MM-avajaiset ja Johannan taktiikka

1.6.2010

MM-avajaisissa satoi ja paistoi

Aachenin MM-kilpailun avajaisissa Suomen lippua kantoi Kyra Kyrklund. Muiden joukkueenjäsenten edustusasut jäivät lentomatkalle, eivätkä saapuneet perille ajoissa. Avajaistilaisuudessa vuorottelivat auringonpaiste ja kuurosateet.



Johanna ja Felitzija harkiten matkaan

Taktiikkani on waiting game, totesi matkaratsastaja Johanna Strang-Ginouves Aachenin MM-kilpailujen avajaispäivän sateessa. - Matka tulee olemaan rankka, sillä täällä on satanut viimeiset kymmenen päivää, mikä tekee niityt ja asfalttitiet liukkaiksi. Kisan suurin haaste ei tule vastustajien taholta vaan puitteista. Tasapainon säilyttäminen niin, että hevonen pysyy jaloillaan loukkaantumatta, on vaikein tehtävä.

Johanna ja hänen tammansa Felizja tulivat Aacheniin lauantaina illalla. - Lähdimme kotoa aamuyhdeksältä ja ajoimme ensin neljä tuntia ystävieni luokse Belgiaan, jossa hevonen sai olla ruohotarhassa kolme tuntia ja syödä ja juoda rauhassa. Tämä oli tärkeää, sillä hevonen on huono syömään matkalla.  Aamulla täällä oli eläinlääkärintarkastus, minkä ohella saimme ratsastaa hevosillamme vain asfalttitietä pätkän. Olisin mielelläni mennyt vähän hiekkatietä niin, että olisimme voineet hieman ravata ja laukata ennen huomista matkaa, mikä olisi ollut hevosten kannalta hyvä. Kuvassa yllä Johanna.

- Lähden rauhallisesti liikkeelle ja sitä mukaa kun matka etenee, voin lisätä vauhtia jos olemme selvinneet ensimmäisen etapin liejusta, nousuista ja kivikoista ja kaikki tuntuu hyvältä.  Monet lähtevät näissä kisoissa tosi lujaa liikkeelle, mutta he jäävät helposti matkalle, kun hevoset rupeavat ontumaan tai niitä ei muuten hyväksytä eläinlääkärintarkastuksissa.

Matkaan lähtee aamun hämärässä 160 ratsukkoa samalta starttiviivalta. - En pyri eturiviin, vaan jään odottelemaan, että saan pomia hätäisimmät toinen toisensa perään. En usko että edes puolet ratsastaa maaliin saakka, niin rankalta maasto vaikuttaa, Johanna ennustaa.

- Yleensä pystyn ranskalaisissa kisoissa arvioimaan sijoitunko kymmenen parhaan joukkoon, mutta nyt en uskalla veikata ennakkoon mitään, sillä maasto on täällä aivan erilaista kuin matkakisoissa yleensä. Felizja on nopea sprintteri, mutta täällä tarvittaisiin ehkä enemmänkin sitkeää ja kestävää dieseliä, Johanna kuvailee. Kuvat yllä maanantaiaamun hämärässä ratsastetusta yhteislähdöstä. 

- Matkaratsastus on kisa jossa mennään hevosen kunnon ja kyvyn äärirajoille. Yleensä eläinlääkärini sanovat minulle matkan varrella että nyt voit lisätä vauhtia ja se on hyvä, sillä silloin tiedän, että hevonen on kunnossa. Ratsastan hevosen ehdoilla, ja jos kaikki on loppuvaiheessa hyvin, lisäämme kyllä vauhtia kohti maalia, Johanna arvelee. Kuvassa vieressä avajaisparaatin osallistujia.

Teksti ja kuvat Ulla Lindgren Fagerholm
Etusivun kuva Johanna Strang-Ginouvesin arkistosta