Suomalaisille islanninhevosratsukoille oiva palkintosaalis Icehorse Festivaleilta Tanskasta

11.4.2018

Tiedote SIHY ry, Anu Siivonen


Desiree ja Theyr, kuva Anu Siivonen

Suomalaisille islanninhevosratsukoille oiva palkintosaalis Icehorse Festivaleilta Tanskasta

Icehorse Festival Tanskan Herningessä keräsi paikalle lähes 250 ratsukkoa kilpailemaan islanninhevosten suurimmassa sisätiloissa järjestettävässä WR-kilpailussa. Suomen maajoukkueesta kilpailemassa oli kolme ratsukkoa; senioreiden Arnella Nyman Thór från Järstalla ja Katie Sundin Brumpton debytoimassa uuden kilpakumppaninsa Símon frá Efri-Rauðalækin kanssa sekä nuorten Desirée Alameri Þeyr fra Guldbækilla. Suomen lippu liehui katsomossa useampaan kertaan kun tuomisina oli mitaleja sekä finaalipaikkoja.

F1-luokassa Katien ja Símonin ensimmäinen startti lupaa hienoa yhteistä tulevaisuutta; pisteillä 6,93 ratsukko sijoittui karsintojen 4. sijalle ja A-finaalipaikalle. Finaalissa kärkikahinat olivat tiukat. Katie ja Símon täräyttivät hienosti pronssille pistein 7,12. Kolme ensimmäistä ratsukkoa olivat tuloksissa yhdeksän sadasosapisteen sisällä. Luokan voitti Rasmus Møller Jensen Garpur frá Kjarrilla pistein 7,21.

- Ihan mieletön fiilis, Símon tuntui todella ihanalta. Se ei malttanut oikein kävellä, mutta sen sijaan päätimme antaa kaikkemme passissa ja siitä saimmekin tuomaripisteissä muun muassa 3 x 9.0 ja yhteensä 8.83, summaa Katie sunnuntain viisikäyntifinaalin tunnelmia.

Katie sai marraskuussa kilpailtavakseen Símon frá Efri-Rauðalækin, joka on yksi moninkertaisen maailmanmestarin Magnús Skúlasonin kisahevosista. Símon on ykköspalkinnon ori, jolla on jo lukuisia sijoituksia kisabaanoilta.

- Se on kisannut yli 7 pisteen F1:ssä ja PP1:ssä Magnuksen kanssa. Sillä on myös kisattu T2:sta. Aion jatkaa sen kanssa kilpailemista samoissa luokissa. Se on todella ihana hevonen, mutta ei ihan helpoimmasta päästä. Sillä on paljon viljaa, ja se on herkkä ja haasteellinen, mutta samalla mielettömän hauska ja rehellinen. Vähitellen meille on alkanut löytyä yhteinen sävel. Sen vahvuus on sen hyvin tasavahvat askellajit, kertoo Katie.

Desirée ja Þeyr täräyttivät nuorten hopealle sekä T2-tölttiluokassa että F1-viisikäyntiluokassa. T2-luokassa ratsukko sijoittui karsinnoissa nuorten toiselle sijalle ja kaikkien ikäluokkien yhteisellä tuloslistalla 11. sijalle kokonaispistein 6,50. Kaikkien ikäluokkien yhteisistä finaaleista jäi kuitenkin yksi ratsukko pois ja Desirée ja Þeyr pääsivät mukaan finaaliin.

T2-luokan kaikkien ikäluokkien yhteisessä B-finaalissa, jossa ratkotaan sijat 6-10, Desirée ja Þeyr ratsastivat finaalin kolmansiksi pistein 6,42. Tällä sijoituksella ratsukko sai hopeaa nuorten luokassa.
- Otin finaalin ihan iisisti, kun en heti karsintojen jälkeen ollut ajatellut että pääsenkin mukaan ratsastamaan. Mutta tottakai oli innostavaa saada ratsastaa vielä kerran ison yleisön edessä. Kierrokset ratsastettiin enemmistön valinnan takia meidän ”väärään suuntaan”, mutta suoritus meni silti hyvin, varsinkin vapain ohjin -osio. Lisäksi hopeamitali on mukava saalis kotiin viemisiksi, hymyilee Dessi.

Myös viisikäynnissä ratsukko ratsasti karsinnoissa samoille kokonaispisteille kuin tölttiluokassa eli 6,50 ja näillä ansaittiin kisojen toinen nuorten hopea Suomeen.

T2-luokan karsinnoissa Arnella ja Thór ratsastivat B-finaaliin karsintojen 9. sijalta pistein 6,60. Arnella ja Thór saivat finaalissa pisteet 6,09. Luokan voitti Nils-Christian Larsen Pistill frá Litlu-Brekkulla pistein 7,54.
- Thor ei syttynyt hallissa samalla tavalla kuin ulkoradalla, ja myös pitkä matka tuntuu hevosen kropassa edelleen. Pettymyksen tunteilta ei voi välttyä, mutta toivon oppivani jotain tästäkin kokemuksesta. Huomenna kotimatka alkaa ja Thor saa ansaitun viikon loman kotona. Sitten suuntaamme katseet kohti alkavaa ulkokisakautta, analysoi Nella suorituksen jälkeen.


Katie ja Simon, kuva Anu Siivonen.