Suomenhevosen verkostohanke päättyi

1.6.2010

Suomen Hippoksen tiedote 26.03.2010

Suomen Hippos ry:n Suomenhevosen verkostohanke on päättynyt.  Maa- ja metsätalousministeriön (YTR) rahoittama hanke oli jatkoa vuonna 2006 käynnistyneille hevosalan laajassa yhteistyössä toteutuneille suomenhevosen ympärillä tapahtuneille kehittämistoimille.

Työssä on ollut mukana merkittävä määrä järjestöjen, yhdistysten sekä tutkimus- ja oppilaitosten osaajia. Suomenhevosen eteen tehtyjen ponnistusten voimavarana on ollut runsas harrastajien ja hevosenomistajien, valmentajien ja yrittäjien joukko, joka työskentelee ja harrastaa suomenhevosten parissa päivästä ja vuodesta toiseen.

Yksilöllinen ja urheilullinen suomenhevonen

Vuoden mittaisen hankkeen aikana on välitetty tietoa suomenhevosesta, lisätty kiinnostusta suomenhevosen omistamiseen sekä koottu toimijoita yhteen suomenhevosen ympäriltä.  Ammattilaisille ja harrastajille suunnattu Suomenhevonen -kiertue tavoitti eri puolella Suomea (Rovaniemi, Ylivieska, Tampere ja Kuopio) yhteensä yli 400 ammattilaista ja harrastajaa.  Infotilaisuudet suomenhevosen omistamisesta Lahdessa Suur-Hollola-ajon yhteydessä sekä Helsingissä Elma-messuilla keräsivät noin 100 kuulijaa.

Hankkeen toimesta julkaistiin Suomenhevosen rotuesite suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi. Suomenhevonen.info-sivuja kehitettiin ja luotiin sivuista myös kieliversiot englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi. Sivut löytyvät osoitteesta www.finnhorse.info. Suomenhevosen uuden ilmeen - yksilöllinen, urheilullinen, suomalainen -teemaa tuotiin hankkeen aikana toistuvasti esille Internet-sivujen ja esitteiden lisäksi kaikessa viestinnässä.

Alueyhdistyksiä, raviratoja, harrastajia ja yrittäjiä aktivoitiin alueellisen toiminnan järjestämiseen. Tuloksena syntyivät mm. yleisömenestystä niittäneet Kylmäverisesti paras -seminaari Turussa, Unelmista totta -seminaari Tampereella sekä koululaisten suomenhevosteemapäivä Petäjävedellä.

Suomenhevonen myönteisessä tuulessa

Hankkeen näkökulmasta suomenhevosen ympärillä vallitsee rakentava ja hyvä ilmapiiri. Etenkin kimppaomistamisen lisääntymisen myötä suomenhevonen on saanut uusia omistajia. Suotuisan kehityskulun tärkein tekijä jatkossa on päätöksenteko - suomenhevosen huomioiminen valinnoissa ja päätöksissä, joita tekevät hevosenomistajat, valmentajat, yrittäjät, yhdistykset, järjestöt ja raviradat. Kaikilta tahoilta toivotaan jatkossa vastuuta, näkemystä ja kykyä tehdä alkuperäisrotumme kannalta myönteisiä ratkaisuja.

Viime kädessä suomenhevosen eteen tehty kehittämistyö palkitsee koko hevosalan kokonaisuutta urheilulajista tai rodusta riippumatta. Mitä enemmän hevosten parissa harrastaa ja työskentelee ihmisiä, sitä turvatumpi on hevosalan tulevaisuus.

Hankkeen loppuraportti tästä linkistä (pdf). http://www.hippos.fi/sh100v/fi/pdf/loppuraportti_sh_jakeluun.pdf