Kouluratsastus Pariisin olympialaisissa

Pariisin olympialaisten koulujoukkue:

Emma Kanerva

Henri Ruoste

Joanna Robinson

Elisabet Ehrnrooth (vararatsastaja)

Emma Kanerva ja Mist of Titanium. Kuva Sportphoto Lafrentz.

 

Emma Kanerva

 • kotoisin Hyvinkäältä
 • syntynyt Mikkelissä vuonna 1985
 • aloitti ratsastuksen Heponiityn Ratsastuskoulussa, Hyvinkään ratsastuskeskuksessa
 • edustaa Hyvinkään Urheiluratsastajia
 • ratsastaa Gert Saborowskin ja itsensä omistamilla Greek Airilla ja Mist of Titaniumilla
Emma Kanerva ratsastuskouluoppilaana Hyvinkäällä.

Kanerva muutti Saksaan ammattiratsastajaksi 21-vuotiaana. Hän on tehnyt pitkän ja menestyksekkään ammattilaisuran Saksassa ja Iso-Britanniassa. Kanerva työskentelee tällä hetkellä Pohjois-Saksassa Reitstall Haddorfissa ja häntä valmentaa Wolfram Wittig. 

Kanerva ratsastusura alkoi Heponiityn Ratsastuskoulussa, Hyvinkään ratsastuskeskuksessa, jossa hän kilpaili aluksi ratsastuskoulun hevosilla. Hän nousi riviratsastajien joukosta ratsastuksenopettaja Riitta Holopaisen huomioon lahjakkuudellaan ja asenteensa johdosta. Kanerva sai myöhemmin Holopaiselta ja Monica Brotherukselta hevosia ratsastettavaksi ja kilpailtavaksi. 

Kanerva on kokenut arvokilpailukävijä, viimeisimmät edustukset ovat vuoden 2021 EM-kilpailuissa Hagenissa, vuoden 2022 MM-kilpailuissa Herningissä sekä vuoden 2023 EM-kilpailuissa Greek Airilla. Hevosella Sini Spirit Kanerva osallistui Lontoon olympialaisiin vuonna 2012, ja hän on edustanut Suomea Lontoon olympialaisten ohella jo kolmesti MM-kilpailuissa ja viidesti EM-tasolla.

Greek Air on 13-vuotias ruuna, jonka omistavat Emma Kanerva ja Gert Saborowski, kasvattaja saksalainen Gerd Kuest.
Mist of Titanium on 12-vuotias oldenburger-ruuna, jonka omistavat Emma Kanerva ja Gert Saborowski. Sen on kasvattanut suomalainen Riverbank Horses.

Lue myös Emma Kanerva matkalla Pariisin olympialaisiin – ”Kovaa työtä ja tunteja satulassa”

 

Henri Ruoste ja Tiffanys Diamond. Kuva Digishots. 

 

Henri Ruoste

 • kotoisin Turusta
 • syntynyt 1982 Raumalla
 • aloittanut ratsastuksen Paimion ratsastuskoulussa ja Markku Mäkisen tallilla Raisiossa
 • edustaa Turun seudun ratsastajia
 • ratsastaa itsensä ja osaomistajien Tiffanys Diamondia ja Quentano 2:sta
 
Henri Ruoste ja Petteri.

Ruoste on ollut maailmalla vuodesta 2001, jolloin hän muutti Saksaan työskentelemään myyntitallilla ratsuttajana. Vuonna 2006 hän muutti Englantiin, saattoi tradenomiopintonsa päätökseen ja työskenteli ratsuttajana. Saksaan Ruoste palasi 2011, ja nykyään hänellä on Saksassa puolisonsa Senta Kirchhoffin kanssa oma talliyritys, Gut Bertingloh Mendenissä, joka keskittyy hevosten kouluttamisen, myynnin ja kilpailuttamisen ohella valmentamiseen. Pariskunnalla on yksi lapsi.

