Paris 2024 - Jonna Aaltonen on tehnyt nopean nousun pararatsastuksen kansainvälisille kentille

12.4.2024

10-vuotiaana kilparatsastuksen aloittaneella Jonna Aaltosella on takanaan pitkä ura vammattomana kouluratsastajana ja valmentajana. Pararatsastuksen parissa 45-vuotias hausjärveläinen on kuitenkin vielä tuore kasvo.

Jonna Aaltonen ja Laxton For U Drammenissa 2023. Kuva Kati Hurme.

 

Suomen Paralympiakomitean tiedote

Aaltoselle kehittyi vuonna 2021 koronarokotuksen seurauksena selkäydintulehdus, joka jätti vaurioita keskushermostoon. Vauriot ja niiden aiheuttamat MS-taudin kaltaiset oireet – haasteet oikean puolen raajojen käytössä, hermokivut ja nopeampi väsyminen – paljastuivat lopulta pysyviksi, ja ratsastaja oli elämänmuutoksen edessä.

Pelko ratsastuksen loppumisesta vaihtui pian urheilu-uran uuteen alkuun, kun valmentaja Janne Bergh ja pararatsastuksen kovatasoisen lievimmin vammautuneiden V-ryhmän haastavat ohjelmat houkuttelivat Aaltosen kokeilemaan lajiaan parapuolella.

Alkuvuodesta 2023 hän sai luokituksen V-ryhmään ja aloitti ensimmäisen kilpakautensa pararatsastajana. Kunnianhimoista ratsastajaa on alusta asti motivoinut mahdollisuus kilpailla juuri paralympialaisissa, mutta tavoitteen saavuttaminen jo ensimmäisen kauden päätteeksi hämmästyttää urheilijaa itseäänkin:

Jonna Aaltonen. Kuva Hanna Heinonen.

"Uskomattomalta tuntuu, kaikki on edennyt niin nopeasti. Kun sairastuin, vastasin Hevosurheilu-lehden haastattelussa, että paralympialaiset voisivat olla plan B, mutta tuolloin en vielä tiennyt saanko edes paraluokitusta, ja ajatus tuntui tosi kaukaiselta."

Aaltonen ylsi kauden 2023 aikana 15. sijalle Saksan EM-kilpailuissa ja neljännelle sijalle Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Norjassa. Hän kertoo kauden olleen kaiken uuden edessä upea mutta raskas.

"Muutaman stipendin ja rahankeräyksen sekä parin yksityishenkilön avustuksella saatiin kilpailukausi tehtyä, vaikka jouduin myös ottamaan pankista lainaa kuluihin.  Samalla oli jaksettava tehdä töitä kilpailuiden välissä – talvi menikin sen jälkeen lähinnä toipuessa. Silti koen, että kausi antoi enemmän kuin otti."

Ratsukon toiseksi osapuoleksi Pariisiin lähtee ykkösvaihtoehtona Aaltosen itse kansainväliselle tasolle kouluttama 9-vuotias SWB-ruuna Laxton For U, lempinimeltään ”Lohis”. Kun uusi kisakausi starttaa nyt huhtikuussa, ensimmäisenä Aaltosen ja Laxtonin kalenterissa ovat hallimestaruuskisat kotimaassa, ja sen jälkeen ennen Pariisia vielä kansainväliset pararatsastuskilpailut kesäkuussa Saksassa ja Hollannissa sekä heinäkuussa toistamiseen Hollannissa.

Aaltosen elämä on rakentunut hevosten ympärille muutenkin kuin oman kilpauran osalta: ensin hevosalan opiskelijana ja myöhemmin alan työtehtävissä ja yrittäjänä niin Suomessa kuin Hollannissa. Omaa talliakin vuosikymmenen verran pyörittänyt Aaltonen työskentelee nykyisin Erkylän tallin toimitusjohtajana Hausjärvellä.

Aaltosen henkilökohtaisena valmentajana toimii edelleen Janne Bergh, joka on myös Suomen pararatsastajien maajoukkuevalmentaja.

Jonna Aaltosen esittely Suomen Ratsastajainliiton sivustolla