Ratsastajainliiton Vuoden palkittavat 2023 - Kyra Kyrklund tarjosi sykähdyttävimmän hevoshetken

5.4.2024

Hevosgaala 2024 järjestettiin 6.4. Tampereella yhteistyössä Ratsastajainliiton, FWB-yhdistyksen ja Suomen Hippoksen kanssa. Hevosgaalan pääyhteistyökumppanina toimi ratsastusurheilun tukijana tunnettu lakiasiaintoimisto BOWA Legal Oy. Gaalassa palkittiin menestyneitä ratsastajia, kasvattajia, ratsastusurheilun ammattilaisia, vapaaehtoisia ja toimihenkilöitä sekä juhlistettiin vuoden 2023 sykähdyttävimpiä hetkiä ratsastusurheilussa.

Kyra Kyrklund Urheilugaalan lavalla 2023. Kuva Urheilugaala ja Janina Pitkänen.

 

Ratsastajainliitto palkitsi Hevosgaalassa vuoden 2023 parhaat ja vuoden sykähdyttävimmän hevoshetken:

  • Suomen menestyneimmän ratsastajan, Kyra Kyrklundin nimeäminen Suomen urheilun Hall of Fameen Urheilugaalassa valittiin vuoden 2023 sykähdyttävimmäksi hevoshetkeksi.
  • Ville Vaurio on vuoden ratsastaja. Vantaalainen 34vuotias kouluratsastaja vakuutti kaudella 2023 ja ansaitsi paikkansa suomalaisen kouluratsastuksen kirkkaassa kärjessä.
  • tamperelainen Aala Vuolle, 13, on vuoden ratsastusnuori, hän edustaa Tammer Riders ry:stä. Reippaaksi ja iloiseksi kuvailtu Aala on aktiivisesti auttamassa Viitaniemen Ratsutilalla ja hoitamassa hevosia useana päivänä viikossa.
  • turkulainen Olavi “Ville” Vainikainen Naantalin Ratsastajat ry:stä on vuoden vapaaehtoinen. Hän on vuosikymmenien ajan antanut arvokkaan panoksensa valjakkoajon parissa.
  • Kati Keskinen, 37, Lempi Racing Team ry:stä on vuoden ratsastuksenopettaja. Hämeenkyröläinen on valmistunut ratsastuksenohjaajaksi Ypäjältä vuonna 2007. Ystävällinen ja helposti lähestyttävä opettaja ajattelee opetustilanteissa hevosta kokonaisvaltaisesti ja on moderni hevosalan ammattilainen.
  • vuoden hevonen on Kooihuster Harro, kokenut valjakkoponi, joka on omistajaajurinsa, kouvolalaisen Raisa Takkisen kanssa valloittanut viime vuosina kansainvälisiä kilpailukenttiä.
  • Someron seudun hevosurheilijat on vuoden ratsastusseura. Sen toiminnassa korostuu yhteisöllisyys. Monipuoliseen toimintaan ovat tervetulleita kaikki. Seura pyrkii mahdollistamaan myös vähävaraisten ja haastavammassa asemassa olevien harrastamista.
  • vuoden jäsentalli on tunnelmallinen ja laadukas Kumpumäen Tila Pornaisissa. Tallilla vallitsee hyvä ja lämmin yhteishenki. Ratsastuskoulun opetus erittäin laadukasta ja hevosten hyvinvointi kaikki kaikessa.
  • Seuratoiminnan ohjausryhmän Iltateekonsepti on vuoden vastuullisuusteko. Seuratoiminnan ohjausryhmä on järjestänyt usean vuoden ajan etänä toteutettuja iltatee -tilaisuuksia monipuolisin ja ajankohtaisin aihein. Iltateewebinaarit ovat seurojen jäsenten, alueiden toimijoiden sekä liiton työntekijöiden kohtauspaikkoja.