Ruoste aloitti ratsastuksen jo ala-asteikäisenä ensin Paimion ratsastuskoulussa ja sitten Markku Mäkisen tallilla Raisiossa. Myös Ruoste kilpaili ensimmäiset kerrat tallin opetusponilla. Ensimmäinen oma poni, Taikun Jalopoka, ostettiin ensimmäisen valmentajan, kouluratsastaja Mikaela Lindhin kanssa.

Ruoste on kilpaillut kolme kertaa EM-tasolla ja Tokion olympialaisissa vuonna 2021. EM-kilpailuissa hän on sijoittunut parhaimmillaan kuudenneksi hevosella Kontestro Db.

Quentano 2 on 15-vuotias ruuna, jonka omistavat Equeco GmbH ja Henri Ruoste, ja sen kasvattajat ovat Wilfried ja Udo Eichler.
Tiffanys Diamond on 12-vuotias tamma, jonka omistavat Equeco, Henri Ruoste ja Victoria Schönhofen. Sen kasvattaja on tanskalainen Hansenberg.

Lue myösHenri Ruoste ”Olympiapaikan saavuttaminen on upea asia ja kunnia”

 

Joanna Robinson ja Glamouraline. Kuvat Arnd Bronkhorst Horsephotography.

 

Joanna Robinson

 • kotoisin Helsingistä, asuu Alankomaissa
 • syntynyt 1989
 • aloittanut ratsastuksen 12-vuotiaana Helsingin Ruskeasuon Keskustallilla
 • edustaa Helsinki Riders Clubia
 • ratsastaa omalla Glamouralinella

Joanna Robinson on kilpaillut kansainvälisellä Grand Prix -tasolla vuodesta 2019 alkaen. Pariisin olympialaiset on Joanna Robinsonin ensimmäinen arvokilpailu.

Joanna ja Evan Ponilaaksossa Keuruulla kesäleirillä.

Robinson, 35, on kotoisin Helsingin Munkkiniemestä. Lapsuudessa hän siis asui kävelymatkan päässä Ruskeasuon talleilta, jonne hän lopulta pitkän kinuamisen jälkeen pääsi alkeiskurssille juuri ennen kuin hän täytti 12 vuotta. Hevosinnostus oli kovaa jo sitä ennen ja Robinson harjoitteli kouluohjelmia ja esteratoja itsetehdyillä keppihevosilla. Hän edusti Helsingissä asuessaan Helsingin Ratsastajia.

Nykyisin Robinson ja asuu perheensä kanssa Rielissä, Alankomaissa, missä hän pitää puolisonsa Gavin Robinsonin kanssa valmennustallia VIX Equestrian. Ennen Alankomaihin siirtymistä Robinson piti talliaan Espanjassa.

“Kolme vuotta sitten olimme auto-onnettomuudessa, jossa myös Glamouraline loukkaantui. Se on siitä kuitenkin kuntoutunut ja aloitimme Grand Prix -tasolla viime vuonna. Toivon mukaan meillä on vielä parhaat tulokset edessäpäin. Olen matkastamme tähän pisteeseen jo todella tyytyväinen ja aika liikuttunutkin, sillä silloin ei ollut varmaa, että onko hevosesta enää kilparadoille, niin kyllä tämä aika uskomattomalta tuntuu”, kertoo Joanna Robinson.

Glamouraline on Joanna Robinsonin omistama 13-vuotias KWPN-tamma, jonka ovat kasvattaneet M.C. Eveleens ja P. Bleeker.

 

Elisabet Ehrnrooth ja Daytona. Kuva Digishots Monique.

