Soratie ja Hagelstam 5-v kouluhevosten MM-finaaliin

1.6.2010

Kaksi suomalaista kouluratsukkoa  nuorten hevosten MM-kilpailujen finaaliin

Kaksi lupaavaa ja taitavaa kouluratsastajatarta ja kaksi nuorta herrasmiesoria kirjoittivat suomalaisen kouluratsastuksen historiaan uuden luvun Verdenissä Saksassa. Molemmat suomalaisratsukot nousivat sijoituksille kouluratsastuksen nuorten hevosten MM-karsinnoissa torstaina viisivuotiaiden hevosten luokassa ja jatkavat edelleen lauantain MM-finaaliin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun suomalaiset ratsastavat maailmanmestaruudesta nuorten hevosten kouluratsastuksessa.

Mikaela Soratie, 25, oli suomalaissyntyisellä FWB-ratsuhevosoriilla Royale de Topaz (Finnish Warmblood) karsinnoissa kymmenes ja Stella Hagelstam, 24, saksalaissyntyisellä oldenburgori Fernetillä yhdestoista. Fernet on hyväksytty Suomessa jalostukseen. Royale de Topazia ei ole esitetty vielä jalostukseen, vaan se keskittyy toistaiseksi kilparatsun uraan.

Iloiset oriit mahtailevat mielellään yleisön edessä

Royale de Topaz tuli Soratielle viime syyskuussa ja ratsukko voitti saman tien syksyn laatuarvostelun Suomessa. Ennen MM-kilpailua ratsukko vietti kuukauden Saksassa valmentautumassa nuoriin hevosiin erikoistuneen huippuratsuttaja ja -valmentaja Holga Finkenin luona.



Mikaela ja Royale de Topaz karsintaradalla, kuva Tuija Wastinesluoma.

- Topazilla on kolme tasaisesti vahvaa askellajia, vaikka täällä sen laukka nousi arvostelussa ylitse muiden. Se on erittäin hyväpäinen ja kuuliainen hevonen, jolle ei tule paljon rikkeitä. Sillä on myös oma orimainen charminsa ja se haluaa esiintyä, kehuu Soratie Anne Nurmesniemen omistamaa hevosta.

- Finaaliin lähden hyvällä mielellä. En arvannut että menestyisimme täällä näin hyvin. Kotona Topaz on tuntunut suorituksissa välillä vielä paremmalle kuin täällä karsinnassa, joten parantamisen varaa on. Toivottavasti finaalissa saadaan nappisuoritus, Soratie sanoo.

Hagelstam valmentautui kilpailuihin Saksassa puolestaan kouluratsastusguru Ulf Möllerin luona, joka on kaikkien aikojen menestynein nuorten hevosten ratsastaja ja ottanut useita nuorten hevosten MM-mitaleita. Verdenissä Möller itse oli jaetulla kolmannella sijalla Ruotsin Malin Rinnen kanssa, kun kärjessä olivat saksalaiset Nadine Plaster ja Helen Langehanenberg.

- Sain korvaamatonta apua ja neuvoja, miten nuoria hevosia pitää ratsastaa MM-kisoissa. Möller painotti hyvää istuntaa ja läpiratsastusta, hevosen pitää liikkua paljon, mutta olla samalla rento ja irtonainen sekä taipua hyvin. Hevosella pitää olla myös hyvä ilme, näyttää sille, että se tekee työtä mielellään, Hagelstam kertoo.

- Erityisesti Fernet'stä Möller piti hyvin paljon, sillä on todella hieno laukka ja ravi ja se kantaa itseään hyvin. Fernet on hevosena ja oriina äärettömän hyväkäytöksinen ja mahtava ratsastaa. Se suhtautuu työntekoon hienosti, kulkee koko ajan iloisena korvat eteenpäin hörössä ja tekee aina parhaansa. Oriithan tykkäävät näyttää itseänsä ja täällä yleisön edessä se kasvoi varmaan parikymmentä senttiä, Hagelstam nauraa.

Lauantain MM-radalle ratsukko lähtee muutama valttikortti takataskussaan.

 - Olin tosi iloisesti yllättynyt karsinnan tuloksesta. Tein itse ohjelmassa kaksi tosi isoa virhettä, joten Fernet'n liikkeiden ja sen miten se kulkee, pitää olla todella hienot, koska saimme niin loistavat pisteet virheistä huolimatta. Jos saamme finaalissa rikkeet pois, saa nähdä miten käy. Teen parhaani ja katsotaan mihin se riittää, Hagelstam sanoo.

Hagelstam kilpaili Verdenissä myös kuusivuotiaiden hevosten ryhmässä kahdella hevosella. Suomessa kasvatettu FWB-tamma Hagels Achat oli luokassa 32. tilalla ja saksalainen hannovertamma Soraya II 28:s. Hevoset eivät selvittäneet tietään finaaliin, mutta niillä on tilaisuus päästä mukaan vielä lauantain pikkufinaalissa, jonka kolme parasta otetaan MM-radalle.

Viisivuotiaiden hevosten finaali ratsastetaan Verdenissä lauantaina illalla alkaen klo 16.30 Suomen aikaa.

