja leveillä käytävillä on joustavat ja pitävät kumimassapohjat kierrätetyistä autonrenkaista. Kierrätys ja ekologisuus ovat olleet tärkeinä näkökohtina talleja ja niiden toimintaa suunniteltaessa. Jätettä toiminnasta ei synny juuri lainkaan, koska lanta, kuivikkeet ja ylijäänyt ruoka kompostoidaan. Harjoitteluun on ulkokenttien ohella myös ilmastoitu, viileä ratsastushalli eli maneesi.

Ratsukko kotitilalla Snow Hill Farmilla. Kuva Ulla Lindgren Fagerholm.

- Tallit ovat hienot, samoin maneesi ja ratsastuspaikkojen pohjat. Täällä on myös erittäin hyvä laukkarata treenaamiseen, Kyrklund iloitsee.

- Lämmin täällä kyllä on, on hyvä ettei kisata päivisin, Kyrklund huokaisee.

Kisaolosuhteita vaikeuttaa kova kuumuus ja suuri ilmankosteus. Tänään elohopea lämpömittareissa oli kivunnut 35 celsiusasteeseen ja suhteellinen ilmankosteus on 60 prosenttia. Tästä johtuen kilpailuosuudet alkavat yleensä iltaisin seitsemän aikaan.

- Hevosten täytyy tottua paikalliseen ilmastoon sekä aikaeroon. Nyt ei ole tarkoitus niinkään treenata, vaan totutella mahdollisimman hyvin olosuhteisiin. Max otetaan aluksi useita kertoja ulos lyhyeksi aikaa, ensin vain seisoskelemaan auringossa ja sitten vähän kävelemään. Tänään vain totutellaan täällä oloon, huomenna ratsastan kevyesti, Kyrklund sanoo.

- Meidän täytyy miettiä mikä on hyvä harjoittelumalli, pohtia minkä verran on järkevää treenata viileässä ratsastushallissa ja minkä verran ulkona kuumuudessa. Ensimmäiset päivät menevät palautumiseen ja totuttautumiseen, kertoo paikan päältä Aki Ylänne, Suomen Ratsastajainliiton valmennuspäällikkö.

Maxilla on mukana omat Englannista tuodut väkirehut, hevosten heinä on tuotu paikalle Yhdysvalloista Kentuckysta.

- Heinä on hyvää timoteiheinää. Saimme sitä analysoitavaksi hyvissä ajoin ennen kilpailua ja kun se oli sopivaa, Max alkoi totutella siihen jo Aachenissa karanteenin aikana. Karsinassa on kuivikkeena purulastua, koska Maxilla on näitä kilo-ongelmia, joten olki ei sille käy, Kyrklund kertoo.

Maxin hovijoukkoihin kuuluu Kyrklundin lisäksi ratsastajan puoliso ja valmentaja Richard White, hoitaja Cicci Rätz, hevoshieroja Tuula Pursiainen sekä Kyrklundin lisäksi Maxin omistavat Yvette Conn ja Roy Moed.

Max, Kyra ja Richard Snow Hill Farmilla. Kuva Ulla Lindgren Fagerholm.

Hevosilla on kisapaikalla vajaat kaksi viikkoa aikaa sopeutua ilmastoon ennen 10.8. pidettävää eläinlääkärintarkastusta. Joukkuekilpailu, joka samalla on ensimmäinen henkilökohtainen karsintakilpailu, alkaa 13.8. Kyrklund ratsastaa korkean rankingsijoituksensa ansiosta vasta toisena päivänä, 14.8. Toinen henkilökohtainen karsinta Grand Prix Special ratsastetaan 16.8. ja finaali Grand Prix Kür 18.8.