Mikkonen 2. ja Tirkkonen 4. valjakoissa Itävallassa

1.6.2010

Suomalaiset valjakkokuskit menestyivät upeasti Itävallassa Altenfeldenin mittavissa kansainvälisissä kilpailuissa. Arja Mikkonen ajoi suomalaissyntyisellä FWB-ruunallaan SG Oberon hevosyksiköiden luokassa toiseksi ja Sanna Tirkkonen ja Candy Boy sijoittuivat neljänsiksi.

Kärkikahinoista muodostui lähes Suomi-Ranska maaottelu, kun voiton otti Ranskan Anne Violaine Brisoi ja kolmanneksi tuli hänen maanmiehensä Michael Sellier. Polttavan helteisiin kilpailuihin osallistui kaikkiaan 120 kuskia ja 400 hevosta 15 maasta, hevosyksiköitä kilpaluissa starttasi 53.

Kilpailut alkoivat perjantaina kouluosuudella, jossa Mikkonen oli neljäs ja Tirkkonen kymmenes. Maratonilla lauantaina osat vaihtuivat Tirkkosen ajaessa viidenneksi ja Mikkosen yhdenneksitoista. Koulun ja maratonin jälkeen Mikkonen nousi yhteistuloksissa toiseksi ja Tirkkonen kuudenneksi. Viimeisessä ja ratkaisevassa tarkkuuskokeessa Mikkonen pujotteli virheettömästi kolmanneksi Tirkkosen ollessa heti seuraava.

Arja ja SG Oberon vauhdissa maratonilla,groomina Magnus Johansson. Kuva Anna Vähäkuopus.

- Olen tosi iloinen että tarkkuus meni niin  hyvin, se on ollut yleensä meille se vaikein. Samoin olen tyytyväinen koulu-kokeeseen, joka meni erittäin hyvin, vaikka kanadalainen tuomari arvosteli meidät huomattavasti muita alemmas, Mikkonen kertoo.

Viikko sitten Mikkonen ja jo 18-vuotias SG Oberon olivat Unkarin kansainvälisissä kisoissa neljänsiä.

- Hevonen on ollut helppo ohjata, ei niin yli-innokas kuin yleensä. Se on vähän väsynyt kahden kuumassa kelissä ajetun kisan jälkeen, lisäksi vuoristoisella maratonilla oli todella paljon ylä- ja alamäkeä. Nyt on hyvä lähteä kotiin huilaamaan, Mikkonen toteaa. Ennen Puolan MM-kilpailuja elokuun lopussa valjakon tähtäimessä on vielä yhdet kansainväliset kilpailut sekä Ruotsin avoimet mestaruudet.

Sanna ja Candy Boy koulu-kokeen tyyli-näyteessä, kyydissä groomina Satu Rönnqvist. Kuva Anna Vähäkuopus.

Tirkkonen ja tanskalais-syntyinen, 17-vuotias Candy Boy eivät päässeet starttaamaan Unkarin kisoissa lainkaan ilmeisesti kengityksestä johtuneiden ongelmien vuoksi, mutta harmi kääntyi Itävallassa menestykseksi.

- Candy Boy on herkkä ja kevyt ajaa, se on vanha kouluhevonen, joka on ollut vaunuhevosena vuodesta 2003. Uusi kouluohjelma, jossa on myös laukkaa, sopii meille hyvin, sillä sen laukka on hyvin hillittyä ja tasapainoista. Ainoa ongelma on saada lisäykset riittäviksi. Maratonilla Candy tuntui vahvalle ja hyvälle ja tarkkuudessa teimme nollan, Tirkkonen iloitsee.



Suomalaisvaljakot palkintojenjaossa, kuva Anna Vähäkuopus.

Valjakko tähtää myös MM-kilpailuihin. Tirkkonen ajoi kaksi vuotta sitten Italian MM-kisoissa, mutta hän ei ollut silloin mukana Suomen joukkueessa. Valjakko valmistautuu koitokseen loppukauden kotimaassa.

Tove-Maria Holmasto päätyi Ciscolla kilpailussa 33. tilalle. Parivaljakoissa Ben Simonsenin suoritus katkesi maratonille. Hän joutui ottamaan kisoissa käyttöön varahevosen Kidin sijalle eikä yltänyt tavalliselle suoritustasolleen.

Suomalaisten hevosyksiköiden kauden päätähtäin on MM-kilpailuissa Jarantówissa Puolassa elokuun lopussa. Kilpailuihin on tarkoitus lähettää joukkue. Suomi on menestynyt hienosti hevosyksiköiden valjakkoajossa MM-tasolla. Mikkonen voitti henkilökohtaisen kultamitalin vuonna 1998 ja Ben Simonsén oli pronssilla 2004. Suomen joukkue on ollut hopealla kahdesti, vuonna 2002 Ranskassa ja 2004 Ruotsissa.

Seuraavan kerran suomalaisvaljakot kilpailevat 10.-13. heinäkuuta Tsekissä Nebanicessa. Yksiköissä kilpailevat siellä näillä näkymin Arja Mikkonen, Tove-Maria Holmasto ja Heidi Sinda.

Tulokset CAI-A Altenfelden 20.-22.6.

Hevosyksiköt, lähti 53, sijoittui 14.
1) Anne Violaine Brisou, FRA 119.15
2) Arja Mikkonen, FIN 122.54
3) Michael Sellier, FRA 124.73
4) Sanna Tirkkonen, FIN 125,20

Täydet tulokset: http://www.hippoevent.at/index.php?id=641
Lisätietoa valjakkoajosta: www.valjakko.net