Suomalaiselle hevoskasvatukselle hieno näyttö

Kouluoriiden kansainvälinen menestys on hieno näyttö suomalaiselle ratsukasvatukselle ja -koulutukselle. Menestys on merkittävä myös siksi, että Royale de Topaz edustaa suomalaista ratsukasvatusta ja Fernet on puolestaan Suomessa vaikuttava jalostusori.

- Totta kai iloitsen ensisijaisesti Royale de Topazista, koska se kantaa kirjaimet FWB hevospassissaan. Menestys ei ole siitä kiinni syntyykö kylmään Pohjolaan, raviurheilu on osoittanut sen jo kauan aikaa sitten ja nyt ratsupuoli alkaa nousta esiin sekä este- että koulupuolella kansainvälisellä kärkitasolla, toteaa Suomen Ratsujalostusliiton puheenjohtaja Håkan Wahlman.

- Se että Markus Lindblom löysi ja toi Suomeen Fernet'n, on puolestaan hieno osoitus siitä, että meillä on Suomessa hyvää hevossilmää nähdä menestyjän merkit ja laatu jo hyvinkin nuorissa hevosissa. Suomalaiselle tammakannalle on tärkeää saada arvostettuja huippuoreja kotimaahan, sillä täällä elävillä ja astuvilla oreilla on erittäin suuri merkitys hevoskasvatuksellemme, tuontispermaoriiden vaikutus jää väistämättä aina pienemmäksi, hän jatkaa.

Tapahtuman järjestäjä, WBFSH (World Breeding Federation for Sport Horses) on järjestänyt MM-kilpailuja vuodesta 1992 lähtien, tavoitteenaan edistää kaikkien maiden kasvatustyötä ja luoda maille tilaisuus verrata kasvatuksen tuloksia keskenään. Suomi hyväksyttiin järjestön jäseneksi vuonna 1996, ja Suomessa kasvatettuja FWB-hevosia on osallistunut kouluhevosten MM-kilpailuihin neljä kertaa ja esteratsujen mestaruuksiin kahdesti. Vuosi sitten Niclas Aromaa nousi Lindblomin FWB-tammalla St. Cissy estefinaaliin, mutta ei pystynyt ratsastamaan siinä loukkaantumisen vuoksi.

Tuloksia Nuorten kouluhevosten MM-kilpailu, Verden, Saksa 31.7.-3.8.

Torstai 31.7.
MM-karsinta 5-vuotiaat hevoset. Lähti 42, sijoittui 12.
1) Nadine Plaster / Desperado, GER 8.76
2) Helen Langehanenberg / Silberaster GER 8.52
3) Malin Rinne / Scharmeur, SWE 8.5
3) Ulf Möller / Donna Weltina, GER 8.5
…10) Mikaela Soratie / Royale de Topaz, FIN 8.18
…11) Stella Hagelstam / Fernet, FIN 8.12

Perjantai 1.8.
MM-karsinta 6-vuotiaat hevoset. Lähti 42, sijoittui 12.
1) Jessica Süss / Diamantenbörse, GER 8.5
2) Brigitte Wittig / Bertoli W, GER 8.28
2) Mirelle van Kemenade-Witlox / Vivaldo, NED 8.28
…28) Stella Hagelstam / Soraya II, FIN 7.2
…32) Stella Hagelstam / Hagels Achat, FIN 7.1

Järjestäjän sivut osoitteessa www.verden-turnier.de
Täydet tulokset: www.hippoonline.de

MM-HEVOSET:
Royale de Topaz: FWB-ratsuori, Royal Dance - Chablis, FWB (Finnish Warmblood). Omistaja Anne Nurmesniemi, kasvattajat Anne Nurmesniemi ja Niina Yrjölä.  
Fernet: oldenburgilainen jalostusori, Fürst Heinrich - Pik Labionics. Omistaja Markus Lindblom, kasvattaja Ewald Grüner, Saksa.
Hagels Achat: FWB-tamma, Angard - Labirynt xx. Omistaja Johanna Saarinen, kasvattaja Heidi Hagelstam.
Soraya II: hannoverilaistamma, Sandro Hit - Donnerhall. Omistaja Stella Hagelstam, kasvattaja Wilhelm Borchers, Saksa.

Mikaela Soratie SportEliten talliin

Huippu-urheilijoiden media-, PR- ja yhteistyöasioista vastaava SportElite Marketing Oy on ottanut Mikaela Soratien talliinsa.

- Mikaela on erittäin määrätietoinen huippu-urheilija ja olen ylpeä saadessani kertoa yrityksemme edustavan häntä. Hänestä tulemme kuulemaan ja uskon myös monen yhteistyökumppanin kiinnostuvan nuoresta lahjakkuudesta, toteaa toimitusjohtaja Tero Seppälä.

- Suunnitelmallisella valmentautumisella ja nuorena lahjakkuutena Mikaela on pystynyt etenemään ratsastuksessa määrätietoisesti. Parhaillaan olympialaisiin osallistuvan Kyra Kyrklundin oppilaana ollut Mikaela on asettunut tavoitteekseen kilpailla olympialaisissa ja saavutus MM-kisoissa tässä vaiheessa on hänelle erittäin merkittävä, Seppälä jatkaa.

Mikaelaan ja Roayle De Topaziin voi käydä tutustumassa SportEliten sivuilla,  www.sportelite.fi.