 

Vararatsastaja Elisabet Ehnrooth 

 • syntynyt 1967 Ruotsissa, asuu Helsingissä
 • aloittanut ratsastuksen lapsena kotitilallaan
 • edustaa Helsingin Ratsastajia
 • ratsastaa omalla Daytonalla

Ehrnrooth (o.s. Dengg) on syntyjään Gnestasta, Ruotsista. Hän on hevosperheestä, veli Johan Dengg kilpaili nelivaljakoilla EM-tasolla asti. Ehrnrooth on ratsastanut pienestä pitäen kotitallillaan. Ensi shetlanninponeilla, myöhemmin hevosilla. Hän edusti paikallista Gnestan ratsastusseuraa. Kilpailemisen hän aloitti tosissaan vasta täysi-ikäisenä.

Pikku-Ettan ponillaan ja Johan-veli.

 

Ollessaan toimihenkilönä Tukholman MM-kilpailuissa vuonna 1990 hän näki Kyra Kyrklundin ja Matadorin, ihastui Kyrklundin tapaan ratsastaa ja haki kirjeitse Suomeen Kilpatallille Kyrklundille töihin ja valmennukseen.  Kaksoiskansalaisuuden hän sai vuonna 1997 mentyään naimisiin suomalaisen Georg Ehrnroothin kanssa.

Hän on kolminkertainen Suomen mestari. Ehrnrooth on edustanut Suomea MM- ja EM-kilpailuissakin. Myös maajoukkueenjohtajana useissa arvokilpailuissa toimineella Ehrnroothilla on hevosalan yritys Equiettan Porlammilla. Janne Bergh on valmentanut Ehrnroothia jo Sydneyn olympialaisten aikaan, ja yhteistyö jatkuu edelleen.

Ratsukon valmistautuminen Pariisin matkaan tapahtuu Tanskassa toisen valmentajan Bachmann Andersenin tallilla. Myös valmentaja kilpailee olympialaisissa Tanskan joukkueessa. Vararatsukko matkustaa Versaillesiin kisatalliin ja on valmiina nousemaan tarvittaessa joukkueeseen. Jos Suomen joukkue on Grand Prix -luokan jälkeen kymmenen parhaan joukkueen joukossa, kilpailee se joukkuemitaleista Grand Prix Specialissa. Finaaliin on mahdollista vaihtaa ratsukkoa, jos joku alkuperäisen joukkueen kolmesta ratsukosta loukkaantuu Grand Prix´n jälkeen.

Daytona, 11-vuotias hannovertamma. Hevosen omistavat Equiettan ja Georg Ehrnrooth, kasvattaja on Judith Wertheimer.

 

Olympialaisten kouluratsastustuomarit

Raphael Saleh (FRA) - president of the ground jury
Henning Lehrmann (GER)
Isobel Wessels (GBR)
Mariette Sanders (NED)
Magnus Ringmark (SWE)
Michael Osinski (USA)
Susanne Baarup (DEN)

Olympialaisten varakoulutuomari Maria Colliander. Kuva Hanna Heinonen.

Ensimmäinen varakoulutuomari Thomas Lang (AUT), toinen varakoulutuomari Maria Colliander (FIN)

Technical delegate Vincenzo Truppa (ITA)
Chief steward Dan Chapman (GBR)
Overall chief steward Cesar Hirsch (VEN)

Kolmehenkinen Judging Supervisory Panel:
Andrew Gardner (GBR), Mary Seefried (AUS), ja Henk van Bergen (NED).

 

 

 

XXXIII olympialaiset, Château de Versailles, Pariisi, Ranska

27.-29.7. kenttäratsastus
30.7.-4.8. kouluratsastus
1.-6.8. esteratsastus

Kouluratsastus
28.7.  1. hevostarkastus
30.7. Grand Prix (30 ratsukkoa)
31.7. Grand Prix (30)
3.8. Grand Prix Special, joukkuefinaali (10 parasta joukkuetta)
3.8. Joukkuemitalit
4.8. 2. hevostarkastus
4.8. Grand Prix vapaaohjelma (18 Grand Prix´stä)
4.8. Henkilökohtaiset mitalit