Uusia oreja jalostukseen Ratsuoripäivillä Ypäjällä

1.6.2010


Duendecillo P oripäivillä, kuva Emilia Fager.

Ratsuhevosten oripäivillä Ypäjällä 2.-6. huhtikuuta oli jälleen suuri yleisösuosio ja mielenkiintoisine oheisohjelmineen päivät herättivät paljon mielenkiintoa ja keskustelua.

Kantakirjaan tarjottavat siitosoriit esitettiin perjantaina. Kantakirjaan hyväksytyt oldenburgorit Royal Olymp ja Don Laurie sekä holsteinerori Quasto ja hollantilaissyntyinen Jetset-D saivat jalostukseen käyttöoikeuden vuosiksi 2008-12. Täysverioriin Ruffian Reef xx ratsastuskoe on suoritettava kahden kuukauden sisällä, jonka jälkeen ori voidaan hyväksyä Suomen täysverisiitoskirjaan.
 
Lauantaina oli vuorossa kolmivuotiaiden esitarkastettavien orien loppuarvostelu ja palkitseminen sen jälkeen, kun oriit oli toistamiseen arvosteltu irtohypytyksessä ja askellajeissa. Alustavasti mukaan oli ilmoitettu 34 kolmivuotiasta oria. Niistä hyväksyttiin esitarkastuksessa 14, joista jalostukseen käyttöoikeuden tälle vuodelle saivat welshpartberdori Pin Rock's Albert sekä ratsuoriit Fiance Noir, Sandro Sil, El Con Lanzador ja Lord. Oriit Pin Rock's Gerco (WPB), Wonderful Life, Don Avenir, Rasmussen P, Sandro Valentino Finhit, Branke Sil, Constantinos, Loreno ja Quite Coo L hyväksyttiin esitarkastuksessa, mutta ne eivät saaneet vielä jalostusoikeutta.

Lauantaina oripäivillä nähtiin myös uusintatarkastettavat welshpartbredori Pionier's Sjoerd ja täysveriori Hopalong Cassidy xx, jotka molemmat saivat viiden vuoden jatkoluvan jalostukseen käytölle.

Sunnuntaina oli vuorossa suorituskyvyn kokeeseen osallistuneiden neli- ja viisivuotiaiden oriiden palkitsemiset. Oreista Pin Rock's Spirit, Duendecillo P ja My Lawalawa hyväksyttiin jalostukseen vuosiksi 2008-12. Orilautakunta päätti ehdottaa Ratsujalostusliitolle ja Ratsu- ja ponivaliokunnalle, että Quali Quantille myönnetttäisiin vuoden ajaksi jalostukseen käyttöoikeus, mikäli se suorittaa 19.5. mennessä virheettömän 100 cm:n esteradan.

Kaikkien oriiden lopullisen hyväksymisen ehtona on vapauttava röntgenlausunto ja cem-testi.

Tarkat tulokset, lisätietoa: http://www.hippos.fi/hippos/jalostus_ja_kasvatus/nayttelytoiminta/ratsut_ja_ponit/aikataulut/oripaivat2008/ratsuoripaivat2008.php  Lisätietoa:
Ratsujalostusliitto: http://rjl.sporttisaitti.com/tapahtumat/oripaivat/

Orilautakunta:
Rakenne: pj Anna Pajanen, vpj Maria Möller,  Kirsi Lehtonen Jan-Ove Olsson (Ruotsi)
Este- ja irtohypytyskoe: Carl-Harry Frey
Askellajit: Maria Colliander, Jan-Ove Olsson
Estekoeratsastus: Jens Wickström (Ruotsi), Lotta-Kaarina Lehtonen, ponit
Askellajikoeratsastus: Maarit Raiskio, Stella Hagelstam, ponit
Eläinlääkärit: Jukka Kilpinen, Jyri Koponen