Kyrklund ja Max seitsemänsiä Neumünsterin GP:ssä

1.6.2010

- Tarttuva pohja tuotti Maxille ongelmia

Kyra Kyrklund ja Max sijoittuivat Neumünsterin GP:n seitsemänsiksi lauantaina tuloksella 67.458 prosenttia mahdollisista maksimipisteistä. Tulos on selvästi alle ratsukon nykytason. Kolme viikkoa sitten prosentti oli Amsterdamin GP:ssä 71.791, mikä olisi Neumünsterissä oikeuttanut toiseen sijaan.

Isäntämaa Saksa otti luokassa tuplapotin. Maailman rankingin toisella ja kolmannella sijalla oleva Isabell Werth voitti luokan odotetusti hevosella Warum Nicht FRH ennen Klaus Husenbethia Piccolinolla. Tuomaristo oli yksimielinen kärkikaksikosta, mutta muuten pisteytyksessä oli paljon hajontaa. Kun esimerkiksi Saksan Gotthilf Riexinger sijoitti Kyrklundin viidenneksi, Belgian Mariette Withagesin listalla hän oli vasta yhdeksäs.


Maxille tuotti Neumünsterissä ongelmia kavion pohjiin tarttunut pohjamateriaali. Kuvassa ratsukko Amsterdamissa, kuva Anna Vähäkuopus.

Lauantai ei ollut Maxin päivä. Se tuntui hyvälle verryttelyssä, mutta radalla sille tuli yllättäviä rikkoja mm. laukanvaihtosarjoissa jokaisessa ja joka toisessa askeleessa ja se keskeytti viimeisen piaffen ennen aikojaan. Selitys löytyi ratsastusareenan pohjamateriaalista, joka tarttui paakkuina Maxin kavioihin.

- Kun tulimme radalta, huomasin että Maxin kavioissa oli hervottomat tilsat. Ne tulivat pari senttiä ulos kaviosta ja olivat sementin kovat, eivät edes irronneet kädellä, vaan ne piti kaivaa pois kaviokoukulla. Max tuli radalla epävarmaksi, se ei oikein tiennyt missä sen jalat olivat ja siksi se teki virheitä. Pohja oli ihan hyvännäköinen, ei olisi tullut mieleenkään, että näin voisi käydä, Kyrklund harmittelee.

Aiemmin Maxille ovat tuottaneet ongelmia lähinnä raskaat pohjat, mm. Torinon EM-kilpailuissa elokuussa. Hevosella on normaalikäytössä orrelliset munakengät, joka vaihdettiin joulukuussa Lontoon osakilpailussa tavalliseen kenkään, mikä toimi Lontoon Olympian raskaalla pohjalla hyvin. Kyrklund harkitseekin jatkossa kengityksen vaihtamissa useammin kilpailuja varten.

- Huomenna puhdistamme kaviot juuri ennen rataa ja lisäämme niihin vaseliinia. Maailmancupissa starttaamme nollasta, joten tämänpäiväinen ei vaikuta siihen, Kyrklund toteaa rauhallisesti.

Ratsastettu GP-luokka oli samalla maailmancupin osakilpailun karsinta, johon viisitoista parasta jatkaa huomenna sunnuntaina. Kyrklund lähtee radalle tähtäimessään lisäpisteet yksittäisratsastajien olympiarankingissa sekä paikka maailmancupin finaalissa, joka ratsastetaan 's-Hertogenboschissa Hollannissa 27.-30. maaliskuuta. Kyrklund on maailmancupin Länsi-Euroopan liigassa nyt kymmenes, kun seitsemän parasta siitä pääsee finaaliin. Finaalipaikka on erittäin lähellä, mikäli Kyrklund onnistuu sunnuntaina hyvin. Grand Prix Kür, vapaaohjelma musiikin tahtiin, ratsastetaan alkaen kello 10.15 Suomen aikaa.

Maailmanrankingissa ylös yhdeksännelle tilalle

Kyrklundin ja Maxin hyvä ja nousujohteinen tulostaso on nostanut ratsukon jälleen top teniin kouluratsastuksen maailman rankingissa. Kyrklund ehti käväistä neljännellätoista tilalla, mutta tammikuun lopussa hän oli jälleen yhdeksäs. Kun otetaan huomioon, että ranking on ratsukkokohtainen ja häntä edellä ovat sekä Anky van Grunsven että Isabell Werth kumpikin kahdella hevosella, ratsastajien joukossa hän on nyt maailman seitsemänneksi paras.

Terhi Stegars ratsasti koulukilpailujen pikkukierroksella hevosella Filur luokassa Prix St. Georges torstaina 18. tilalle tulosprosentilla 60.600. Perjantaina ratsukko oli 19. tilalla luokassa Intermediaire I tuloksella 59.250 %.

Tulokset CDI-W Neumünster 15.2.
Grand Prix, FEI:n kouluratsastuksen maailmancupin Länsi-Euroopan liigan 7. osakilpailun karsinta. 17 lähti, 15 parasta jatkaa maailmancupin osakilpailuun sunnuntaina. Tuloksissa kokonaispistemäärä prosentteina mahdollisista maksimipisteistä.

1. Isabell Werth / Warum Nicht FRH, GER 75.208%
2. Klaus Husenbeth / Piccolino, GER 71.250%
3. Nathalie Sayn-Wittgenstein / Digby, DEN 70.083%
4. Andreas Helgstrand / Gredstedgards Casmir, DEN 69.875%
5. Jan Brink / Björsells Briar, SWE 69.750%
6. Dieter Laugks / Meggle's Weltall VA, GER 68.167%
7. Kyra Kyrklund / Max FIN 67.458%

Tuomaristo: E: G.Riexinger, GER, H: Dr.W.Markowski, POL, C: K.Wüst GER, M: M.Withages BEL, B: Bürchler, SUI

Kouluratsastuksen maailman ranking, tilanne 31.1.  
1) Anky van Grunsven - IPS Salinero, NED, 2243 
2) Isabell Werth - Satchmo, GER 2149 
3) Isabell Werth - Warum Nicht FRH, GER 2112 
4 ) Imke Schellekens-Bartels - Hunter Douglas Sunrise, NED 1911 
5) Silvia Iklé - Salieri Ch, SUI 1895 
6) Nadine Capellmann - Elvis Va, GER 1883 
7) Jan Brink - Bjorsells Briar, SWE 1855 
8)  Anky van Grunsven - IPS Painted Black, NED 1788 
9) Kyra Kyrklund - Max, FIN 1736 
10) Ellen Schulten-Baumer - Donatha S, GER 1733

Järjestäjän internetsivut, täydet tulokset: www.reitturnier.de

FEI:n kouluratsastuksen maailmancup -sivut: http://www.feiworldcup.org/wc_d/news.htm
Kyra Kyrklundin internetsivut: www.kyrak.com
Terhi Stegarsin internetsivut: www.stegars.de/