Suomessa kasvatetut ratsut valittu nuorten hevosten MM-kilpailuihin

1.6.2010

Ratsujalostusliiton hallitus on nimennyt yhden 5- ja yhden 6-vuotiaan kotimaassa kasvatetun ratsuhevosen edustamaan Suomea nuorten hevosten MM-kilpailuissa, jotka järjestetään Verdenissä Saksassa heinä-elokuun vaihteessa. 5-vuotiaiden ryhmässä Suomea edustavat Mikaela Soratie hevosella Royale de Topaz (rotu FWB, Finnish Warmblood) sekä Stella Hagelstam - Fernet (saksalainen oldenburg). 6-vuotiaiden ryhmässä Stella Hagelstam kilpailee kahdella hevosella, Hagels Achat (FWB) ja Soraya II (saksalainen hannover).

Tapahtuman järjestäjä, WBFSH (World Breeding Federation for Sport Horses) on järjestänyt MM-kilpailuja vuodesta 1992 lähtien, tavoitteenaan edistää kaikkien maiden kasvatustyötä ja luoda maille tilaisuus verrata kasvatuksen tuloksia keskenään. Suomi hyväksyttiin järjestön jäseneksi vuonna 1996, ja Suomessa kasvatettuja FWB-hevosia on osallistunut kouluhevosten MM-kilpailuihin neljä kertaa ja esteratsujen mestaruuksiin kahdesti. 

Tänä vuonna 5-vuotiaiden kilpailuun hakijoita oli yhteensä kuusi, joista kaksi edusti FWB-kasvatusta.  Ratsujalostusliiton hallitus päätti kotimaisen hevoskasvatuksen etujärjestönä asettaa Suomessa syntyneet FWB-hevoset etusijalle, edellyttäen että niillä on vaaditut ja riittävän hyvät tulosnäytöt kilpailuista. Valituksi tulleen FWB-oriin Royale de Topaz (Royal Dance - Cor De Saphir - Chablis) ovat kasvattaneet Anne Nurmesniemi ja Niina Yrjölä ja sen omistaa Anne Nurmesniemi.

Kärkisijalla valinnassa oli myös FWB-tamma Maysun (Don Primero - Maia - Sion, kasvattaja ja omistaja Arja Sandström) ratsastajanaan Ida Stepanow. Ratsukon tulostaso on ollut tasaisen nousujohteinen pitkin kautta. Nuori ratsastajatar kuitenkin luopui paikastaan, sillä hän ei halunnut rasittaa hevostaan enempää tällä kaudella, vaan tähtää ensi vuoteen, kun hevonen on vuoden vanhempi. Samana viikonloppuna käydään kaiken lisäksi nuorten ratsastajien SM-kisat, joihin Stepanow osallistuu hevosella MG Paraffina. 

Tilalle nimettiin saksalaissyntyinen, mutta Suomessa jalostukseen hyväksytty ja täällä FWB-jalostukseen vaikuttava ori Fernet (Fürst Heinrich - Pikos Gräfin - Pik Labionics, kasv. Ewald Grüner, omistaja Markus Lindblom) ratsastajanaan Stella Hagelstam. Hakijoiden joukossa olivat myös hyviä kilpailutuloksia ulkomailla saavuttaneet, saksalaisia kantakirjoja edustavat Henri Ruosteen ratsastamat Dunhill ja Faustino sekä Terhi Stegarsin ratsastama Romeo.

Koska kyseessä on nimenomaan eri maiden kantakirjojen välinen kilpailu, johon kunkin maan jalostusjärjestöt valitsevat edustajansa, Suomessa ovat etusijalla FWB-hevoset, riippumatta ratsastajan kansallisuudesta tai muista tekijöistä. Vain jos jalostusjärjestö katsoo, että ei löydy riittävän hyvää oman maan kantakirjaa edustavaa hevosta, se voi hyödyntää maakiintiönsä lähettämällä ratsastajansa kilpailuun toisen maan kantakirjaa edustavilla hevosilla.

6-vuotiaiden kilpailuun haki tänä vuonna vain kaksi ratsukkoa, jotka molemmat nimettiin. Stella Hagelstam osallistuu kilpailuun kahdella hevosella, FWB-ratsulla Hagels Achat (Angard - Ametiste - Labirynt xx, kasv. Heidi Hagelstam, om. Johanna Saarinen) sekä omistamallaan saksalaissyntyisellä ratsulla Soraya II (Sandro Hit - Dynamique - Donnerhall, kasv. Wilhelm Borchers).

Lisätietoja:
Håkan Wahlman, puh. 040 5442917
Ratsujalostusliitto ry, puheenjohtaja