Ratsastusta voi harrastaa kohtuullisin kustannuksin

21.3.2023

Ratsastus on monipuolinen ja kustannuksiltaan kohtuullinen harrastus. Hevoset tarjoavat lukemattomia mahdollisuuksia harrastaa monin eri tavoin. Ratsastus sopii lähes kaikille, ja jokainen voi harrastaa sitä haluamallaan tavalla. Kalliina pidettyä ratsastusta voi harrastaa yllättävänkin edullisesti. Kustannukset vaihtelevat paljon oman panostuksen mukaan.

Arkistokuvat Sonja Holma.

 

Ratsastuksessa yhdistyvät kestävyysliikunta ja yhteistyö kiehtovan hevosen kanssa. Ratsastus on taitolaji, joka kehittää erityisesti keskivartalon syviä lihaksia, tasapainoa sekä kehon- ja mielen hallintaa. Hevosten kanssa oleminen vaatii keskittymistä. Tallilla käynti on loistava keino tyhjentää pää arjen haasteista ja saada hormonit hyrräämään mielihyvää.

”Ratsastuksen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Samalla ratsastustunnilla on mukana kaiken ikäisiä, eikä sukupuolella ole väliä. Hevoselle kaikki ovat tasa-arvoisia,” Ratsastajainliiton hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen sanoo.

 

 

Olethan jo ratsastusseuran jäsen?

Ratsastajainliiton seurojen 43.000 jäsenestä yli 80 prosenttia on harrasteratsastajia. Aikuiset naiset muodostavat hieman yli puolet jäsenistöstä, vajaa puolet on tyttöjä. Poikien ja miesten osuus on 3-6 prosenttia. Vuoden 2020 koululaiskyselyssä alakouluissa ratsastus on ykkössijalla tyttöjen toiveharrastuksena ja yläkouluissa viidentenä.

Ratsastajainliiton hyväksymät ratsastuskoulut tarjoavat harrastajille laadukkaat puitteet. Ratsastustunnin hintaan sisältyy koulutettu opetushevonen, ratsastuksen ammattilaisen liikunnanopetus, hevosen varusteet, tarvittaessa ratsastajalle lainakypärä, sekä ratsastuskentän tai maneesin käyttö.

”Kustannuksia mietittäessä on myös tärkeää muistaa, että lähes kaikki ratsastuskoulujen investoinnit tehdään yksityisellä rahalla,” Manninen muistuttaa.

Tallilla pääset mukaan aktiiviseen porukkaan. Ratsastamisen lisäksi harrastukseen kuuluu hevosen ja tallin hoitoa ja seuratoimintaa. Ratsastusseurassa pääset mukaan samanhenkiseen yhteisöön ja kehittämään itseäsi. Kaikilla on yhteinen kiinnostuksen kohden, joten uusiin ihmisiin tutustuu helposti. Ratsastusseurat järjestävät jäsenilleen mm. kursseja, valmennuksia, kilpailuja, luentoja ja retkiä.

 


Ratsastustuntien hintoja ratsastusseurojen SRL-jäsenille:

Pääkaupunkiseutu keskimäärin 46 €
Uusimaa keskimäärin 44 €
Keski-Suomi ja Pohjois-Suomi keskimäärin 30 €


Esimerkiksi keskimääräisellä pääkaupunkiseudun tuntihinnalla ratsastus maksaa kerran viikossa harrastettuna noin 2300 €/vuosi ja Itä-Suomessa 1850 €/vuosi. Laskennassa on mukana 42 ratsastustuntia, varusteet ja SRL:n jäsenmaksu.

 

Ratsastusseuran SRL-jäsenedut

  • Hippos-lehti, joka ilmestyy seitsemän kertaa vuodessa.
  • oikeus suorittaa ratsastuksen hevostaito- ja ratsastusmerkkejä
  • oikeus osallistua ratsastuskilpailuihin
  • oikeus osallistua toimihenkilökoulutuksiin ja toimia kilpailuissa esimerkiksi tuomarina, ratamestarina ja stewardina
  • Pohjola Vakuutuksen Sporttiturva- urheiluvakuutus
  • yhteistyökumppaneiden tarjoamia etuja ja tarjouksia, kuten alennus Polarin tuotteista, vakuutus- ja laivamatka-alennukset ja alennukset hevosalan tapahtumalipuista.

Ratsastusseurojen jäsenyyteen sisältyy usein alennus ratsastustunnin hinnasta ja erilaisista seuran koulutuksista, retkistä ja kerhoista. Avustukset kilpailutulosten perusteella kilpailulupiin ja kilpailumenestyksestä palkitseminen.

SRL:n jäsenyys on 56 € (alle 19-vuotiaat 49 €). Tähän päälle tulee seuran mahdollinen jäsenmaksu.

Ratsastuksen harrastaja tarvitsee vaatimusten mukaisen turvakypärän, ratsastushousut, hanskat ja tarkoitukseen sopivat jalkineet, kuten ratsastussaappaat. Turvakypärää ei suositella hankittavaksi käytettynä, ja se pitää uusia aina, jos siihen kohdistuu isku. Myös turvaliivi on hyvä hankinta, kun lajia harrastaa säännöllisesti. Ratsastusvarusteet saa hankittua 200-300 eurolla. Lajiin tutustumisen voi tehdä ilman varustehankintoja, ja kokeilukerta on vakuutettu SRL:n jäsentallin puolesta.

Tutustu ratsastukseen ja valitse oma tallisi: www.ratsastus.fi/ratsastamaan/