Saksa hallitsee EM-kenttäkisaa, Jankari sai lippuvirheen

31.8.2019

Saksan Michael Jung ja Ingrid Klimke ovat hurjassa tuloskunnossa kenttäratsastuksen EM-kilpailuissa. Elmo Jankari ja Duchess Desiree saivat yhden lippuvirheen maastosta.

Elmo Jankari ja Duchess Desiree. Kuva: Peter Nixon.

Saksa hallitsee EM-kenttäkisaa, Jankari sai lippuvirheen

Saksan Michael Jung - FischerChipmunk ja Ingrid Klimke – SAP Hale Bob OLD hallitsevat odotetusti EM-kenttäratsastusta, kun koulu- ja maastokokeet on ratsastettu valmiiksi. Jung ja Klimke ottivat johtopaikan koulukokeessa ja molemmat ratsastivat maaston täysin ilman virhepisteitä. Kisan kolmantena on Ranskan Thibaut Vallette – Quing de Briot ENE HN. Saksa on luonnollisesti myös joukkuekilpailun kärjessä selvällä erolla Iso-Britanniaan ja Ranskaan, joita erottaa vain 0,8 pistettä.

Suomen Elmo Jankari lähti radalle päivän viimeisenä Duchess Desiree -tammallaan. Aluksi meno näytti erittäin hyvältä, mutta toisella vesiesteyhdistelmällä tuli pari epäonnistunutta lähestymistä.

- Duchess Desiree on ollut vähän varovainen veteenhypyissä viime aikoina, joten ratsastin vahvasti sisään. Tällä kertaa se sitten hyppäsi niin paljon eteenpäin, että neljän askeleen väli meni kolmella laukalla, Elmo kertoo.

Radan kahdella viimeisellä vesiesteellä Elmo ratsasti korostuneen tarkasti.

– Sanoin jo radan kävelyssä, että viimeisen vesiesteen uloshyppy, kirjava lintu, näytti vaaralliselta. Sille oli vaikea linja ja hevoset eivät lukeneet tehtävää oikein. Otin sille erityisen tarkan lähestymisen.

Kulmaesteellä 21 oli epäselvä tilanne sen suhteen, oliko hevonen kokonaan estelippujen sisällä vai ei. Toimihenkilöt tutkivat esteeltä otetut videot kisan jälkeen ja antoivat 15 virhepistettä. Joukkueenjohtaja Lizzel Winter kävi neuvottelemassa kilpailun teknisen asiantuntijan kanssa, mutta virhe jäi voimaa.

- Hyppy meni pieleen, kun hevonen lähti ilmaan askelta ennen ja hyppäsi turhan matalalta. Mielestäni ainakin hevosen lavat olivat selvästi lippujen sisällä.

Elmo joutui harrastamaan melkoista akrobatiaa kyseisellä esteellä, mutta pysyi satulassa. Ratsukko sai radalta lisäksi 16 yliaikasekuntia. Tällä hetkellä se on kilpailussa sijalla 42 ennen huomista estekoetta.

- Täytyy silti olla hyvin tyytyväinen hevoseen. Sillä oli kuitenkin yli kahden vuoden tauko kilpailuista vamman takia. Tein vain kaksi valmistavaa kisaa ennen EM-koitosta ja nyt päivä oli raskas, kun lämpöä oli yli 30 astetta, hän muistuttaa.

EM-rata oli raskas ja tekninen, vaikka kärkiratsukot selvittivätkin sen helpon näköisesti. Yllättävän monet ratsukot selvisivät ihanneajassa maaliin, sillä aikaa pidettiin etukäteen hankalana saavuttaa. 12 ratsukkoa hylättiin tai päätti keskeyttää maastossa.

 

Kenttäratsastuksen Euroopan mestaruuskilpailut, Luhmühlen, Saksa. Henkilökohtaisen kilpailun tilanne koulu- ja maastokokeiden jälkeen: 1) Michael Jung – FischerChipmunk GER -20,90, 2) Ingrid Klimke – SAP Hale Bob OLD GER -22,20, 3) Thibaut Vallette – Quing du Briot ENE HN FRA -25,80, 4) Tim Lips – Bayro NED -26,00, 5) Oliver Townend – Cooley Master Class GBR -27,60, 42) Elmo Jankari – Duchess Desiree FIN -53,2.

Joukkuekilpailun tilanne: 1) Saksa -78,50, 2) Iso-Britannia -92,80, 3) Ranska -93,60, 4) Italia -99,20, 5) Ruotsi 101,10.

Tulospalvelusivut: https://www.longinestiming.com/equestrian/2019/longines-fei-eventing-european-championships-luhmuhlen ja https://www.rechenstelle.de/en/agenda/2019/luhmuhlen-4/