Kyra Kyrklundin nimeäminen Hall of Fameen vuoden 2023 sykähdyttävin hevoshetki

Suomen menestyneimmän ratsastajan, Kyra Kyrklundin nimeäminen Suomen urheilun Hall of Fameen Urheilugaalassa valittiin vuoden 2023 sykähdyttävimmäksi hevoshetkeksi. Lähes tuhannesta äänestäneestä 38,5 prosenttia valitsi Kyran ykköseksi. Kyra tervehti Hevosgaalan juhlayleisöä ja äänestäjiä videotervehdyksen välityksellä kotoaan Iso-Britanniasta.

Kyra Kyrklund valmentaa Stella Hagelstamia 2012. Kuva Sonja Holma.

 

Lukuisten perusteluiden joukossa oli kommentteja, kuten ”Kyra vaan ei voi saada tarpeeksi kunnianosoituksia elämäntyöstään hevosten ja hevosurheilun parissa”, ”upea kunnianosoitus Kyralle, ja näkyvyyttä koko lajille”, ”Kyran tarina on parhain. Hän on tehnyt töitä uransa eteen, ja mielestäni hän ansaitsee kaikki kunnianosoitukset” ja ”Kyra on legenda jo eläessään. Tarvitseeko tätä sen enempää perustella”.

Toiseksi äänestettiin (31,5 %) kouluratsastaja Ville Vaurion voittama henkilökohtainen kultamitali Baltian ja Pohjoismaiden mestaruuksissa hevosella G-Star viime kesäkuussa. Kolmanneksi sijoittui (14,5 %) yksi vuoden FWB-kasvatuksen tähtihetkistä, kun Celtas Quillian ja Jone Illi voittivat Tallinn Horse Show’ssa kansainvälisen 145 cm pääluokan lauantai-iltana. Celtas Quillianin (i. Uriko, e. Celtas Quintina, ei. Cancara) on kasvattanut Anja Lönnholtz ja sen omistaa Sonja Kaakko.

Ehdolla olivat myös suomenpienhevosten järjestämä suomenhevosten show-näyttely Hämeen Linnan kasarmeilla. Näyttely keräsi ainutlaatuisiin puitteisiin yli 70 suomenhevosta ja runsaasti yleisöä. Hämeen alueen järjestämä kaksipäiväinen Ihahaa Ideapark -hevostapahtuma teki elokuussa Lempäälässä hevos- ja ratsastusharrastusta tutuksi suurelle yleisölle. Tapahtuma oli osa Tunne Poni -hanketta.

Vuoden ratsastaja Presented by BOWA on Ville Vaurio

Ville Vaurio. Kuva Hanna Heinonen.

Kouluratsastaja Ville Vaurio, 34, Vantaalta vakuutti kaudella 2023 ja ansaitsi paikkansa suomalaisen kouluratsastuksen kirkkaassa kärjessä. Vaikka hänellä oli ollut muutaman vuoden tauko kansainvälisistä kilpailuista, valloitti hän kansainväliset areenat näyttävästi viemällä kirkkaimman mitalin Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa ja nousemalla Riesenbeckin EM-kilpailuiden joukkueeseen. Kansallisella tasolla hän antoi taidonnäytteensä voittamalla senioreiden SM-kultaa. Ville on ollut mahdollistamassa Suomelle joukkuepaikkaa Pariisin olympialaisista. Villen jäsenseura on Dressage Team Travers ry.

 

 

 

Vuoden ratsastusnuori on Aala Vuolle, 13, Tampere, Tammer Riders ry

Aala Vuolle. Kuva Hanna Heinonen.

Aala on nuori, jolla on suuri into oppia hevosista sekä mahdollistaa hevosharrastusta muille. Hän on aktiivisesti auttamassa tallilla ja hoitamassa hevosia Viitaniemen Ratsutilalla useana päivänä viikossa. Hän on aina reipas ja iloinen, eikä pelkää tarjota apuaan. Nykypäivänä, kun talkoohenki ja vapaaehtoinen oppiminen talliympäristössä alkavat olla katoavia asioita, tarvitsemme Aalan tapaisia esikuvia kaikille lapsille ja nuorille.

