Kyrklund ja Max neljännet Amsterdamin mc-kisassa

1.6.2010

Kyra Kyrklund tanssitti ratsunsa Maxin neljännelle tilalle Amsterdamin maailmancupin osakilpailussa, joka ratkaistiin Grand Prix vapaaohjelmassa. Parin suoritusta siivitti uusi, moderni ja mystisiä sävyjä sisältävä kür-musiikki, jossa on säveliä filmistä The American Beauty ja The Verven kappaleesta Bittersweet Symphony. Tulosprosentiksi muodostui 77.200.

- Olen erittäin, erittäin tyytyväinen. Max on hienossa vedossa, tavallisesti se on vähän raskaampi toisena päivänä, mutta nyt se oli tosi pirteä, sitä ei tarvinnut pyytää menemään. Se kulki hienosti eteenpäin ja kantoi itsensä hyvin, olen very happy, Kyrklund iloitsee.

Kyra ja Max Amsterdamissa vuosi sitten, kuva Anna Vähäkuopus.

Kouluratsastuksen maailmancupin Länsi-Euroopan liigan viidennen osakilpailun voittoon ratsasti olympialaisten kultamitalisti, isäntämaan Anky van Grunsven (81.250) oriilla IPS Painted Black. Arkkivastustajien tuttu kuvio toistui jälleen, kun Saksan Isabell Werth (78.750) sai tyytyä hevosellaan Warum Nicht nyt toiseen sijaan voitettuaan hollannittaren GP-ohjelmassa perjantaina. Samaan tapaan ovat osat vaihtuneet kautta vuosien, yleensä kisa-areenoilla Werth on menestynyt teknisenä taiturina ja van Grunsven on ollut taiteellisen vapaaohjelman mestari.

Kyrklund oli perjantain GP:n kolmas, mutta lauantain vapaaohjelmassa hänen ohitseen kiilasi hiuksenhienolla marginaalilla isäntämaan Hans-Peter Minderhoud (77.550) tammalla Exquis Nadine. Eroa ratsukoiden pisteissä oli vain 0,350 prosenttiyksikköä.

Kouluratsastus on taitoluistelun tapaan arvostelulaji, jossa tuomarit päättävät sijoituksen. Isoissa kisoissa kansainvälisiä tuomareita on viisi ja arvosteluasteikko yhdestä kymmeneen.

- Tänään kaikilla kärjessä oli virheitä, meillä oli yksi piruetti, jonka loppu ei ollut hyvä. Voittajalla oli kolme isoa liikettä rikki, laukanvaihtosarjat ykkösellä ja kakkosella sekä piruetti. Välillä sitä vähän ihmettelee, että jos tulee noinkin suuria virheitä, miten pystyy tuollaisiin tuloksiin. Silloin kaiken muun täytyy kyllä olla hemmetin hyvää. En tiedä mikä on tuomareiden matematiikka, Kyrklund toteaa hieman ironisesti.

Minderhoud johtaa nyt länsiliigaa, sillä hän on ehtinyt ottaa pisteitä jo viidestä osakisasta, kun kaikkiaan huomioon otetaan neljän parhaan osakisan pisteet. Toisena kokonaistilanteessa on Werth yhdessä Hollannin Adelinde Cornelissenin kanssa, joka on voittanut kolme osakilpailua. Van Grunsven ei kisaa mc-pisteistä voitettuaan maailmancupin edellisen finaalin, mikä takaa hänelle paikan myös seuraavaan Las Vegasissa huhtikuussa. Cornelissen on noussut komeettana kouluratsastuksen tähtitaivaalle, mutta kotiareenalla Amsterdamissa koettiin yllätys ratsukon keskeyttäessä suorituksensa perjantain GP:ssä hollantilaisruuna Parzivalin säikkyessä ja jännittyessä voimakkaasti. Ratsukko karsiutui näin jatkosta mc-osuudelle.

Kyrklund on mc-listalla jaetulla 12. sijalla. Hän avasi pistetilinsä Lontoossa joulukuussa ja Amsterdam on ratsukolle vasta toinen osakisa. Seuraavan kerran Kyrklund ja Max osallistuvat maailmancupiin 's-Hertogenboschissa Hollannissa maaliskuussa. Finaalipaikka Vegasiin ei ole suunnitelmissa, sillä Kyrklund ei halua rasittaa Maxia pitkällä kisamatkalla.

- Minulla on vain yksi hevonen ja finaali sijoittuu myöhään tällä kaudella. Niin pitkän kisamatkan jälkeen Maxille pitäisi antaa parin kuukauden tauko, mikä tarkoittaa että kisaamaan pääsisi vasta kesäkuussa, Kyrklund sanoo.

Kouluratsastuksen kesäkauden pääkilpailu, EM-kisat, järjestetään 60 kilometrin päässä ratsastajan kotoa Windsorissa, Iso-Britanniassa elokuun lopussa. Sinne menosta Kyrklund ei lupaa vielä mitään, vaan hän katsoo kautta rauhallisesti eteenpäin etappi kerrallaan.

Tuloksia, kansainvälistä kouluratsastusta CDI5*-W Amsterdam 22.-25.1.

24.1. Kouluratsastuksen maailmancupin 5. osakilpailu, Länsi-Euroopan liiga.
FEI Grand Prix vapaaohjelma, tulos prosentteina mahdollisista maksimipisteistä. Lähti 15.
1) Anky van Grunsven / IPS Painted Black, NED 81.250
2) Isabell Werth / Warum Nicht FRH, GER 78.750
3) Hans-Peter Minderhoud / Exquis Nadine, NED 77.550
4) Kyra Kyrklund / Max, FIN 77.200

FEI kouluratsastuksen maailmancup, Länsi-Euroopan liiga.
Tilanne 5/9 osakilpailun jälkeen, 12 parasta.
1) Hans Peter Minderhoud NED 68
2) Adelinde Cornelissen NED 60
2) Isabell Werth GER 60
4) Jeannette Haazen NED 54
5) Christa Laarakkers NED 42
5) Monica Theodorescu GER 42
7) Stefan Van Ingelgem BEL 39
8) Catherine Haddad USA 37
8) Jan Brink SWE 37
10) Minna Telde SWE 34
11) Heike Kemmer GER 31
12) Kyra Kyrklund FIN 30
12) Anke Ter Beek NED 30
12) Anne Van Olst DEN 30
12) Nathalie Zu Sayn-Wittgenstein DEN 30