SM valjakkoajo

1.6.2010

Valjakkoajon SM-kilpailu Urjalassa 31.7. - 2.8.

Turku, Särmäharju ja Simonsén valjakkoajon Suomen mestarit 
Valjakkoajon SM-kilpailut ajettiin Urjalassa Hessi-tallilla. Kilpailu alkoi perjantai koulukokeella, jatkui lauantaina maraton- eli kestävyyskokeella ja päättyi sunnuntaina ratkaisevaan tarkkuuskokeeseen.
 


Lotta Turku ja groomi Annika Härkönen SM-vauhdissa. Kuva Anna E. Vähäkuopus.

Lotta Turku ja It's Calvin voittoon poneissa
Poniyksiköiden tiukassa kilpailussa kultaa sai Lotta Turku ponillaan It's Calvin. Turku voitti koulukokeen ylivoimaisesti ja sijoittui maratonilla sekä tarkkuudessa toiseksi. Hopealle ajoi alle 0,5 virhepistettä voittajalle hävinneenä Fredrik von Schantz Lotta Turun omistamalla ponilla It's Casper, joka on It's Calvin vanhempi täysveli. Pronssi meni valjakolle Hannu Kalalahti ja Hessin Vihtori.

- Koulukoe oli tämän vuoden paras. Aiemmin suorituksessa on ollut rikkeitä, mutta tällä kertaa rata oli rikkeetön ja olen erittäin tyytyväinen. Maraton oli kauden rankin. Maa oli kostea, pohja upotti ja oli liukasta. Poni ei oikein jaksanut yrittää, analysoi Turku kahta ensimmäistä osakoetta.

Sunnuntaina Turku lähti tarkkuusradalle ennen tuomarin lähtömerkkiä ja sai sääntöjen mukaisesti 10 virhepistettä. Turku luuli pelin olleen menetetty, mutta toisin kävi. Valjakko ajoi hyvän ja virheettömän suorituksen voittaen tarkkuuden sekä kokonaiskilpailun.
Seuraavaksi Turku ja von Schantz ovat lähdössä edustamaan Suomea 13.-16.8. Saksassa ajettaviin ponivaljakoiden MM-kisoihin.
 
Marko Särmäharju ja Coen D hevosyksiköiden ykkönen
Hevosyksiköiden luokassa kultaa nappasivat Marko Särmäharju ja Coen D.



Marko Särmäharju kyydissään groomi Merita Haggren tarkkuusajossa friisityylilllä. Kuva Anna E. Vähäkuopus.

- Koulukoe oli muutamia omia virheitäni lukuun ottamatta hyvä ja maraton saatiin ajettua läpi. Tarkkuus sujui helposti ja hevonen oli todella hyvä, kertasi ensimmäisiin valjakkoajon SM-kisoihin osallistunut Särmäharju suorituksiaan. Valjakko sijoittui koulussa ja maratonilla toiseksi ja voitti tarkkuuden ainoalla virhepisteettömällä suorituksella.

Hopealle ajoi reilut seitsemän virhepistettä Särmäharjusta jääneenä Tove-Maria Holmasto hevosellaan Silvester II. Pronssimitalia ei jaettu, oska muita hyväksyttyjä tuloksia ei ollut.
 
Simonsén oli parien paras
Parivaljakoiden luokassa ylivoimaiseen voittoon ajoi kaikki osakokeet voittanut Ben Simonsén hevosilla Kidi ja Lili. Hopealle ajoi Heidi Sinda hevosilla Jorik M ja Jorrit fan't Wyldpaed. Pronssi jäi tässäkin luokassa jakamatta, koska kaksi muuta luokkaan osallistunutta kuskia eivät saaneet tulosta.



Ben Sinmonsén, hevoset Kidi ja Lili sekä groomi Essi Forssell.Kuva Anna E. Vähäkuopus.

