Tallikäynnillä Keskimäen Hevostilalla, innostusta ja osaamista Kuopion kupeessa!

31.1.2018


Tallineuvoja Antti Heikkilä, Tuomas Jauhiainen ja reima esteratsu Suloeno, Keskimäen Hevostila, kuva SRL Sonja Holma.

Suomen Ratsastajainliiton jäsentallijärjestelmä uudistui

Tallikäynnillä Keskimäen Hevostilalla,
innostusta ja osaamista Kuopion kupeessa!

Päivä, kun Keskimäen Hevostila Kuopion kupeessa sai seinäänsä kyltin, jossa luki Suomen Ratsastajainliiton hyväksymä ratsastuskoulu, oli yrittäjille merkittävä virstanpylväs.

- Tietty olimme ylpeitä, kun yksityistallimme muutettiin ratsastuskouluksi ja oli hieno hetki, kun saimme plakaatin. Siihen liittyy lupaus laadusta ja se ohjaa toimintaamme, Tuomas Jauhiainen hymyilee.

Tuomas ja Jaana Jauhiaisen talli tiluksineen sijaitsee Haminalahden maalaismaisemissa 17 kilometrin päässä Kuopion torilta. Komean kukkulan laelle tehdylle ratsastuskentälle näkyy hyvällä säällä Puijon torni. Jaanan kotitilalle perustettiin vuonna 2003 ensin yksityistalli, ja 2010 siitä kehitettiin edelleen ratsastuskoulu, joka on erikoistunut esteratsastukseen ja mahdollistaa oppilaiden kilpailemisen.

Keskimäen Hevostila pärjää ilman maneesia, kun tallilla on omat erikoisalueensa ja vahvuutensa. Etelä-Suomen valkoisten kuitupohjien sijaan Kuopion korkeuksilla ratsastetaan talvikausi hohtavilla hangilla, ja tarvittaessa liikkeelle pääsee myös maastoihin ja laitumille, joille välillä on rakennettu myös hauskat ja innostavat derbyradat.


Jäsentallin uusi tunnus- Meillä käy paljon motivoituneita nuoria, joita kiinnostaa esteratsastus, valmennus ja kilpaileminen, mutta osa toki haluaa käydä vain tunneilla ja treenata. Asiakkaat ovat mukavia, meillä on kiva henki. On tärkeää pitää yllä hyvä draivi sekä selkeästi suunnitelmallinen ja tavoitteellinen opetus. Kun tunti tai valmennus on mennyt hyvin, itselläkin on hieno fiilis, Tuomas kertoo.

Pian arvokas kyltti irrotetaan tallin seinästä, mutta vain tekemään tilaa entistä ehommille Ratsastajainliiton tallijärjestelmän uudistuttua vuoden alusta. Tästä eteenpäin kaikki tallit ovat samalla tavoin jäsentalleja ilman erillisiä toimintakategorioita, mikä tuo mukanaan joustoa, ketteryyttä ja monimuotoisuutta. Uudistuksen ansiosta tallijärjestelmä avautuu nyt myös uudenlaisille toimintatavoille ja niiden yhdistelmille sekä ratsastuksen eri lajien tarpeisiin.

Tallit voivat erikoistua ratsastuskouluiksi kuten ennenkin, mikäli pääosasta opetusta vastaa ammattikoulutuksen suorittanut ratsastuksenopettaja tai ohjaaja. Keskimäelle on luvassa sekä jäsentallin että ratsastuskoulun tunnukset, sillä opetus on vähintäänkin ammattimaista. Tuomas Jauhiainen opiskelee parhaillaan mastertason ratsastuksenopettajaksi, minkä ohella hän toimii aluevalmentajana, kilpailee esteratsastuksessa ja kasvattaa suomalaisia FWB-ratsuhevosia. Hän on koulutukseltaan myös agrologi ja ammattivalmentaja. Puoliso Jaana toimii tallimestarina, hallussa on lisäksi ravintolakokin taidot.


Tuomas Jauhiainen ja tallineuvoja Antti Heikkilä tallin edustalla.

Peruskriteerit luovat hyvän
pohjan tallin kehittämiselle

Kaikkien Ratsastajainliiton jäsentallien on täytettävät tietyt peruskriteerit, tärkeimpinä painopisteinä ammatillinen osaaminen, hevosten hyvinvointi, toiminnan turvallisuus ja laadukas asiakaspalvelu. Kriteerit ja tallin toiminnan periaatteet käydään läpi tallineuvojan kanssa, joka vierailee jäsentalleilla kerran vuodessa tai kahdessa sekä aina ennen jäsentalliksi hyväksymistä. Kriteerit ovat lähtökohta toiminnalle, ja vanhojen tallitarkastusten sijaan käynneillä painotetaan nykyään enemmän neuvontaa, keskustelua ja kehittämistä.

Keskimäellä vierailee parhaillaan yksi liiton kolmesta tallineuvojasta, joensuulainen Antti Heikkilä. Hän on toiminut tallineuvojana kahdeksan vuotta alueella Kotkasta Kittilään ja käy vuosittain 70-80 tallilla. Heikkilä on lisäksi mastertason ratsastuksenopettaja Jokirannan Ratsastuskoululla ja opettaa Riveriassa hevostaloutta eläintenhoitajaopiskelijoille. Heikkilä suositteli Keskimäkeä erinomaiseksi jäsentallin esimerkiksi.

- Täällä on todella vankka ammattitaito ja sen päälle innostunut, tasokas opetus sekä hyvät hevoset, joilla pääsee myös kilpailemaan. Tuomas oikeasti välittää oppilaistaan ja hänellä on myös hyvä hevossilmä. Arvostan pitkän linjan hevosihmisiä, jotka pystyvät samalla sekä opettamaan ratsastajia että kouluttamaan edelleen hevosiaan. Tässä työssä on hienoa päästä näkemään monenlaisia talleja ja tutustumaan uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, joiden kanssa yhteisenä nimittäjänä ovat hevoset, Heikkilä kertoo.