 

 

 

 

 

Vuoden vapaaehtoinen on Olavi “Ville” Vainikainen, 74, Turku, Naantalin Ratsastajat ry

Ville Vainikainen. Kuva Pirkko Vainikainen.


Olavi eli tutummin Ville se jaksaa vuodesta toiseen nähdä vaivaa ja ahertaa valjakkoajon eteen. Kilometrejä ja vuosia on mittarissa paljon, mutta Ville on jokaisissa valjakkokisoissa kaikkina päivinä aina ympäri Suomen talkoilemassa. Villen Valjakkoajon Tuki ry on uskomattoman suuri apu niin valjakkoajolle lajina kuin sen kilpailijoille. Ilman Olavi Vainikaisen työtä ei välttämättä meillä Suomessa olisi enää valjakkoajoa tai ainakaan tässä nykyisessä mittakaavassa. Ville on korvaamaton jo vuosikymmenien ajalta.

Vuoden ratsastuksenopettaja Presented by Okay's on Kati Keskinen

Kati Keskinen. Kuva Hanna Heinonen.

Vuoden ratsastuksenopettaja on Kati Keskinen, 37, Lempi Racing Team ry:stä. Hämeenkyröläinen on valmistunut ratsastuksenohjaajaksi Ypäjältä vuonna 2007. Positiivinen, helposti lähestyttävä, aina ystävällinen, innostunut ja kiinnostunut opettaja, joka tsemppaa kaikkia. Ajattelee hevosta kokonaisvaltaisesti opetustilanteessa, moderni, aikaa kestävä hevosalan ammattilainen.

 

 

 

 

 

 

Vuoden hevonen Presented by BOWA on Kooihuster Harro

Raisa Takkinen ja Kooihuster Harro. Kuva Friia Helander.


Kokenut valjakkoponi Kooihuster Harro on omistaja-ajurinsa Raisa Takkisen kanssa valloittanut viime vuosina kansainvälisiä kilpailukenttiä. Tämän 16-vuotiaan welsh part bredin saavutuksista vuonna 2023 voi päällimmäisenä mainita SM-kullan, PM-hopean, ja MM-kisojen 13. sijan. Ponia kuvaillaan elegantiksi ja rehdiksi työmyyräksi, jonka saumatonta yhteistyötä ajurin ja avustajan kanssa on aina ilo katsella. Tämä poni on ehdotonta kansallista ja kansainvälistä valjakkoponien eliittiä!

Raisa Takkinen. Kuva Hanna Heinonen.


Vuoden vastuullisuusteko on Seuratoiminnan ohjausryhmän Iltatee-konsepti

Carina Nyholm, Kirsi Siivonen, Marja Nuuttila ja Nina Grankvist. Kuva Hanna Heinonen.

 

Seuratoiminnan ohjausryhmä on järjestänyt usean vuoden ajan etänä toteutettuja seuratoimintaan liittyviä iltatee -tilaisuuksia. Webinaarien aiheet ovat muun muassa vastuullisuus, viestintä ja sosiaalisen median hyödyntäminen seurojen toiminnassa, vapaaehtoisten palkitseminen sekä turvallisuusteemat.  Iltateewebinaarit ovat olleet ennen kaikkea seurojen jäsenten, liiton ja alueiden toimijoiden kohtauspaikkoja.

Konsepti on helposti saavutettavissa oleva, raikas ja leppoisa tapahtumien sarja, johon osallistuminen on matalalla kynnyksellä helppoa. Monipuolisia aiheita, joita käsitellään asiallisesti mutta rennosti. Iltateet tarjoavat joka tason harrastajille helposti lähestyttävää tietoa kiinnostavista ja ajankohtaisista aiheista ja mukavan yhteisön, johon mukaan tuleminen on helppoa.

