Paris 2024 - Katja Karjalaisen pitkä paralympiaura saa jatkoa

12.4.2024

Suomen pitkäaikainen ratsastajatähti ja Lontoon 2012 hopeamitalisti Katja Karjalainen lähtee Pariisin joukkueen mukana jo viidensiin paralympialaisiinsa.

Katja Karjalainen ja Dr Doolittle Göteborgin EM-kilpailuissa vuonna 2017. Kuvat Sonja Holma.

Suomen Paralympiakomitean tiedote

Edellisellä kerralla Tokiossa mäntsäläläinen saapui yhteen uransa murroskohdista, kun oma hevonen Dr. Doolittle, lempinimeltään ”Toope”, kilpaili viimeistä kertaa ja jäi sen myötä eläkkeelle.

"En sanonut lopettavani Toopen eläköityessä, mutta onhan tämä uskomatonta, että löytyi ihania ihmisiä, jotka halusivat antaa kisakäyttööni hevoset, joiden kanssa pystyi Euroopan rankingissa vaaditut tulokset tekemään", Karjalainen sanoo.

Kaudella 2023 Karjalainen ratsasti rankingkärkeen kahdella hevosella: Tokion paralympialaisissa jo omistajansa Pia Reitin kanssa nähdyllä Supremolla eli ”Sepolla” sekä Sara Maattola-Lindholmin omistamalla Kameolla, ”Kamulla”. Ykkösvaihtoehto ratsuksi Pariisiin on tällä hetkellä Kameo.

Tänä vuonna Karjalainen on kisannut jo maneesilla kotimaassa Ypäjällä järjestetyissä kansainvälisissä kilpailuissa. Ennen Pariisia myös Karjalainen ja Kameo nähdään ulkoareenoilla kesäkuussa Saksan ja Hollannin peräkkäisissä pararatsastuksen Grand Prix -kilpailuissa, joiden jälkeen Karjalainen treenaa ja antaa hevoselle aikaa levätä kohti paralympialaisia.

"Ajattelen aina, että pyrin kilpailuissa tekemään parhaimpani, ja tähän mennessä se on aina onnistunut. Nyt olen kuitenkin enemmän kysymysmerkkinä, en odota mitään mutta kaikkeni teen. Toivottavasti se riittää taas myös kahdeksan parhaan mukana vapaaohjelmaan pääsyyn."

Aiemmista paralympialaisista Karjalaisella on Lontoon 2012 vapaaohjelmassa saavutetun hopeamitalin ohella pistesijat kaikista suorituksistaan. Lontoossa hän ratsasti henkilökohtaisessa ohjelmassa 5. sijalle, ja sitä ennen Pekingissä 2008 ensikertalaisena henkilökohtaisessa ohjelmassa neljänneksi ja vapaaohjelmassa seitsemänneksi.

Riossa 2016 Karjalainen oli seitsemäs sekä henkilökohtaisessa että vapaaohjelmassa. Tokiosta taas tulokseksi tuli molemmissa kuudes sija. Karjalainen on voittanut urallaan lisäksi MM- ja EM-pronssia sekä useita PM-mitaleita.

Ratsastuksen Karjalainen aloitti aikoinaan jo 9-vuotiaana, ja ratsasti ensimmäiset 12 vuotta vammattomana ratsastajana. 25-vuotiaana hän sairastui vakavaan verisuonitulehdussairauteen, vaskuliittiin, josta seurasi näkö- ja liikuntakyvyn heikkeneminen. Karjalaisen oikea silmä poistettiin ja vasemman silmän näkökyky jäi vähäiseksi.

Pararatsastajana hän aloitti vuonna 1996, ja hankki ensimmäisen oman hevosensa vuonna 2000. Sen jälkeen, kun pararatsastuksen uusi luokitusjako ryhmiin I–V astui voimaan vuonna 2017, Karjalainen on kilpaillut vaikeavammaisimpien ryhmässä I.

Suomessa Kirvunkylän Ratsastajia edustavaa Karjalaista valmentaa Kameon kanssa Sara Maattola-Lindholm sekä pararatsastuksen maajoukkuevalmentajana toimiva Janne Bergh.

Katja Karjalaisen esittely Suomen Ratsastajainliiton sivustolla