Paris 2024 – Henri Ruoste ”Olympiapaikan saavuttaminen on upea asia ja kunnia”

1.7.2024

Olympiakomitea nimesi maanantaina kaksi kouluratsastajaa Pariisin olympialaisiin. Sekä Emma Kanerva että Henri Ruoste ovat nyt toista kertaa urallaan matkalla olympia-areenalle. Ruoste on saavuttanut molempien kärkihevostensa, Tiffanys Diamondin sekä Quentano 2 kanssa olympiapaikkaan vaadittavat MER-tulokset. Ratsastajan olympialaisiin lähtevän hevosen lopullinen valinta on vielä edessä, vaikka Ruosteella onkin vahva tunne.

Henri Ruoste ja Tiffanys Diamond. Kuva Oypo.

 

“Pariisin olympiapaikan saavuttaminen on upea asia ja kunnia. Mestaruuskilpailut ovat aina mestaruuskilpailut, ja olympialaiset on se kaikkein isoin juttu varmasti kaikille urheilijoille. On todella hienoa päästä osallistumaan sekä toivottavasti rakentamaan hyvää alustaa kohti tulevaisuutta ja esimerkiksi seuraavia olympialaisia”, iloitsee Henri Ruoste.

 

Henri Ruoste ja Kontestro Db Tokion olympialaisissa. Kuva Equestrian Media Services.

 

Tokion olympialaisissa 2021 Ruoste kilpaili hevosella Kontestro Db, jonne hän hankki Suomelle maapaikan vuoden 2019 lopussa. Ruosteella on arvokilpailukokemusta myös EM-kilpailuista ja hänen paras kilpailusijoituksensa EM-tasolla on kuudes sija Hagenissa vuonna 2021 Kontestrolla.

Henri ratsastusharrastuksen alkuvaiheilla Doriksen kanssa.

Turusta kotoisin oleva Henri Ruoste, 42, on aloittanut ratsastuksen ala-asteikäisenä Paimion ratsastuskoulussa ja Markku Mäkisen tallilla Raisiossa. Hän on kilpaillut menestyksekkäästi jo nuoruudessaan, aina poniluokista nuoriin ratsastajiin, saavuttaen mitaleita kaikissa väreissä niin SM- kuin PM-tasolla. Seniorina hänellä on lukuisia kansainvälisiä GP-tason voittoja ja sijoituksia eri hevosilla. Ruosteen seura Suomessa on Turun Seudun Ratsastajat.

 

Ruoste on ollut maailmalla vuodesta 2001, työskennellen ratsuttajana niin Saksassa kuin Englannissakin. Nykyisin Ruoste asuu Saksassa puolisonsa Senta Kirchhoffin kanssa ja pariskunnalla on yksi lapsi. Heillä on oma talliyritys Gut Bertingloh Mendenissä, jossa koulutetaan, kilpailutetaan ja myydään hevosia sekä valmennetaan.

 

 

Senta Kirchhoff ja Henri Ruoste. Tiffanys Diamond välissä. Kuva Heidi Lammi.

 

Tällä kaudella Henri Ruoste on kilpaillut kansainvälisesti kahdella hevosella, 15-vuotiaalla Hannover-ruunalla Quentano 2:lla ja 12-vuotiaalla DWB-tammalla Tiffanys Diamondilla. Molemmat ovat kvalifioituneet Pariisin olympialaisiin.

“Minulla on molempien hevosten kanssa aika tuore yhteistyö. Tietysti “Tiffyn” kanssa olen nyt kilpaillut viimeisen reilun kuukauden aikana ja se olisi mielestäni mielenkiintoisempi valinta, vaikka se onkin kokemattomampi. Jos nyt ajattelee seuraavia olympialaisia, niin se on varmasti hevonen tulevaisuutta varten siinä mielessä. On tietysti mahtavaa, että molemmat ovat menneet hyviä tuloksia ja on kiva lähteä kummalla tahansa olympialaisiin”, miettii Ruoste.

 

Henri Ruoste ja Quentano 2. Kuva Sportfotos Lafrentz.

 

Olympialaisiin Henri Ruoste valmistautuu samalla tavalla kuin muihinkin kilpailuihin. “Kilpailuohjelma ei muutu, vaikka ollaankin olympialaisissa, eikä myöskään ohjelman suorittaminenkaan. Se on vain se kilpailun kulissi, joka on isompi ja se kaikki siinä ympärillä. Ennen kilpailua tehdään pitkälti perusasioita ja normaalia työtä sekä katsotaan, että hevosilla on kaikki hyvin fyysisesti”, tiivistää Ruoste.
 

Lue lisää Pariisin olympialaisten kouluratsastuksesta: LINKKI