- Uudempien yrittäjien kanssa käymme enemmän läpi ohjeistusta, mutta yleensä keskustelemme paljon siitä miten on mennyt, jaamme hyviä kokemuksia ja käytäntöjä, minkä lisäksi yrittäjillä on usein kysymyksiä. Monille talliyrittäjille pitkien matkojen päässä tallineuvoja on ihminen, jonka kanssa pystyy puhumaan avoimesti myös vaikeammista asioista ja kysyä tukea päätöksiin, hän jatkaa.

Tallineuvoja tuo esille myös ajankohtaisia asioita liittyen mm. lakeihin ja määräyksiin, nyt keskustelua herättää uuden tietosuojalain merkitys yrittäjälle.


Ratsastuksenohjaaja Satu Kaunisto ja 7-vuotias estetamma For Morning Pleasure, jonka on kasvattanut Tuomas
yhdessä veljensä Antin ja isänsä Jaakon kanssa.

Tallitoiminta vastaa muutoksiin
monimuotoisuudella

Ratsastuksen harrastuksessa eletään muutoksen aikaa, kysynnän muuttuessa tarjonta sekä erikoistuu että monimuotoistuu. Myös Keskimäellä ollaan kekseliäitä.

- Meiltä kysytään nykyään paljon pienryhmä- ja yksityistunteja. Erityisesti aikuiset panostavat itseensä, teematunnit ja -kurssit ovat suosittuja. Olemme järjestäneet myös sporttijuttuja, joissa on yhdistetty muuta liikuntaa ratsastuksen oheen. Hemmottelusta nauttiville on toteutettu aamupalaratsastuksia ja lapsille omia päiviä, joissa ratsastuksen ohessa tarjotaan leikkejä, pelejä ja ponien hoitoa, kilpaillaan vaikka keppareilla ja rakennetaan lumihevosia, Tuomas Jauhiainen valottaa.

Jauhiaisen innostus hevosalaan syntyi kilpailemisen kautta samoin kuin veli Antin, joka pitää Haukirannan ratsutilaa Iisalmessa. Niinisalon käynyt isä Jaakko lähti aikanaan poikiensa kanssa ratsastustunnille, kouluttautui estetuomariksi ja toimi mm. vuosia Kuopion Ratsastajien puheenjohtajana ja aktiivisena kilpailujen järjestäjänä.

- Hevoshomma ja yrittäminen ovat sitä, mitä olen halunnut pienestä asti, vaikka töitä saa tehdä todella topakasti, että pärjää. Kipinää ja intoa saan omasta treenaamisesta ja kilpailemisesta. Hevosten kasvattaminen on myös lähellä sydäntäni - vaikka se ei kannata rahallisesti, se antaa paljon henkisesti. Ja kun työpäivä on takana, jaan iltaheiniä ja hevoset rouskuttavat rauhassa, se on hieno hetki parhaiden työkavereiden kanssa mitä olla voi.


Keskimäen Hevostila kentältä katsottuna, taustalla häämöttää Puijon torni.Keskimäen tallissa on 22 hevosta, 15 ratsastuskoulun
käytössä ja loput siitostammoja, varsoja ja kilpahevosia. Niillä on hauska ja hyödyllinen kesätyö, ne pitävät lähiseudulla
laiduntamalla avoimina von Wrightin veljesten maalauksista tuttuja, arvokkaita kulttuurimaisemia.

Tallijärjestelmästä muokattiin
taipuisa, laadukas ja ketterä

Jäsentallit ovat merkittävässä roolissa Suomen Ratsastajainliiton toiminnassa. Huomattava osa ratsastajista aloittaa harrastuksen ja jatkaa sitä liiton jäsentalleissa, joita on tällä hetkellä lähes 400.

- Suomalainen ratsastus- ja hevostoiminta on todella monipuolista ja osaavaa. Uuden järjestelmän ansiosta jokainen laadukasta toimintaa tarjoava talli voi nyt olla liiton jäsen liikeideasta riippumatta, SRL:n tallitoiminnan kehittäjä jauuden systeemin arkkitehti Minna Peltonen avaa.

Tallijärjestelmä palvelee myös liiketoiminnan kehittämisessä edelleen. Alati muuttuva toimintaympäristö ja muutokset asiakaskäyttäytymisessä haastavat yrittäjiä kehittämään uusia palveluja ja miettimään asiakkaan kohtaamista ihan eri lailla kuin ennen.

- Peruskriteerit ovat vasta lähtökohta, minkä lisäksi tallit saavat käyttöönsä paljon hyviä ja käytännöllisiä työkaluja, kuten laatutalliohjeiston, jota kaikki tallit voivat hyödyntää toimintansa kehittämisessä. Hevosalan ammattilaiset ovat intohimoisesti kiinnostuneita hevosista ja alan kehityksestä ja tuovat samalla oman osaamisensa yhteiseen pöytään. On ollut ilahduttavaa nähdä, miten paljon jäsentalleillamme on annettavaa suomalaiselle ratsastukselle ja hevosurheilulle, Peltonen kiittelee.


SRL:n tallineuvojat Tero Kortelainen ja Antti Heikkilä, tallitoiminnan kehittäjä Minna Peltonen ja tallineuvoja Rosali Kivitie.

Lisätietoja: www.ratsastus.fi/ratsastuskoulut_ja_tallit
Jäsentallit löytyvät Tallihakurista / Jäsentallien toiminnan kriteerit / Tietoa laatutalleista
Keskimäen hevostila: http://www.keskimaenhevostila.fi