- Tällä kertaa ajoin Kidillä ja varahevosella Lili. Koulukoe oli onnistunut ja tarpeeksi hyvä näihin kisoihin. Maraton oli todella positiivinen ja hevoset toimivat hyvin yhteen. Lilille vaikea käyntiosuuskin sujui hyvin. Kidille tämä oli vasta kolmas maraton pitkän sairaskierteen jälkeen ja siksi olen siihenkin todella tyytyväinen. Tarkkuutta en ollut treenannut uudella vaunullani näiden hevosten kanssa. Kentän pohja oli rullaava ja liukas ja sarja pareille ahdas. Olin ottanut ahtauden huomioon rataa kävellessäni, mutta ajaessani sarjalle se tulikin yllätyksenä ja yritin myös vähän liikaa, muisteli monta pallon pudotusta tarkkuudessa saanut Simonsén suorituksiaan.

Simonsénin seuraava tavoite on parivaljakoiden MM-kisat, jotka ajetaan Unkarissa 20.-23.8. Tavoitetta kohden mennään päivän kerrallaan hevosten ehdoilla.



Kultakolmikko Ben, Lotta ja Marko. Kuva Anna E. Vähäkuopus.

SM-tulokset 
Poniyksiköt, lähti 3, sijoittui 3
1) Lotta Turku / It's Calvin V-NR 122,44 2) Fredrik von Schantz / It's Casper V-NR 122,91 3) Hannu Kalalahti / Hessin Vihtori LoimUra 145,43
 
Hevosyksiköt, lähti 4, sijoittui 2
1) Marko Särmäharju / Coen D UrHu 135,19 2) Tove-Maria Holmasto / Silvester II KrR 142,44, 
 
Parivaljakot, lähti 4, sijoittui 2
1) Ben Simonsén / Kidi ja Lili HusR 148,47 2) Heidi Sinda / Jorik M ja Jorrit fan't Wyldpaed 200,37
 
Teksti: Anna E. Vähäkuopus / vajakkoajojaosto

Lauantai
Simonsén ja Särmäharju johdossa

Valjakkoajon SM-kilpailuissa maratonpäivänä saatiin nauttia aurinkoisesta säästä. Parivaljakoissa Ben Simonsén lisäsi johtoaa aivan ylivoimaisella maratonilla ennen hopeamitaliaan vahvistanutta Heidi Sindaa. Hevosyksiköiden johtoon nousi yllättäen UrHun Marko Särmäharju hevosellaan Coen D ennen Kirkkonummen Tove-Maria Holmastoa.

Tulokset:
Kestävyyskoe 1.8.
Hevosparit
1) Simonsén Ben / Korpela Antti HusR Lili &Kidi -68,57
2) Sinda Heidi / Vähä-Erkkilä Timo UrHu Jorik M & Jorrit Fan't Wyldpaed -104,09

Hevosyksiköt
1) Holmasto Tove-Maria / Andersin Patrik / Silvester II KrR 76,36
2) Särmäharju Marko / Vilenius Juha / Coen D UrHu 81,86

Poniyksiköt
1) von Schantz Fredrik / It's Casper V-NR 61,46
2. Turku Lotta / Härkönen Annika / It's Calvin V-NR 67,21
3) Kalalahti Hannu / Simonsén Kaisu / Hessin Vihtori LoimURa -69,46

Väliaikatulokset 1/3 koulukokeen jälkeen
Hevosparit
1) Simonsén Ben / Forsell Essi -Lili & Kidi HusR -62,93
2) Sinda Heidi / Helpiö Kaisa - Jorik M &Jorrit van`t Wyldepaed  UrHu -64
3) Lehmusvaara Soila / Lehtinen Janika Hessi-Iida & Nikolai UrHu -65,71

Hevosyksiköt
1) Hakala Leena / Haapala Suvi - Kihin Jussi LoimURa -52,27
2) Särmäharju Marko / Hagren Merita - Coen D UrHu -53,33
3) Heikinheimo Jouni / Heikinheimo Lea - El Carillo LR-54,40

Poniyksiköt
1) Turku Lotta / Härkönen Annika -It's Calvin V-NR -45,23
2) von Schantz Fredrik- It's Casper V-NR -58,45
3) Kalalahti Hannu / Läksy Tiina - Hessin Vihtori LoimURa -60,59

Kaikki tulokset: www.valjakko.net