 

Vuoden jäsentalli on Kumpumäen Tila

Vilhelmiina Sahala ja Vanda (vas.), Laura Eriksson ja Redi, Noora Kailanko ja Surama, Sara Savikko ja Malaizija, Amanda Koskinen ja Alma Skogman ja Miraza sekä Sara Laitila ja HS Charlene. Kuva Sini Lehtonen.

 

Tunnelmallinen, turvallinen ja laadukas ratsastuskoulu Pornaisissa, jossa vallitsee hyvä ja lämmin yhteishenki. Haastavienkin aikojen läpi on menty yhteen hiileen positiivisesti puhaltaen. Ilmapiiri on mukava ja iloinen, puitteet kunnossa, opetus erittäin laadukasta ja hevosten hyvinvointi kaikki kaikessa.

Kumpumäen Tilan Mikko ja Mia Laurinkoski. Kuva Hanna Heinonen.


Vuoden ratsastusseura on Someron seudun hevosurheilijat

Kuva Piia Järvinen.


Someron seudun hevosurheilijoiden toiminnassa korostuu yhteisöllisyys. Monipuoliseen toimintaan ovat tervetulleita kaikki. Seura osallistaa jäsentensä lisäksi seuran jäsenten läheiset sekä kyläläiset. Seura tekee tiivistä yhteistyötä sidosryhmiensä kanssa ja pyrkii mahdollistamaan vähävaraisten ja haastavammassa asemassa olevien harrastamista. Kilpailutoiminnan lisäksi seurassa järjestetään mm. hevoskerhoja, retkiä, kepparikilpailuja sekä puuro- ja pöytäjuhlia.

Someron seudun hevosurheilijoiden edustajia. Kuva Hanna Heinonen.

 

Vastuullisuus ja seuran arvot näkyvät seuran päivittäisessä toiminnassa. Toiminnan eettiset linjaukset korostavat hyvää yhteishenkeä, avoimuutta ja kaikkien tasapuolista kohtelua. Ihmisten ja eläinten oikeudenmukainen kohtelu ja turvallisuus ovat seuran toiminnassa avainasemassa. Seurassa panostetaankin erityisesti hevostaitojen opettamiseen ja opiskeluun.

Someron seudun hevosurheilijoilla on vahva halu kehittää omaa toimintaansa ja seuraavana tavoitteena on ratsastuksen Tähtimerkki. Tähtiseura-status on vahva viesti seuran vastuullisesta toiminnasta, jossa korostuvat avoimuus, läpinäkyvyys ja yhdenvertaisuus.

 

Illan ohjelmassa oli myös hyväntekeväisyyshuutokauppa, jonka tuotto, 7650 euroa, ohjataan suoraan nuorten ratsastajien sekä nuorten hevosten hyväksi.
 

Ratsastajainliiton vuoden palkittavat 2023

Ratsastajainliitto arvostaa jäsentensä tekemää työtä ja haluaa palkita vuoden 2023 tekijöitä ja ilmiöitä ratsastuksen parissa. Ihmisiä, seuroja, talleja ja hevosia, jotka ovat edistäneet lajia omalla toiminnallaan ja esimerkillään, ja vaikuttaneet muiden arkeen tavalla, joka on positiivisesti huomioitu. Vuoden 2023 palkittavat huomioivat hevosten hyvinvoinnin monella eri tavalla. Toiminta ja siitä viestintä on avointa ja positiivista, ja kaikkia huomioivaa.

Jäsenistö antoi ehdotuksia palkittavista 1.1.-21.1. välisenä aikana. Vuoden hevonen ja Vuoden ratsastaja -kategorioihin tulleista ehdotuksista valittiin ehdokkaat jatkoäänestykseen. Muut valinnat tehtiin Ratsastajainliiton eri toimiryhmissä. Hallitus vahvisti palkittavat maaliskuun kokouksessa.

Vuoden 2023 kaikki ehdokkaat: LINKKI

Lisätty hyväntekeväisyyshuutokaupan tuotto ja gaalakuvia 7.4. klo 12.15.