Suomen valjakkoajon huiput mukaan SM-kilpailuihin

30.7.2018


Talvikki Järvinen - Danser T Savijärvellä 2017, kuva Heidi Lammi

Tiedote Husaariratsastajat ry, Timo Pasanen

Valjakkoajon SM-kilpailut, Savijärvi, Sipoo

Suomen valjakkoajon huiput mukaan SM-kilpailuihin

Suomalaiskuljettajat saivat Viron Olustveren valjakkoajokilpailuista loistavat lähtökohdat kotimaan pääkilpailuun. Virossa ponien Leena Vähä-Erkkilä ponillaan S.W. Summer's Dream Prince ja hevosten voittaja Talvikki Järvinen ja Dancer T voittivat oman sarjansa.

Nämä menestyneet valjakot nähdään kotimaassa seuraavaksi tulevissa SM-kilpailuissa Sipoossa. Seuraavista SM-mitaleista taistellaan Sipoossa 3.-5. elokuuta. Husaariratsastajien järjestämä kilpailu käydään Savijärven kartanon kansainvälisellä radalla.

Järjestävää seuraa edustava Ben Simonsén pääsee kilpailemaan kotiradallaan uudella hevosellaan.

-Hevoseni Ragyogo tuli meille talvella ja on jo lyhyessä ajassa osoittautunut onnistuneeksi hankinnaksi. SM-kisassa on taas ihan omanlainen lataus, kun parhaat kuskit tulevat mukaan.

Koko kotimainen kärki on nähtävillä SM-kisoissa, vain nelivaljakoita ei ole radalla. Sipoossa puitteet ovat kunnossa ja organisaatio valmis järjestämään isojakin kisoja.

-Halusimme järjestää vielä SM-kisat PM-kilpailuiden jälkeen. Husaariratsastajat ovat hyvin mukana, joten kisat vain pystyyn, Simonsén sanoo.

Alkukesän kisat ovat osoittaneet, että kotimaisilla valjakoilla menee hyvin. Sipoossa odotetaan myös, että ulkomaisia valjakoita kiinnostaa kovatasoinen kilpailu.

– Me yritämme saada mukaan valjakoita Ruotsista ja Virosta, jotta tulisi lisää kilpailua, Simonsén näkee.

Näyttää siltä, että Suomessa ei ole moneen vuoteen ollut näin kovatasoista SM-kilpailua.

– Hevosissa ja poneissa sekä junioreissa on monta kansainvälisestikin kovaa valjakkoa. Kun on viisi kisaajaa, niin silloin on SM-arvo. Parivaljakoissa taitaa käydä niin, että ei tule riittävästi osallistujia, Husaariratsastajien puheenjohtaja Marit Sivén sanoo.

Suomalaiset huippuvaljakot hakevat Sipoosta vahvaa tekemistä. Monella valjakolla on tavoitteena tämän vuoden MM-kilpailut, Kisat ovat kuukauden päästä Hollannissa.

SM-kilpailu on viimeinen valintakilpailu, jossa voi antaa vielä näyttöjä. Suomen joukkuetta ei ole vielä lyöty lukkoon ja näyttöjä voi antaa vielä SM-kisojen jokaisessa erillisessäkin kokeessa. Siinä mielessä Savijärven SM-kilpailulla on vielä paljon painoarvoa.

Suomen Ratsastajainliitto on tukenut hyvin Husaariratsastajia ja Savijärveä näiden suurissa kisaponnistuksissa.

Valjakkoajo saapui Suomeen vuonna 1986, kun sipoolaisen Savijärven kartanon isäntä Rolf Simonsén alkoi herättää lajia henkiin. Ensimmäiset kilpailut järjestettiin Husaariratsastajien toimesta samoihin aikoihin. Siitä lähtien maassamme on kilpailtu valjakkoajossa aktiivisesti.

SM-valjakkoajo, aikataulu

Perjantai 3.8. klo 13 koulukoe
Lauantai 4.8. kello 13 kestävyyskoe eli maraton
Sunnuntai 5.8. kello 13 tarkkuuskoe
Kilpailuissa ovat mukana myös harrastajatason valjakoita ja nämä ajavat aamupäivällä.

FM tävlingar i spannkörning körs i Sibbo Savijärvi gård

De finländska spannkörnings kuskarna presterade mycket bra i Estland. Ponnykusken Leena Vähä-Erkkilä med S.W. Summer's Dream Prince samt hästkusken Talvikki Järvinen med Dancer T vann sina klasser.

Kuskarna som deltog i tävlingen har även goda chanser att visa sina talanger i Finland. Finländska mästerskapen i spannkörning ordnas som en internationell tvåstjärnig körtävling (CAI2*) på Savijärvi Gårds arena i Sibbo.

Vähä-Erkkilä, Järvinen och många andra spannkörnings kuskar kommer till Sibbo. Finska mästerskapen i spannkörning körs på Savijärvi gård den 3.-5.8.

Gården är det främsta centret för spannkörning i Finland och arrangör för tävlingen är Husarryttarna rf.

Körtävlingarna ordnas redan för 31:a gången på Savijärvi Gård, så platsen lämpar sig väl som arena för en riktigt fin tävling.

Savijärvi Gård är tävlingsvärd, säger Husarryttarnas ordförande Marit Sivén.

-Hela banan är i gott skick och allt är redan färdigt för FM-tävlingar. VI får en spännande tävling med de bästa kuskarna.

Husarryttarnas Ben Simonsén tävlar på sin hemmaplan.

-Jag har haft min nya häst Ragyogo i ett halft år och vi har redan tävlat flitigt. FM-tävlingen kommer att vara fin för att den är på hemmaplan. Det är även fint att alla de bästa kuskarna kommer till Sibbo.

Savijärvi Gård betraktas som landets ledande centrum inom spannkörning. Det var här som grenen år 1986 landsteg i Finland på initiativ av gårdsherren Rolf Simonsén. Redan samma år arrangerade Husarryttarna sin första tävling i spannkörning.